Avustralya yurttaşının İsrail'den çıkması 31 Aralık 9999'a kadar yasaklandı

Aktivistler "yüzlerce" yabancının "baskıcı" aile kanunları nedeniyle İsrail'de kısılıp kalmış olabileceğini söylüyor

44 yaşındaki Noam Huppert'in İsrail'den ayrılması neredeyse 8000 yıllığına, 9999'a kadar yasaklandı (Pixabay)

İsrailli eşinin kendisine boşanma davası açmasının ardından İsrail'den ayrılması yasaklanan Avustralya yurttaşı neredeyse 8000 yıllığına ülkede mahsur kaldı.

News.com.au'nun haberine göre bir mahkeme, 44 yaşındaki Noam Huppert'ın ya gelecekteki çocuk nafakalarına mahsuben 3 milyon dolardan (yaklaşık 35 milyon TL) fazla para ödemesine ya da 31 Aralık 9999'a kadar ülkeyi terk edemememesine karar verdi.

Avustralyalı adam, ayrı yaşadığı eşinin ülkeye dönüp insan hakları aktivistleri tarafından "baskıcı ve aşırı" olarak nitelendirilen boşanma yasası kapsamında bir İsrail mahkemesinde dava açmasının ardından iki küçük çocuğuna daha yakın olmak için 2012 yılında İsrail'e taşınmış.

"2013'ten beri İsrail'e kısılmış durumdayım" diyen Huppert, "Yalnızca İsrailli bir kadınla evli olduğu için İsrail 'adalet' sisteminin zulmüne uğrayan" Avustralya yurttaşlarından yalnızca biri olduğunu da sözlerine ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İnternet sitesine göre mahkeme, iki çocuğu 18 yaşlarına varıncaya değin bakımları için gereken, "gelecekteki borcunu" ödeyene kadar, Huppert'ın tatil ya da iş için bile ülkeyi terk etmesini yasakladı ve aleyhinde "yurtdışına çıkış yasağı" kararı verdi.

Şimdi Huppert, "kelimenin tam anlamıyla hayatı tehdit eden bu deneyimden mustarip olabilecek diğer Avustralyalılara yardım etmek" için hikayesini dünyayla paylaşmak istiyor.

Farkındalığı artırmak için bu mesele üzerine çalışan Britanyalı bir bağımsız gazeteci, aynı sorunla karşı karşıya kalabilecek yüzlerce Avustralya yurttaşı olabileceğini söyledi.

"Hiçbir yabancı elçilikten sayı alamadım" diyen yazar Marianne Azizi, bir kadının İsrail'in aile yasalarınca rehin tutulan kocasını kurtarmak için verdiği mücadeleyi anlatan Sour Milk & Stolen Honey (Ekşi Süt ve Çalıntı Bal) adlı bir kitap yazdı ve aynı zamanda Yönetmen Sorin Luca'nın yönettiği No Exit Order (Yurtdışına Çıkış Yasağı) adlı belgeselde yer aldı.

Azizi, kendi eşi çocuklarını ziyarete gittiği İsrail'de mahsur kaldıktan sonra tanıklık toplamaya başlamıştı.

Toplumsal cinsiyet meseleleri üzerine yazan blogcu Adam Herscu, 2013'te Times of Israel'deki yazısında yabancılara yönelik seyahat yasaklarını ve aile yasalarını "baskıcı" olarak nitelendirmişti.

İsrail'e taşınmayı ve orada bir aile kurmayı planlıyorsanız, aile yasalarının baskıcı ve erkeklere karşı aşırı derecede ayrımcı olduğunu; bir suçlu olarak muamele görme ve ziyaretçi / ATM rolüne düşürülme şansınızın yüksek olduğunu anlamanız gerek.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU