Türkiye'de 300 bin TL'nin altında satılan tek bir otomobil modeli kaldı

Döviz kuruna endeksli otomobil fiyatları, 1 ayda yüzde 50'den fazla arttı. Bazı modellerde fiyat artışı yüzde 100'ü buldu. 300 bin TL'nin altında tek bir otomobil modeli kaldı

300 bin TL'nin altındaki otomobilleri kapsayan ÖTV diliminde aralık başında 20'nin altına düşen model sayısı, geçen hafta itibarıyla sadece 1'e indi / Fotoğraf: AA

Yarattığı istihdam ve vergi geliriyle Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden olan otomotivde, kur artışı kaynaklı kriz büyüyor. Döviz kuruna endeksli otomobil fiyatlarına her hafta yeni bir zam gelmeye başladı. Otomobil fiyatlarında son bir aydaki artış, geçen hafta yapılan zamlarla birlikte yüzde 50'yi geçti. Vergi dilimi değişen bazı modellerde ise aynı dönemdeki fiyat artışı yüzde 100'ü aştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fiyat artışlarının talepte önemli oranda azalmaya neden olacağı, bir süredir devam eden çip krizinin de etkisiyle pazarda daralmanın hızlanacağı öngörülüyor. Ancak asıl büyük kaybın gelecek yıl yaşanmasından endişe duyuluyor. Sektör yetkilileri, en acil ihtiyaçlarının öngörülebilirlik ve matrah düzenlemesi olduğunu belirtirken, gerekli önlemler alınmadığı takdirde otomotivdeki kaybın, satış sonrası ve sigorta gibi paydaş sektörlerde de istihdam ve ekonomik kayba neden olacağı uyarısını yapıyor.

Yüzde 50 ÖTV diliminde tek bir model kaldı

Ağustos 2021'de ÖTV matrahlarında düzenleme yapılmış, bu sayede yüzde 80'den yüzde 50 ÖTV baremine giren 50'den fazla otomobil modelinin fiyatı yüzde 16'ya yakın düşmüştü. Ancak çip krizi nedeniyle tüketici yaklaşık 60 bin TL olan bu vergi avantajından yararlanamadan, kurdaki hızlı yükselişe paralel yüzde 50 ÖTV bareminde kalan model sayısı hızla düşmeye başladı. 300 bin TL'nin altındaki otomobilleri kapsayan bu ÖTV diliminde aralık başında 20'nin altına düşen model sayısı, geçen hafta itibarıyla 1'e indi.

ÖTV matrah düzenlemesinin tüketici açısından neredeyse hiçbir avantajı kalmadı. Çünkü ağustos ayında Euro kuru 10 TL civarındayken geçen hafta 19 TL'ye dayandı. Hyundai, Toyota, Renault, Dacia, Kia gibi markaların kısa süre öncesine kadar yüzde 50 ÖTV dilimine giren Clio, Duster, i10, i20, Picanto, Coralla gibi ucuz modellerine gelen kur zamlarıyla bu araçlar da yeniden yüzde 80 vergi dilimine çıktı. Böylece 300 bin TL'nin altındaki tek otomobil modeli Fiat Egea Sedan'ın manuel vitesli baz versiyonları kaldı. Kısa sürede bu modelin de vergi avantajını kaybederek, 300 bin TL'yi açabileceği öngörülüyor.

DÜNYA'dan Aysel Yücel'in haberine göre son dönemde bazı modellerde yaşanan fiyat değişimi şöyle:

Kasım başında 202 bin TL olan manuel vitesli baz versiyon Cilo'nun (1.0 TCe ECO) liste fiyatı, 19 aralık itibarıyla 404 bin TL'ye ulaştı. Vergi dilimi değiştiği için sadece 1 günde aracın fiyatı 100 binden fazla arttı. 3 Kasım'da 194 bin TL olan Renault Taliant'ın dünkü liste fiyatı 399 bin TL'ydi. Kia Rio'nun manuel vitesli baz versiyonun 3 Kasım'da 191.900 TL olan fiyatı, 19 Aralık'ta 331 bin TL'ye yükseldi. Hyundai'nin İzmit'te ürettiği i10'nun fiyatı da aynı dönemde yüzde 70'ten fazla artarak 300 bin TL'yi geçti. Ancak web sitesinde liste fiyatları güncellendiği için net zam oranın bugün (pazartesi) belli olması bekleniyor. Diğer yandan, daha üst segmentte yani yüzde 80'lik diliminde olan, birkaç yıl öncesine kadar Türkiye'nin en çok satan modellerinden olan C-SUV segmentindeki Peugeot 3008'in de fiyatı bu dönemde yüzde 55 artarak 753 bin TL'ye çıktı

satislar.jpg
Son 12 yılın tomobil ve hafif ticari araç satış rakamları / Grafik: Dünya

 

Aralıkta kayıp yüzde 30'u aşacak, pazar 2020'nin altında kalacak

Renault Mais Genel Müdürü Berk Çağdaş, aralık ayında otomobil ve hafif ticari araç satışlarının toplam pazarda 60-70 bin adet arasında olmasını beklediklerini söyledi. Genel olarak sektörde beklenti de bu yönde. Aralık 2020'de pazarda 104 bin adetlik satış olmuştu. 2020 yılında 772 bin adetlik otomobil ve hafif ticari araç satışı gerçekleşmişti. Dolayısıyla geçen yılı geçmek için 100 bin adete yakın satış yapılması gerekiyor, ancak o da bu koşullarda imkansız görünüyor.

"Markalar 2022 siparişlerini azaltabilir"

Artan fiyatlar paralelinde bir yandan tüketici daha düşük segmentlere yönelirken, diğer yandan markalar da önünü göremediği için 2022 planlarını yapmakta zorlanıyor. Birçok marka temsilcisi, şu anda en büyük sorunlarının öngörü yapamamak olduğunun altını çiziyor. Şimdiden bazı markaların 2022 siparişlerini azaltma yoluna gideceği belirtiliyor.

Gülan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan da konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

Hepimizde ocak ve şubat aylarında fiyat artışlarına bağlı olarak talepte düşüş olacağı beklentisi var. Bu sadece otomotivde değil, tüm sektörlerde böyle. Fiyatların nerede duracağını anlamaya çalışıyoruz. Her sektör piyasanın satabil hale gelmesini bekliyor. O yüzden önümüzdeki yılın siparişlerinde çeşitli azalmalar olabilir. Özellik de fiyatı çok artan modellerde bunu öngörüyoruz

 

Dünya

DAHA FAZLA HABER OKU