ABD Hindistan’ın Müslüman yurttaşlarına yaklaşımını kınadı

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın raporunda yetkililerin, Müslümanlara “saldıran kişileri yasalar karşısında koruduğu” ifadeleri yer aldı

Hindistan'ın Amritsar şehrinde dua eden Müslümanlar / Fotoğraf: AFP

ABD hükümeti dini özgürlüklere yönelik yayımladığı yeni bir raporda, Hindistan’daki Müslüman karşıtı şiddet eylemlerinin devam ettiğini kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Dışişleri Bakanlığı’ının yıllık uluslararası din özgürlüğü raporuna göre, 2018’de Hindistan’da devam eden çete saldırılarında yer alan kişilerin yargılanması yetkililer tarafından engellendi.

Raporda şu ifadeler yer aldı:

Şiddet yanlısı aşırıcı Hindu çetelerin özellikle Müslümanlar gibi azınlık gruplara karşı saldırıları 2018’de de devam etti. Kurbanların, et elde etmek için inek kestiği veya ineğin ticaretini yaptığı için öldürüldüğü yönünde iddialar var.

Yetkililerin “saldıran kişileri yasalar karşısında koruduğunun” altı çizilen raporda, saldırılara “emniyet yetkililerinin katıldığına yönelik iddiaların” da olduğu vurgulandı.

Raporda şu ifadelere de yer verildi:

Dini motifli cinayetler, saldırılar, ayaklanmalar, ayrımcılıklar, vandalizm ve kişilerin dini inançlarını eyleme dökme hakkını kısıtlayan uygulamalar hakkında raporlar bulunuyor.

Hindistan başbakanı Narendra Modi uzun süredir Hindistan’daki Müslüman ve Hristiyan toplulukları ötekileştirdiği yönünde eleştiriler alıyor.

Geçen mayıstaki seçimleri ikinci kez kazanan Bharatiya Janata Partisi’nin (BJP) başkanı 68 yaşındaki Modi, Hindu milliyetçilerden güçlü destek görüyor.

Raporda 180 milyon Müslümanın yaşadığı ülkede, BJP yetkililerinin “azınlıklara karşı kışkırtıcı konuşmalar” yaptığı belirtildi.

Diğer yandan, raporda 2018 Ocak’ta tecavüze uğrayan ve öldürülen 8 yaşındaki kız çocuğu Asifa Bano’dan da bahsedildi.

Polislerin de dahil olduğu iddiası bulunan Asifa’nın öldürülmesi ülkede geniş çaplı protestolara yol açmıştı.

Raporda, "Jammu ve Kaşmir polisi, 8 yaşındaki kızın kaçırılması, toplu tecavüze uğraması ve öldürülmesine yönelik 4’ü polis yetkilisi olmak üzere toplam 8 erkeği yakaladı. İddialara göre, bu adamlar kurbanı kaçırdıktan sonra onu yakınlardaki bir tapınağa götürdü, tecavüz etti ve kızın ait olduğu Müslüman topluluğu bölgeden uzaklaştırmak amacıyla onu öldürdü“ ifadeleri yer aldı. 
 


Modi yönetiminin politikaları arasında "Hindistan’da Müslümanların yaşadığı şehirlere yeni isimler vermek“ olduğu belirtilen raporda, "Bunlar arasında Allahabad şehrinin isminin Prayagraj olarak değiştirilmesi bulunuyor. Aktivistler bu politikların, Müslümanların Hindistan tarihine katkılarını yok etmek için tasarlandığını ve toplum içinde gerginliği artırdığını söylüyor.“

Öte yandan rapor yayımlandıktan sonra pazar günü açıklama yapan Modi, iddiaları reddetti.

Konuya ilişkin açıklama yapan bir hükümet sözcüsü, "Hindistan seküler değerleriyle, en büyük demokrasi ve çoğulcu toplum oluşuyla, hoşgörü ile kaynaştırmaya yönelik eskiden beri süregelen taahhütleriyle gurur duyuyor. Yabancı bir devletin, yurttaşlarımızın anayasa tarafından korunmuş hakları durumuna ilişkin açıklama yapmaya hakkı olduğunu düşünmüyoruz“ diye konuştu.

Hindistan başbakanları hakkında bir kitap hazırlayan siyaset bilimci Ajay Mehra, Modi’nin son seçimlerdeki galibiyeti hakkında The Independent’a konuşmuş ve şunları söylemişti:

Onlar azınlıklar hakkında istediğini söyleyecek, çoğunluğun kendileri olduğunu vurgulayacak ve dediklerini yaptıracaklar. Eğer inek etini yasaklarlarsa, kimse yiyemez. Eğer inek kesimleri yasaklanacak derlerse, bu karar uygulanır. Ve Müslüman isimlere sahip şehirlerin adlarının değişmesini isterlerse, bunu da yaparlar.

Diğer yandan, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo salı günü Hindistan’da resmi temaslarda bulunacak.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU