The Economist: Londra ve İstanbul'daki iki lider Müslüman Kardeşler'i paylaşamıyor

Londra merkezli haftalık haber, uluslararası ilişkiler ve ekonomi dergisi, Müslüman Kardeşler'deki ayrışmaya mercek tuttu

2013'te Mısır'da "terör örgütü" ilan edilen Müslüman Kardeşler'in birçok üyesi idama mahkum edilmişti (AFP)

The Economist'te "Müslüman Kardeşler kendini parçalıyor" başlığıyla yayımlanan haberde dünyanın en geniş siyasal İslamcı hareketi olarak bilinen örgütün Londra ve İstanbul'daki iki lideri arasında paylaşılamadığı iddia edildi. 

Birleşik Krallık merkezli yayın kuruluşunun haberinde şu ifadeler yer aldı:

Hasan el-Benna yaklaşık bir asır önce Mısır'da Müslüman Kardeşler'i kurduğunda takipçilerinden 'kişisel çıkar değil, özveri' aramalarını istemişti. Bugünse buna uymakta zorlanıyorlar. En eski ve bir zamanlar güçlü olan İslamcı hareket kendini parçalıyor.

Söz konusu haberde hareketin İstanbul ve Londra'daki liderlerinin birbirlerine hakaret ettiği, birbirlerini yolsuzlukla ve hatta yabancı istihbarat örgütleriyle işbirliği yapmakla suçladığı belirtildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eski bir Müslüman Kardeşler (İhvan) üyesi olan ve Britanya'da yaşayan Osama Gaweesh yaşananlara dair haberde, "Kendilerinden ödün vermek yerine hareketi feda ediyorlar" ifadelerini kullanıyor. 

Müslüman Kardeşler'in kuruluşundan bu yana strateji ve taktikler konusundaki fikir ayrılıklarının hareketin yönetimindeki Mısır'da Abdülfettah es-Sisi'nin 2013'te darbeyle başa gelmesinden bu yana daha da kötüleştiği belirtiliyor. 

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin hareketin üyelerine ciddi baskı uygulamasının bu baskıya nasıl cevap verileceği konusunda tartışmaları doğurduğu ifade ediliyor. The Economist'e göre üyelerin bir kısmı çatışmacı bir pozisyon benimserken bazıları Mısır devletiyle ilişkilerde daha pragmatik bir yol izlemeyi tercih etti ve bazılarıysa şiddete başvurmayı seçti.

"Liderlik kavgası hareketin önceliklerini sekteye uğratıyor"

Haberde halihazırda hareketin önceliklerinden birinin hapisteki üyeleri çıkarmak olduğu belirtilse de iç çatışmalar bu çabayı sekteye uğratıyor. Görünüşe göre hareketin kimin yöneteceğine yönelik çatlak Müslüman Kardeşler içindeki gerilimi artırıyor. 

Taraflardan birinin İhvan'ın geçici lideri Mahmud İzzet'in geçen yıl Mısır'da yakalanmasından sonra liderliği vekaleten alan İbrahim Münir olduğu belirtiliyor. Diğeriyse Münir'in ekimde diğer beş önde gelen üyeyle birlikte yolsuzluk iddiasıyla görevden aldığı eski genel sekreter Mahmud Hüseyin.

Münir'in kararını reddeden Hüseyin ve diğer 5 üyeninse misilleme olarak onu görevinden aldıklarını duyurduğu bir bildiri gönderdiği ifade ediliyor. 

 

 

The Economist'e göre Londra'da yaşayan Münir, Müslüman Kardeşler'in uluslararası ağını denetliyor ve yabancı hükümetlerle iyi ilişkileri var. Öte yandan Hüseyin, İstanbul'da yaşıyor ve hareketin internet sitesini ve banka hesaplarını kontrol ediyor. Ayrıca İstanbul merkezli televizyon ağı Watan'ın kontrolü de Hüseyin'de. 

Hüseyin'i eleştirenler onu rakiplerini devirmek ve tutukluların ailelerine yapılan ödemeleri kesmekle suçluyor. 

Haberde ayrıca iç çekişmelerin İhvan'ın farklı ülkelerde kan kaybetmesiyle aynı döneme denk geldiği belirtiliyor. Hareketin, "Irak ve Fas seçimlerinde güç kaybettiği", "Tunus ve Sudan'da da iktidardan uzaklşatırıldığı" ifade ediliyor. 

Öte yandan sürgündeki İhvan üyelerine sığınma tanıyan Katar ve Türkiye'nin de başka önceliklerinin olduğu dile getiriliyor. Her iki ülke de İhvan karşıtı tavrıyla bilinen Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile arasını düzeltmek istiyor. Bu nedenle habere göre Katar üyelerin ülkeden ayrılmasını isterken Türkiye de televizyon yayınları üzerindeki baskıyı artırıyor. 

Müslüman Kardeşler'in iç çekişmeleri kolay kolay çözecek gibi görünmediği de belirtiliyor. 

 

Independent Türkçe, The Economist

DAHA FAZLA HABER OKU