Türkiye'de gençler elektronik seçim konusunda kararsız

Dünyada şimdiye kadar 25 ülkede yapılan elektronik seçime Türkiye’den olumlu yaklaşanların oranı yüzde 44

Hindistan seçimlerinde kullanılan elektronik seçim makineleri / Fotoğraf: Reuters

Türkiye’nin yüzde 44’ü dijital seçim fikrine olumlu yaklaşırken, 18-24 ve 25-35 yaş grupları bu tür seçimlere karşı büyük oranda kararsız.

Türkiye yarın yapılacak olan yenilenen İstanbul seçimine odaklanmışken, Digital Report dergisi elektronik seçimler konusunda Türk kamuoyunun görüşlerini anlamak için “Türkiye Çevrimiçi Seçim Araştırması” yaptı. 

Anket sitesi Poltio tarafından özel hazırlanan araştırmada, elektronik seçimler konusunda kararsız olanların ev rahatlığında oy verme, seçim masraflarının azalması gibi olumlu yönler kadar sonuçların müdahaleye açık olması, internet ve elektrik kesintileri, sonuçların karışması gibi endişelerin oranları dikkat çekti.

 

 

Araştırmada dijital seçimlerin tarihi, sistemi iptal eden ülkelerin gerekçeleri, dünyaca ünlü uzmanların güvenlik yorumları da yer alıyor.

Çalışma, Türkiye’nin 55 ilinden 18-55 yaş arası katılımcıların oylarıyla yapıldı. 

Erkekler e-seçime daha sıcak bakıyor

Araştırmada katılımcılara, “Siyasi seçimlerin online ortamda yapılmasını nasıl değerlendirirsiniz?” sorusuna erkek katılımcıların yüzde 51’i olumlu yanıt verirken, kadınlarda oran yüzde 37 oldu. Olumsuz yaklaşanların oranları ise erkeklerde yüzde 29, kadınlarda yüzde 36 oldu.

Ev rahatlığında oy verme imkanı en çok 46-55 yaş arasındaki katılımcıları memnun ederken, katılımım artacağını düşünenler %47 olarak kaydedildi.

“Masraflar düşer müdahaleye açık olur”

Araştırmada, dijital seçimin en olumlu yanının yüzde 48 ile masrafların düşmesi olarak belirtilirken, daha güvenilir sonuçlar oluşacağı düşüncesi yüzde 14’te kaldı. 

Katılımcıların yüzde 62’si ise elektronik seçimde sonuçların müdahaleye açık olacağını belirtti.

Dört ülke vazgeçti, uzmanlar olumsuz yaklaşıyor

Elektronik seçimler dünyada bugüne kadar 25 ülkede yapıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu seçimlerin ilk örneklerinden birisi 1982’de optik oy tarama, doğrudan kayıt yapan elektronik oy makineleri ve bilgisayar üzerinden olmak üzere üç farklı yöntemle Hindistan’da kuruldu. Ancak elektronik yapıya geçiş 2000’lerin başını buldu. 

Estonya’da ise 15 yıl önce bölgesel düzeyde başlanan e-seçimler artık tamamen internet üzerinden ve tüm ülkede yapılıyor.

Almanya, Belçika, Hollanda ve İrlanda ise bu elektronik seçimleri, saydam olmadığı ve güvensiz buldukları gerekçesiyle iptal etti.

Daha önce ise ABD ve İsviçre elektronik seçimlerin güvenirliğini anlamak için yaptıkları çalışmalarda sistemin kısa sürede hack’lenebildiğini anlayıp sistemi devre dışı bırakmıştı. 

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU