"Omicron" araştırması: Pfizer ve BioNTech'in aşısı yeni varyanta karşı kısmen koruma sağlayabilir

Daha önce Kovid geçirmiş ve iki doz aşı yaptırmış kişilerin, Omicron'u etkisiz hale getirebildiği belirlendi

Fotoğraf: Reuters

Afrika'da yapılan bir araştırma, Pfizer ve BioNTech'in ürettiği aşının Omicron'a karşı etkili olabileceğini gösterdi.

Afrika Sağlık Araştırma Enstitüsü'nden bir yetkili, araştıma sanuçlarının, Pfizer ve ortağı BioNTech'in ürettiği koronavirüs aşısının iki dozunun, yeni varyant Omicron karşısında kısmen koruma sağlayabileceğini gösterdiğini açıkladı.

Ancak araştırma sonuçları yine de, iki doz koronavirüs aşısı yaptırmış ve daha önce koronavirüs atlatmış olan hastalardan alınan kan örneklerine göre, bu hastaların çoğunun Omicron varyantını etkisiz hale getirebildiğini göstererek, bağışıklık artırıcı takviye dozunun yeni varyantla mücadelede etkili olabileceğine işaret etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Afrika Sağlık Araştırma Enstitüsü'nde görevli Profesör Alex Sigal, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Omicron varyantının nötralizasyonunda daha önceki varyantlara kıyasla "çok büyük bir düşüş" görüldüğünü belirtti.

Omicron varyantı

İlk olarak Güney Afrika'da tespit edilen B.1.1.529 kod numaralı varyant, 32 mutasyona sahip olduğu biliniyor.

Şimdilik düşük görülme sıklığına sahip bu varyanta karşı mevcut aşıların etkili olup olmadığına ilişkin araştırmalar sürüyor.

Aralarında Birleşik, ABD, Kanada, Almanya, Japonya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) de bulunduğu çok sayıda ülke, 25 Kasım'da Omicron varyantının tespit edilmesini takiben Güney

Afrika Cumhuriyeti başta olmak üzere bazı Afrika ülkelerine seyahat kısıtlaması getirmişti.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU