Kedilerin yok oluşun eşiğine getirdiği 8 hayvan türü

Kediler yüzünden tehlike altına giren hayvanlar arasında kertenkeleler, papağanlar ve hatta pumalar yer alıyor

Evcil kediler her yıl milyarlarca kuş ve memeliyi öldürüyor. ABD'deki evcil kedilerin yarısından fazlası dışarıda vakit geçiriyor (Unsplash)

Dünya genelinde birçok tür iklim krizi ve doğal alanların tahribatı gibi insan kaynaklı unsurlar nedeniyle yok oluşun eşiğinde.

Bazı türlerin neslinin tehlike altına girmesi ise diğer hayvanların yarattığı baskıdan kaynaklanıyor.

Örneğin ABD Balık ve Yaban Hayatı Kurumu, kedilerin dünya genelinde en az 33 türün yok olmasına katkıda bulunduğunu belirtiyor.

Bu türler için artık çok geç. Ancak yetkililerin kedilere karşı korumaya çalıştığı, yok oluşun eşiğinde 8 tür daha var. İşte o türler...

Turuncu karınlı papağan
 

kırmızı karınlı papağan.jpg
Boyu 20 santimetreye ulaşan minik papağan 1790'da keşfedildi (Wikimedia Commons)


Avustralya’ya özgü bu göz kamaştırıcı göçmen papağan, 2007'den beri koruma altında.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kuşların sayısının artması için bilim insanları bazı grupları kafeslerde besliyor. Ancak bu kuşlar esaret altındayken bile güvende değil.

Örneğin 2013'te bir kedi, kuşların bulunduğu bir kafese gizlice girmiş ve ikisini öldürmüştü.

Veterinerler, kuşların kafa travmasından öldüğünü, muhtemelen kaçmak için kafalarını duvarlara çarptığını söylemişti.

Keseli karıncayiyen
 

numbat.jpg
 Numbat diye de bilinen bu hayvan yırtıcı keseliler takımı içerisinde Myrmecobiidae familyasının tek türü (Wikimedia Commons)


Avustralya’ya özgü sevimli hayvanın nüfusu bugün binin altında. Hayvanın neslinin tehlikeye girmesi, habitatlarının kediler ve tilkiler tarafından yok edilmesinden kaynaklanıyor.

Otago kertenkelesi
 

otago kertenkelesi.jpg
Skink diye de bilinen bu hayvan,  Otago'nun kayalık kanyonlarında ve çimenli bölgelerinde yaşıyor (Wikimedia Commons)


Yeni Zelanda’ya özgü bu kertenkele türü, yabani kedilerin tehdidi altındaki birçok sürüngen türünden biri. Latince adı Oligosoma otagense olan bu kertenkeleler istilacı kedi ve sıçanlara karşı savunmasız durumda. Zira bu sürüngenler avcı kedilerden kaçacak şekilde evrimleşmedi. 30 santimetre boyundaki bu canlılardan hayatta kalan sadece 2 bin birey var.

Kakapo
 

kakapo.jpg
 Son araştırmalar sadece 123 canlı kakapo kaldığını ortaya koydu (Wikimedia Commons)


Yeni Zelanda’ya özgü bu kuş uçamayan, gececi bir papağan türü. Yıllardır sürdürülen takdire şayan koruma çabaları sayesinde şimdiye dek hayatta kalmayı başardı. Ancak kediler, bu papağanları avlamayı seviyor. Bu da papağanın nesline dair endişeleri artırıyor.

Key Largo orman sıçanı
 

orman sıçanı.jpg
Bu kemirgenler Florida'daki Key Largo adasının kuzey bölgesinde, ufak bir alanda yaşıyor (Wikimedia Commons)


ABD’nin Florida eyaletinin güneyinde yaşayan bu kemirgenlerin bir kısmı 2002'den 2012'ye kadar esaret altında tutuldu. Çünkü bilim insanlarının sıçanın neslini kurtarması için onları gözetim altında tutması gerekiyordu.

Sonunda kemirgenlerin yeniden doğaya salınma vakti geldi. Ancak serbest bırakılan tüm orman sıçanları, yabani ve serbest dolaşan kedilerin kurbanı oldu ve 10 yıllık çaba boşa gitti.

Nene kazı
 

nene kazı.jpg
Nene, dünyada en nadir bulunan kaz türlerinden (Wikimedia Commons)


Hawaii’ye özgü endemik kaz türünün doğadaki nüfusu, 1960'larda kediler ve firavun fareleri yüzünden 30’a düşmüştü. Kaz popülasyonu bugün toparlandı ama şimdi de yine kedi kaynaklı başka bir tehlikeyle karşı karşıya. Kedi paraziti diye bilinen T. gondii, kazların yanı sıra fokları da öldürüyor.

Çin dağ kedisi
 

çin dağ kedisi.jpg
Gri kedi diye de bilinen bu tür, yaban kedilerinin türdeşi (Wikimedia Commons)


Tibet Platosu'na özgü bu kedi, bir ev kedisine çok benziyor ama vaşak benzeri kulakları, gür kuyruğu ve masmavi gözleri var. Ne yazık ki uzmanlar, bu dağ kedilerinin diğer yabani kedilerle çiftleşerek genetik çeşitliliğini kaybedeceğinden endişeli. Sonunda Çin dağ kedisinin genetiği unutulmaya yüz tutabilir.

Florida puması
 

florida panteri.jpg
Bu yırtıcı, Doğu ABD'de bulunan tek puma (Wikimedia Commons)


Normal şartlarda bir ev kedisinin bir pumayı alt etmesine imkan yok. Ancak bu durumda savaş biyolojik. 2008'de bir araştırma ekibi, nesli tükenmekte olan Florida pumalarında lösemi virüsü salgını başladığını tespit etti. Kedilerde kanser tipinde ilerleyen ciddi bir hastalığa yol açan bu virüsün kaynağı ev kedilerine uzanıyordu. Salgında 5 panter öldü. Yaban hayatında yalnızca 200 Florida puması kaldığı düşünüldüğünde bu önemli bir rakam.

 

Independent Türkçe, Gizmodo, ABD Balık ve Yaban Hayatı Kurumu

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU