Bilim insanları yapay zekaya daha önce görülmemiş matematik kabiliyetleri kazandırdı

(Pexels)

Bilgisayar bilimciler, yapay zekaya daha önce görülmemiş yeni kabiliyetler kazandırıldığını öne sürdü.

Araştırmacılar, yeni karmaşık matematik teoremlerinin ortaya konmasını ve ispatını sağlamada yapay zekadan yararlanabildi.

Bilim insanları söz konusu atılımı, bu türden sistemlere yeni ve üstün kabiliyetler kazandırma yönünde büyük bir adım olarak kutladı.

Buluşu açıklayan yeni makalenin ortak yazarlarından matematikçi Goerdie Williamson, "Matematiktekiler yaygın biçimde zihni en çok zorlayan problemlerden bazıları kabul edilir" dedi.

Matematikçiler karmaşık veri kümelerinin analizinde makine öğrenimini kullansa da matematikteki varsayımları formüle etmemizi veya kanıtlanmamış fikirlere olası çözüm yaklaşımları ortaya koymamızı sağlaması için bilgisayarları ilk kez kullandık.

Sonuçlar Nature akademik dergisinde yayımlanan yeni bir makalede açıklandı. Araştırmada en üst düzey matematikçiler Google'ın yapay zeka şirketi DeepMind'la çalıştı. Amaç, araştırmacılarla yapay zekanın işbirliği yapmasına imkan tanıyacak bir çerçeve oluşturmaktı.

Matematiksel çalışmaların çoğu genellikle örneklere bakıp örüntüler veya ilişkiler bulmaya dayanıyor. Bu da yaratıcılık ve hesaplamaların birleşimini gerektiriyor. Bilgisayarlar onlarca yıldır hesaplamalara yardımcı olurken yaratıcılık her zaman matematikçilerin payına düştü.

Fakat yeni araştırmada bilim insanları, daha önce insanlarla sınırlı olan bu yaratıcı çalışmaların bir kısmında yapay zekanın kullanılabileceğini ortaya koyabildi. Bu, daha önce insan sezgisine bağlı olduğu düşünülen araştırma için merkezi nitelikte bir görev. Dolayısıyla matematiğin bir dizi farklı alanına da uygulanabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar daha sonra, sistemin çalıştığını göstermek için düğüm teorisiyle kombinatoryal temsil teorisindeki önceden bilinmeyen ilişkileri tanımlayarak, sistemi matematiğin iki farklı alanına uyguladı. Böylece bunun hem varsayımsal açıdan mümkün olduğu hem de daha önce bilinmeyen matematiksel araştırmaları da çoktan gerçekleştirdiği ortaya kondu.

DeepMind, ilk kez makine öğrenimi kullanılarak önemli matematiksel keşiflerin tamamlandığını belirtiyor. Söz konusu atılım aynı zamanda daha fazlasının yapılması için de kullanılabilecek bir model temsil ediyor.

Nature'da yayımlanan ek bir makalede, çalışmaya dahil olmayan uzman Christian Stump, "Her iki sonuç da bu alanlardaki araştırmacılar için ulaşılamaz değil ama ikisi de daha önce uzmanların bulmadığı özgün içgörüler sağlıyor. Dolayısıyla kaydedilen ilerleme soyut bir çerçevenin ana hatlarından fazlası" dedi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU