Panzer kazasında ölen 2 çocuk için 24 taksitle para cezası kararı istinafa taşınıyor

Silopi’de 2 çocuğun ölümüyle sonuçlanan panzer kazasına ilişkin davada mahkeme ehliyetsiz sanık polise para cezası verip, 24 taksite böldü. Müdahil ailenin avukatı “Faili kolluk olan davalarda failleri koruyan bir mekanizma işliyor” dedi

Silopi'de 3 Mayıs 2017'de ehliyetsiz polisin kullandığı panzerin duvarını yıkıp girdiği evde 2 çocuk hayatını kaybetti

Şırnak Silopi'de kontrolden çıkan panzerin duvarını yıkarak girdiği evde 2 çocuğun hayatını kaybetmesine ilişkin olayda Cizre 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği karar müdahil avukatları tarafından istinaf mahkemesine taşındı.

Alt sınırdan hüküm kuruldu, o da para cezasına çevrildi

Muhammed (7) ve Furkan Yıldırım (6) kardeşlerin ölümüyle sonuçlanan panzer kazası davası dün sonuçlanmış, sanık polislerden Ömer Yeğit'i 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptıran mahkeme, sanık polis amiri Murat Maden'in beraatına karar vermişti.

Yeğit’e taksirle birden fazla ölüme ve yaralanmaya neden olmaktan ilgili kanun maddesinin üst sınırı 15 yerine alt sınır 2 yıl üzerinden hüküm kuran mahkeme, iyi hal indirimi yapmış, hapis cezasını da para cezasına çevirip 24 taksitte ödenmesine karar vermişti.

Mahkeme panzer sürme ehliyeti bulunan 15 polisten 9’una masa başı görev verilmesine rağmen, ehliyetsiz sanık polisi görevlendiren Silopi İlçe Emniyet Müdürü Selçuk Erdoğan hakkında da suç duyurusunda bulunmuştu.

Müdahil avukatı: Çocuk ölümlerinde failleri koruyan bir mekanizma var

Yerel mahkemenin kararına müdahil ailenin avukatlarından tepki geldi. Avukat Rojhat Dilsiz “Bu dosya bölgemizde meydana gelen çoğu çocuk ölümlerine ışık olabilecek ve bundan sonra benzer olayların meydana gelmemesi için örnek teşkil edebilirdi” dedi, şunları söyledi:

Ancak daha önce takip ettiğimiz benzer çoğu dosyada olduğu üzere, olayın meydana geldiği andan, mahkemenin karar aşamasına kadar tüm mekanizmalar sanki gerçek faillerin ortaya çıkarılmaması için ortak hareket etmiş gibi görünüyor. Buna rağmen mevcut durumda sanıklara verilecek cezaların en azından hakkaniyete uygun olacağı ve belli indirimlerin uygulanmayacağını düşünüyorduk. Ancak verilen karar sonuç olarak 2 çocuğumuzun ölümüne sebep olan şoföre 19 bin lira para cezası verilmesinden ibaret bir hale geldi.

İstinafa başvuru yapıldı, AİHM yolda

Avukat Dilsiz "Faili kolluk olan suçlarda tüm devlet mekanizmaları maalesef benzer reflekslerle hareket ederek, failleri koruyup kollamak için ellerinden geleni yapmaktadırlar. Bu karara karşı istinaf yoluna başvurduk. Tüm iç hukuk yolları tüketildikten sonra adil bir yargılama yapılmadığını gerekçe göstererek dosyayı AİHM’e taşımayı düşünüyoruz" dedi.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU