İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tükek: TUS adil bir sistem ama sıkıntılar da var

Öğrencilerin Tıpta Uzmanlık Sınavı'na (TUS) hazırlanmak için okulu ikinci plana attığını dile getiren Prof. Dr. Tufan Tükek'e göre sorunun çözüm yolu Sağlık Bakanlığı'nın önerdiği gibi diploma notu ve hizmet puanının eklenmesinden geçmiyor

Prof. Dr. Tükek: TUS bir adalet sağlıyor, herkes ortak sınava giriyor ama Sağlık Bakanlığı tarafından önerilen yöntem (diploma notu ve hizmet puanı) uygun değil.  TUS'un zamanının ya da yapılış şeklinin değiştirilmesi daha uygun olur / Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın önceki gün Tıpta Uzmanlık Sınavı'na (TUS) ilişkin açıkladığı ve "reform" olarak niteliği değişiklikler eleştiri konusu oldu.

Pek çok hekim diploma notu ve hizmetin TUS puanına eklenecek olmasına tepki gösterdi.

TUS'u "adil bir sınav" olarak niteleyen isimler, bazı fakültelerdeki sistemin diğer üniversitelere göre zor olduğunu belirtti.

Hekimler bu üniversitelerden çıkacak mezunların daha düşük ortalama yapabileceği endişesiyle, TUS notlarına daha az puan eklenme ihtimalini eleştirdi.

Bakan Koca'nın önerdiği yöntem konusunda çekinceleri olan isimlerden biri de İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek.

Tükek'e göre TUS adil bir sistem olsa da birtakım sıkıntıları da barındırmakta ve bunları çözmenin yolu, diploma notu ve hizmet puanının TUS'a eklenmesinden geçmiyor.

"TUS nedeniyle öğrenciler kendilerini okula veremiyor, dershanelerin esiri oluyor"

Tıp fakültesi öğrencilerinin eğitim hayatı boyunca TUS'tan başka bir şey düşünemez hale geldiğini öne süren Prof. Dr. Tükek, "2. sınıftan itibaren dershanelerin esiri oluyorlar. Akıllarında hep TUS oluyor. Bu nedenle kendilerini okula veremiyorlar çünkü sınava hazırlanmaya çalışıyorlar. Tıp eğitiminde bunun yeri yok çünkü çok zor bir eğitim. Bakan bey (Fahrettin Koca), 'okul puanı eklenirse öğrencilerin okula ilgisi artar' diye düşünmüş olabilir ama okullar, sınavlar homojen değil" dedi.

"Öğrenciler 'yüksek not verin' baskısı yapacak"

"Öğrencileri TUS'un esaretinden kurtarma" düşüncesinin geçmişten beri var olması nedeniyle yetkililerin bu duruma çare aradığını dile getiren Tükek, "'Mecburi hizmetten sonra sınava girsinler, 5. sınıftan sonra girsinler, stajda akıllarında TUS olmasın' gibi sorular var. Biz de mevcut durumdan memnun değiliz. Bazı okullarda devam zorunluluğu yok, intörnlüğü rahat yaptırıyorlar. Okulu rahat geçiriyorlar ki öğrenci TUS'tan yüksek alsın. Bizim gibi köklü olmayan, daha rahat olan, hocası olmayan okullarda yüksek puanla mezuniyet kolay olabiliyor. Bu öğrenciler 1-0,2-0 önde başlayan öğrenciler olacak ve bize de bu nedenle öğrenciler 'yüksek not verin' baskısı yapacak. Bizim gibi köklü okullar, iyi hekim yetiştirmek istiyor, dolayısıyla gevşek bir staj dönemini ne öğrenciler ne de kendi adımıza kabul ederiz. Öğrenci ne öğreniyorsa okulda öğreniyor. 6 yıllık eğitim çok kritik" şeklinde konuştu.

 

Prof. Dr. Tufan Tükek İÜ İstanbul (Çapa) Tıp Fakültesi AA.jpg
Prof. Dr. Tufan Tükek / Fotoğraf: AA

 

"TUS bütün eğitimi hapsetmiş durumda"

TUS'un bütün eğitimi hapsettiğini öne süren Tükek'e göre Sağlık Bakanlığı'nın "reform" adı altında diploma notu ve hizmetin sınav puanına eklenmesi yaklaşımı, sorunu çözmek adına doğru bir hamle değil. 

"Önerilen yöntem uygun değil, TUS'un zamanı ya da yapılış şekli değiştirilebilir"

Yeni yöntemin adaletsizlik doğurabileceği kaygısı taşıdığını söyleyen Tükek'e çözüm yollarını, "Zamanı ya da yapılış şekli değiştirilebilir. TUS bir adalet sağlıyor, herkes ortak sınava giriyor ama bu önerilen yöntem uygun değil. Adaleti bozmayacak bir çözüm bulunması öğrenciler için de faydalı olur" sözleriyle değerlendirdi.

Ne olmuştu?

Önceki gün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Sağlık Bakanlığı'nın 2022 yılı bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Fahrettin Koca, "Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı ile ilgili reform niteliğinde düzenlemeler gündemde. Bu noktada reform niteliğinde bazı değişiklikler yapmak istiyoruz. Mart ayındaki sınavda da geçerli olmasına çalışıyoruz. Yıl sonuna kadar bunu netleştirmek istiyoruz. Özellikle uzmanlıkla ilgili bildiğiniz gibi 4. sınıftan itibaren tıp öğrencilerimiz dershaneye gider. 4, 5, 6'ncı sınıfta okulla pek ilişkisi olmaz demek istemiyorum ama genelde pratikte uygulama böyle" ifadelerini kullanmıştı.

Bu konuyla ilgili yeni planlamalara değinen Bakan Koca, "Soruların çekirdek müfredattan sorulması, dershanelerdeki küçük nüanslarla farklılığın oluşturulmasının önüne geçilmesi gerektiği kanaatindeyim. Dolayısıyla çekirdek müfredattan soruların sorulması, lise başarı puanı gibi okul başarı puanının mutlak ilave edilmesi, özellikle görev süresinde beşinci, altıncı bölgelerde çalışma durumuna göre, yaptığı hizmet esas alınarak bir hizmet puanının ilave edilmesi gerektiğini düşünüyorum" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Milletvekillerinin araya girmesi üzerine Koca, okula ilginin yoğunlaşmasından bahsettiğini, dershaneleri kapatmaktan söz etmediğini de belirtmişti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU