Derbi geride kaldı, hakem kararları tartışılıyor... "Serdar'ın pozisyonuyla Diagne'ninki arasında hiçbir fark yok"

Galatasaray'ın Fenerbahçe'ye 2-1 yenildiği maça hakem Halil Umut Meler'in kararları damga vurdu. Eski hakemler Seçim Demirel ile Deniz Ateş Bitnel, Meler'in kararlarını değerlendirdi

Halil Umut Meler'in kararları derbi maçtaki kararları tartışılıyor / Fotoğraf: AA

Süper Lig'in 13. haftasında Galatasaray ile Fenerbahçe'nin karşılaştığı müsabakaya oynanan futbol değil hakem kararları damga vurdu. 

Karşılaşma sonrası Fenerbahçe cephesinden hakemle ilgili açıklama gelmezken sarı-kırmızılılarda başta başkan Burak Elmas olmak üzere tepkiler Halil Umut Meler'e yöneldi.

Galatasaray, NEF Stadı'nda Fenerbahçe'yi konuk etti. 

Karşılaşmaya hızlı başlayan ev sahibi ekip, müsabakanın 16. dakikasında Kerem Aktürkoğlu'nun golüyle 1-0 öne geçti.

Fenerbahçe ise bu gole 31. dakikada Mesut Özil ile yanıt vererek ilk yarının skorunu tayin etti.

Müsabakanın ikinci yarısında da atak oyununu sürdüren sarı-kırmızılılar, Diagne ile golü bulsa da VAR uyarısının ardından gol geçerli sayılmadı.

Karşılaşmanın son bölümlerinde ani gelişen Fenerbahçe atağında Miguel Crespo, 90+4. dakikada kaleci Muslera'yı geçmeyi başararak takımı öne geçirdi.

Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve müsabaka 2-1 konuk ekibin üstünlüğüyle tamamlandı.

Maçın ardından tepkiler ise karşılaşmayı yöneten hakem Halil Umut Meler'e yöneldi.

 

 

Galatasaray Başkanı Burak Elmas, maç sonu basın toplantısı odasında açıklamalarda bulunarak TFF'ye gideceğini belirtti ve Meler'e ağır eleştirilerde bulundu:

Çok direndim. Konuşmayalım, bu iş düzelsin, bu kirli zihniyet Türk sporuna hakim olmasın diye. Galatasaray'ın haklarını savunmaktan imtina etmeyeceğimizi de bilmenizi isterim. TFF'den randevu isteyerek, yarın TFF'ye gideceğim. Bugün, Nef Stadyumu'nda, çok çok çok kötü ve art niyetli bir hakem yönetimi vardı. Bunu tahmin etmemize rağmen, iyi niyetliyiz ya, bir şans verelim dedik. Son derece art niyetli, takımımızı yavaşlatan, bize kart ve kartlar vermeye çalışan bir saha yönetimi vardı... Bu toplantıda MHK başkanının olmasını ve Halil Umut Meler'in hakem raporunun da olmasını isteyeceğim. Bazı kulüpler el altından bunu alıyor. Biz bunun açıklanmasını ve kamuoyuyla paylaşılmasını istiyoruz. Yarın diğer başkanları da arzu ederlerse, TFF ve MHK ile yapacağım toplantıya davet edeceğim, hep birlikte gidelim. Bu tür iyi niyetli olmayan hareketler Türk futbolunun sorunu. Bunlar bugün bana, yarın sana olan şeyler. Hepimizin sorunu.

Müsabakanın bitimiyle Türk spor kamuoyunun gündemi de tıpkı Galatasaray Başkanı Elmas'ın gündemiyle benzer yönde oldu.

Meler, başta verdiği vermediği kartlar ve tartışmalı pozisyonlar nedeniyle eleştiriliyor ve karşılaşmanın skoruna etki etmekle itham ediliyor.

 

Seçim Demirel-Independent Türkçe.jpg
Seçim Demirel / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Maçın altından kalkabilecek potansiyele sahipti ancak başarısız oldu, skora etki etti"

Eski hakemler Seçim Demirel ile Deniz Ateş Bitnel, Meler'in maç yönetimini ve tartışmalı pozisyonları Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Halil Umut Meler'in derbi maça atanmasının doğru karar olduğunu dile getiren Demirel, "Meler, dün akşamki maça atanması gereken doğru isimdi. Kariyeriyle, buraya geldiği sürece bakıldığında maçın altından kalkabilecek potansiyele sahipti. Ancak maçı başarısız tamamladı ve skora etki eden hataları oldu" dedi.

"Herkesin hakemliğini bitirelim gibi bir yaklaşım var"

Her ne olursa olsun maçlardan sonra mağlup olan takımların idarecilerinin sorumluluğu yalnızca hakeme yüklemenin yanlış olduğunu belirten Demirel, şöyle konuştu:

Mağlup olan takımların başkanlarının yenilginin tek sorumlusu olarak hakemleri göstermelerini çok doğru bulmuyorum. Bu şekilde devam ederse ligde maç yönetecek hakem bulamayacağız. Herkesin hakemliğini bitirelim gibi bir yaklaşım var. O zaman kime yönettireceğiz bu maçları? 'Genç hakem' diyoruz, onlar hata yaptığında kabul etmeyip 'Tecrübeli olsun' diyoruz. Tecrübeli hata yapınca da 'Hakemlikleri bitsin' diyoruz. Bu böyle bir kısır döngü ve bu şekilde devam ediyor. Bence mağlubiyetlerde hatayı herkes kendisinde ararsa hakem de kendisini değerlendirecektir.

"Marcao kesinlikle atılmalıydı çünkü rakibinin dizine kramponlarıyla bir müdahalesi var"

Marcao'nun Ferdi Kadıoğlu'na hareketi sonrası ikinci sarıdan atılması gerektiği iddialarını değerlendiren Demirel, "Marcao kesinlikle atılmalıydı çünkü rakibinin dizine kramponlarıyla bir müdahalesi var. Ayak düz, dizden bükülmeden devam etse direkt kırmızı bile olabilirdi ama diz hafif bükülmüş ve şiddeti hafifti. Kontrolsüz hareketten mutlaka ve mutlaka atılması gerekiyordu" şeklinde görüş belirtti.

 

 

"Üç itme pozisyonu karşılaştırıldığında İrfan Can'ınki daha masum kalıyor"

Fenerbahçe'nin attığı ilk golden önce İrfan Can Kahveci'nin Kerem Aktürkoğlu'na faul yaptığı yönündeki eleştirileri de yorumlayan Demirel, şunları kaydetti:

İkili mücadele var. Burada İrfan Can ve Kerem birbirini görüyor. Bunun gibi maç içerisinde gerçekleşen 2 tane daha itme pozisyonu var. Üçü karşılaştırıldığında İrfan Can'ınki daha masum kalıyor. Diğer iki itmede de önlü-arkalı pozisyondalar ve rakipler birbirlerini görmüyor. Ancak burada birbirlerini görüyorlar. İrfan Can ayağını koyarak topu alıyor. Burada faul verilmesinin hatalı bir karar olacağını düşünüyorum. O nedenle gol kararı doğru.

"Kısa mesafeden hızlı gelen bir top var, el doğal konumda, penaltıdan söz edemeyiz"

Müsabakanın çok tartışılan konularından biri de Berkan'ın ceza sahası içerisinde eline gelen top sonrası yaşandı.

Demirel, Fenerbahçelilerin penaltı beklediği pozisyonla ilgili şunları kaydetti:

Çok yakın, kısa mesafeden ve çok hızlı gelen bir top var. El doğal konumda. Burada hiçbir şekilde elle oynama ve penaltıdan söz edemeyiz.

"Terim çizgide, top ona geldi ve o da dokundu, sarı kart doğru karar."

Fatih Terim'in gördüğü ilk sarı kart, Beşiktaş Teknik Direktörü Sergen Yalçın'ın kırmızı kartıyla kıyaslandı ve gecenin en çok konuşulanlarından biri oldu.

Demirel, "Sergen Yalçın'ın pozisyonuyla aynı mı diye kafalarda çok soru işareti var" diyerek şöyle konuştu:

Kurallar gereği değerlendirildiğinde kesinlikle aynı değil. Eğer Fatih Terim protesto amaçlı sahaya girseydi, topa vurarak oyuna müdahalede bulunsaydı o zaman ihraçtan bahsedebilirdik ancak dün akşam görüntülerden gördüğümüz üzere Terim çizgide, top ona geldi ve o da topa dokundu. Kasıtlı, bilerek bir oynama söz konusu değil, sarı kart doğru karar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Tisserand'ın ikinci kırmızıdan atılmasına katılmıyorum"

Fenerbahçe'nin ikinci yarıda Tisserand'ın ikinci sarıdan atıldığı pozisyonla ilgili de açıklamalarda bulunan Demirel, şunları aktardı:

Tisserand'ın ikinci kırmızıdan atılmasına katılmıyorum. Yaptığı müdahale sadece dikkatsiz bir hareket. Ayağa basmalarda sarı kartta aranan kriter üstüne tam basmadır ama burada öyle bir görüntü yok. O nedenle hatalı bir karar olduğunu düşünüyorum.

"Serdar'ın pozisyonuyla Diagne'ninki arasında hiçbir fark yok"

Müsabakanın en çok tartışılan konularından bir diğeri ise Mbaye Diagne'nin golünün VAR uyarısıyla iptal edilmesi ve son dakikada Serdar Dursun'un ceza sahasında Berkan'ı itmesiyle yaşanan pozisyonlar oldu.

Demirel, pozisyonlarla ilgili şu yorumu yaptı:

Diagne'nin iptal edilen golünde hem ayağıyla minimal bir temas hem de üstten itme var. Top oynanan bölgede ve gelen ortadan sonra gol kaydediliyor. Bu pozisyonun tamamen hakem müdahalesi olması gerektiğini düşünüyor, VAR müdahalesini gereksiz buluyorum. Hakem burada golü kendi görerek iptal etseydi bir şey demezdin ancak VAR'da izleyerek iptal etmesi çok güzel olmadı. Aynı şekilde 90+10'da Serdar Dursun'un rakibini ittiği pozisyonla bunun arasında hiçbir fark olduğunu düşünmüyorum. Hatta Serdar Dursun'un itmesinde tam topa vuracakken yapılan profesyonelce bir itme var. O hareketin daha da faul olduğunu düşünüyorum. Eğer VAR ilkinde müdahale ettiyse son dakikadakine de müdahale edip penaltı vermeliydi. Her iki pozisyona da hakem devam deseydi kabul ederdim. Her iki pozisyona da birine gol iptal edip diğerine penaltı verseydi yine kabul ederdim. Faul standartlarındaki tutarsızlık bu müsabakada ciddi boyuttaydı.  

 

Deniz Ateş Bitnel-AA.jpg
Deniz Ateş Bitnel / Fotoğraf: AA

 

Bitnel: Meler'e bir kumpas olduğunu düşünüyorum

Halil Umut Meler'in maçtan önce derbiye atanması gerektiğini belirten isimlerden birinin kendisi olduğunu ancak Meler'in salı günü Şampiyonlar Ligi maçı yöneteceğini kimsenin bilmediğini aktaran Bitnel, şöyle konuştu:

Bunu bilen TFF, MHK ve hakem ekibi ve ne hikmetse bazı kimden nasıl haber aldığını bilmediğimiz yorumcular. Skandal burada şu: Bir maça çıkan hakem, 48 saatten az bir süre sonra Şampiyonlar Ligi'nde maça çıkmamalı. Pazar günü maç 9'u 10 geçe bitti ve salı günü 20.45'te Şampiyonlar Ligi maçı yönetecek. Teamüllere aykırı şekilde MHK tarafından maça verildi. Aynı tarihte Cüneyt Çakır'ın da maçı var ancak Çakır cumartesi müsabaka yönetiyor. Bu tablodan Halil Umut Meler'in FIFA'da elit kategoriye yükselmesini istemeyen bazı yöneticiler olduğunu düşünüyorum. Çünkü Halil Umut Meler'e bir kumpas olduğunu düşünüyorum. Elinde başka hakemler varken neden Meler'i derbiye atadı. Düşünmüş olabilirler, maçın olduğunu bilmiyor olabilirler ancak neden açıklama yapmadan başka bir hakem atanmadığının cevabını vermeleri lazım. Bu skandal MHK'ya yazar.

"Meler, maçın skoruna etki eden hatalar yaptı ama her iki takım için de lehte aleyhte hataları var"

Bitnel, Burak Elmas ve Galatasaray camiasının tepki gösterdiği Halil Umut Meler'in maç yönetimini şöyle yorumladı:

Meler, maçın skoruna etki eden hatalar yaptı ama hep bir takımın lehine veya aleyhine yapmadı. Her iki takım için de lehte aleyhte hataları var. Marcao'nun maçın son dakikasında ikinci sarıdan atılması gerektiği pozisyonda Fatih Terim'in dikkatleri üzerine çekerek oyuncunun atılmadığı pozisyonda olduğu gibi. Marcao rakibin kaval kemiğine müdahalede bulunuyor. Direkt kırmızı diyemeyiz ancak ikinci sarıdan kesinlikle atılmalıydı. Bu pozisyonun hemen ardından Fatih Terim oyun alanının dışına çıkmamış topa müdahale ederek tüm dikkatleri üzerine çekiyor ve Marcao'yu kurtarıyor. Bu Fenerbahçe aleyhine yapılmış bir hata. Üç siyah-beyaz hatadan birincisi Marcao'nun atılmaması oldu.

 

 

"Golün iptal edilmesi doğru, sıkıntı topla hiç alakası olmayan pozisyonda Serdar'ın Berkan'ı itmesinin görülmemesi"

Gecenin en çok konuşulan konularından olan Galatasaray'ın iptal edilen golünde Meler'in doğru karar verdiğini belirten Bitnel, sözlerini şöyle sürdürdü:

Galatasaray'ın attığı ve iptal edilen gol kararı doğru. Bu skandal bir hata değil. Hakemin yaptığı yorum da doğru. Diagne'nin hem baldırı hem de dirseğiyle rakibe müdahalesi var. Rakibini bozuyor ve golü öyle atıyor. İptal edilmesi ve VAR müdahalesi doğru. Burada sıkıntı şu: Benzer pozisyonda Serdar Dursun'un Berkan'ı ittiği durumda neden VAR müdahale etmiyor? Neden topla hiç alakası olmayan pozisyonda Serdar Dursun'un Berkan'ı itmesini görmüyorlar? Standartsızlık da burada. Yapılan üç siyah-beyaz hatadan biri de bu. 'Penaltının verilmemesi maçın skorunu etkiledi' diyorlar ancak Marcao atılsaydı öncesinde belki çok farklı bir maç hikayesi olacaktı. 

"Hiçbir hakemin düdüğünün asılması taraftarı değilim, böyle bir algı var"

Bu nedenle Meler'in kötü niyetli olduğundan söz edilemeyeceğini söyleyen Bitnel, şu ifadeleri kullandı:

MHK'nın kendisine vermiş olduğu bu maçtan sonra kariyerini düşünerek, Şampiyonlar Ligi maçını düşünerek bu karşılaşmaya daha az motive olduğunu söyleyebiliriz. Şampiyonlar Ligi'ne gideceği için daha az performans gösterdiğinden söz edebiliriz ama kötü niyetli olduğundan bahsedemeyiz bunu belirtelim. Hiçbir hakemin düdüğünün asılması taraftarı değilim. Böyle bir algı var. Meler önümüzdeki 10 yılın Cüneyt Çakır'ı olacak, Avrupa'da bizleri temsil edecek. Türkiye Ligi'ndeki her derbi için de adı geçecek. Şampiyonlar Ligi'nde elit kategoride sadece Çakır var bir hakemimiz daha olacak ve o da Meler. Tabii yarınki performansı UEFA tarafından yeterli görülürse.

"Bir oyuncu topu savunurken rakibi perdelerse faul olmaz"

Karşılaşmada Fenerbahçe'nin ilk golünden önce faul olduğu iddialarına da yanıt veren Bitnel, şunları kaydetti:

Top İrfan Can'ın kontrolündeyken çok hızlı olan Kerem'den topu savunmak için kendine alan yarattı. Bu müdahale de rakibi bozdu. Bu pozisyonlar faul olarak değerlendirilmez. Bir oyuncu topu savunurken rakibi perdelerse faul olmaz. Bu da benzer. Skandal bir hata değildir. Bana göre hata da değildir. Devam ettirilmesi doğru. Hemen pas sonrasında 'ofsayt neden çalınmadı' diye soruluyor. Mesut kendi yarı alanından çıktığı için ofsayttan söz etmek mümkün değil. Mesut kendi yarı alanında orta saha çizgisine basıyor olsaydı dahi ofsayt olmazdı çünkü çizgiler alana dahildir. 

"Berkan'ın duruşu doğal, elini kaçırma şansı yok, penaltıdan söz edemeyiz"

Fenerbahçelilerin Berkan'ın eline çarpan topta penaltı bekledikleri pozisyonu da yorumlayan Bitnel, şu değerlendirmeyi yaptı:

Sezon başı hakem seminerinde 'bir oyuncunun eli doğal aksiyon halindeyse ve top eline temas ediyorsa penaltı verilmez' diye özellikle vurguladılar. Burada Berkan'ın duruşu doğal, elini genişletmiyor, top çok yakın mesafeden geliyor ve alini kaçırma şansı yok. Dolayısıyla penaltıdan söz edemeyiz. 

"Fenerbahçe açısından aleyhteki ikinci siyah-beyaz hata"

Marcel Tisserand'ın ikinci sarıdan atıldığı pozisyonun müsabakadaki siyah-beyaz hatalardan bir diğer olduğunu söyleyen Bitnel, gerekçesini şöyle anlattı:

Yine sezon başı seminerinde ayağa basmanın sarı kartla değerlendirilebilmesi için 'ayağın üstüne net şekilde gelmesi ve tam ayak ayak üstüne gelmesi' gerektiğini söylediler. Tisserand'ın pozisyonunda bunu göremedik. Verilen talimatlara göre sarı kart olmayacak bir pozisyonda ikinci sarıdan oyuncu ihracını kabul edemeyiz. Bu pozisyon Fenerbahçe açısından aleyhteki ikinci siyah-beyaz hatadır. 

 

 

"Aynı pozisyon içerisinde iki sıkıntılı durum var"

Tisserand'ın pozisyonunun devamında ise bu kez Galatasaraylıların itirazı olduğunu hatırlatan Bitnel, sözlerini şöyle sürdürdü:

Pozisyonun devamına gelelim. İkinci sarıdan ihraçlarda avantaj olmaz. Bu kesin talimat. Sadece ikinci sarıdan atılacak oyuncularda bariz gol şansı veya çok önemli bir atak olduğunda devam ettirilir. Devamında top Diagne'ye geldi ve o da pozisyona girdi. Diagne'ye bir müdahale yapıldı. Bu pozisyonda penaltı yorumu yapılabilir. Böyle bir pozisyonda hakemin aceleyle karar vermesi ve hemen oyunu durdurması da hakemlik tekniği açısından bir hata oldu. Aynı pozisyon içerisinde iki sıkıntılı durum var. Bir nefes alsaydı pozisyonun devamını farklı şekilde yorumlamamıza sebep olabilirdi. 

"Verilmesi gereken penaltı skora etki olarak görülüyor ama aleyhine daha çok hata yapılan taraf Fenerbahçe"

Galatasaray cephesinin hakeme çok fazla tepki gösterdiğini bildiren Bitnel, "Marcao'nun atılmaması ve Tisserand'ın kırmızı kartı Fenerbahçe aleyhine iki büyük hata. Galatasaray'ın son dakikada lehine verilmesi gereken penaltı maçın skoruna etki olarak görülüyor. Serzenişler buradan kaynaklanıyor ama aleyhine daha çok hata yapılan taraf Fenerbahçe olarak gözümüze çarpıyor" diyerek sözlerini noktaladı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU