Başak Cengiz cinayetinde görüntülere erişim engeli getirildi: Olay toplumda infial uyandıracak nitelikte

Başak Cengiz'in ağabeyi Fatih Cengiz'in başvurusunu kabul eden mahkeme, kararında kamuoyunu ve yargıyı yanlış yönlendirebilecek haberlerin yayınlanmasının olayın aydınlatılmasını zorlaştıracağını belirtti

Fotoğraf: Sosyal medya

İstanbul Ataşehir'de 28 yaşındaki Başak Cengiz'in kılıçla öldürüldüğü ana ilişkin görüntülere erişim engeli getirildi.

Başak Cengiz'in ağabeyi Fatih Cengiz avukatı aracılığıyla, olay anını net olarak gösteren videonun medyada yayınlanmasının ardından hakimliğe başvuru yaptı.

Sabah gazetesinde yer alan habere göre; dilekçede, görüntülerin Cengiz ailesinin mahremiyetini ve kişilik haklarını çok ağır bir şekilde ihlal ettiği vurgulandı.

Görüntüler gizllik kararı verilmiş dosyada

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görüntülerin gizlilik kararı verilmiş bir soruşturma dosyasına ait olduğu belirtilen dilekçede, "Zaten perişan halde olan müvekkil ve ailesi, söz konusu yayınlar nedeniyle her gün bu olayı tekrar tekrar yaşamaktadır. Herkesin bu videoyu izlediğini bilmek dahi aileyi derinden yaralamaktadır" denildi.

Görüntülerin mahrem ve hassas olduğu belirtilerek bir an önce erişim engeli getirilmesi gerektiği belirtildi.

Kamuoyu ve Cengiz ailesinin görüntülere ve yayınlara erişime engellenmesi talep edilen dilekçenin ardından İstanbul Anadolu Sulh Ceza Hakimliği kararını verdi.

Olayın toplumda infial yaratacak nitelikte olduğuna vurgu yapan hakimlik, kamuoyu düzeni ve delillerin henüz toplanmamış olması, çeşitli basın yayın organlarında duyum niteliğinde kamuoyunu ve yargıyı yanlış yönlendirebilecek haberlerin yayınlanmasının olayın aydınlatılmasını zorlaştıracağını belirtti.

Bu gerekçelerle yayın yasağı verildiğinin altını çizen hakimlik, Başak Cengiz'in ağabeyi Fatih Cengiz'in talebini kabul etti. Kan donduran görüntülerin yayınlandığı bazı haber sitelerindeki yayınlara erişim engeli getirdi.

Boz'un annesi: Yayın yasağı kararında bir müdahalemin olmadığını, talebimin olmadığını bildirmek zorunluluğu hissediyorum

Başak Cengiz'i öldürdüğünü itiraf eden Can Göktuğ Boz'un avukatlığını üstlenen sonra bırakan annesi Ayşe Nejla Yomralıoğlu da iki gün önce yaptığı açıklamada yayın yasağı konusunda kendi müdahalesi ve talebi olmadığını duyurmuştu.

Yomralıoğlu şunları söylemişti:

Bu dilekçe benim bu dosyaya sunacağım son dilekçe olacaktır. Ayrıca savcılık tarafından verilen yayın yasağı kararında da herhangi bir müdahalemin olmadığını, mevcut dosyada bu yönde bir talebimin olmadığını da bildirmek zorunluluğu hissediyorum. Bahse konu yasak taraflardan bağımsız olarak re'sen alınmıştır. Vahim olayın yaşandığı gece bende o hayatının baharındaki yavrumuzla birlikte yaşamayı bıraktım yalnızca ve yalnızca nefes alıyorum. Her ne kadar sorumsuz olmakla itham edilsem de bugün sorumluluk bilinciyle hareket ediyorum ve sorumlu bir anne, sorumlu bir avukat, sorumlu bir kadın sorumlu bir vatandaş olarak yarın gün sonu itibariyle oğlum Can Göktuğ Boz'un müdafiliğinden istifa ediyorum. Yapılacak inceleme ve mahkeme tarafından verilecek kararın yalnızca gerçeği yansıtmasını ve adaletli olmasını temenni ediyorum. Yargı tarafından verilecek karar karşısında boynum kıldan incedir.

 

 

Sabah, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU