Danıştay, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme ile ilgili tüm itirazları reddetti

Danıştay'ın kararına göre, sözleşmeden çekilme kararı hukuka uygun bulundu

Fotoğraf: Twitter

Türkiye, 1 Temmuz'da Cumhurbaşkanı kararı ile İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılmıştı.

Karar sonrası, aralarında CHP, İYİ Parti ve sivil toplum kuruluşlarının da bulunduğu tüzel ve gerçek kişiler tarafından birçok dava açılarak, "çekilme kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması" talep edilmişti.

Danıştay 10. Dairesi, çekilme kararının yürütmesinin durdurulması talebini reddetmesi sonrası davacılar bu karara da itiraz etti. Dosya Danıştay'ın en üst karar organı İdari Dava Daireleri Kurulu'na taşındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tüm itirazlar reddedildi

Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre; Kurul, tüm itirazları oyçokluğuyla reddetti. Danıştay 10. Dairesi’nin çekilme kararının yürütmesinin durdurulmasının reddi yönünde verdiği karar kesinleşti. 

Bu karar sonrası Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine dair Cumhurbaşkanı kararı uygulanmaya devam edecek.

Danıştay’ın kararında, sözleşmenin 80. maddesinin yürütme organına yani cumhurbaşkanına fesih yetkisi verdiği vurgulandı. 

Anayasa’nın 104. maddesine göre, uluslararası antlaşmaları onaylama yetkisinin cumhurbaşkanına ait olduğu kaydedildi. “Cumhurbaşkanı değişen ve yeni koşullar itibarıyla anlaşmanın onaylanmasını erteleyebileceği gibi onaylamaktan tamamen de vazgeçebilecektir” denildi.

 

Independent Türkçe, Habertürk

DAHA FAZLA HABER OKU