Facebook, Meksika'daki çetelerin gazetecileri hedef almasını kolaylaştırıyor

"Facebook'tan sizi takip edip bulabilirim"

2017'de öldürülen Miroslova Breach için düzenlenen protestoda gazetelerin üzerine kırmızı boyayla İspanyolca "Daha fazla ölüm olmasın" yazılmıştı (AP)

Meksika'da öldürülen gazeteci sayısı bu yıl 8'e ulaştı. Biri hariç hepsi ya kendi başlarına ya da küçük haber kuruluşları için çalışan bu gazeteciler haberlerini okura ulaştırmak için sosyal medya platformlarını kullanıyordu. 

Öldürülen gazetecilerin 4’ünün yaşamlarını yitirmeden birkaç saat önce Facebook'ta paylaşım yapması dikkat çekti. Paylaşımlar ya kişisel ya da konumu açığa çıkaran haber bildirimleriydi. ABD merkezli Vice haber sitesi, gazetecilerin ölümlerinde Facebook'un payını inceledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Habere göre sosyal medya platformundaki gazetecilik faaliyetleri ve kişisel paylaşımlar, suç örgütlerinin basın mensuplarını takip ve tehdit etmesini kolaylaştırıyor.

Örneğin bu yıl öldürülen gazetecilerden Fredy López Arévalo, yaşamını yitirmeden birkaç saat önce annesinin doğum gününü kutlarken çekilen fotoğraf ve videoları Facebook'ta paylaştı.

Üç saat sonra evine gelen Arévalo, aracından indiği sırada vuruldu.

Geçen sene de Facebook'tan canlı yayın açıp belediye başkanıyla çeteler arasındaki ilişki hakkında yorum yapan Paulo Morrugares adlı gazeteci, kısa bir süre sonra restoranda yemek yerken suikasta uğramıştı.

"Özellikle Facebook"

"Saldırıya uğrayan gazetecilerin çoğu, sosyal medyada ve özellikle Facebook'ta aktifti" diyen Gazetecileri Koruma Komitesi'nin Meksika temsilcisi Jan-Albert Hootsen, şöyle konuştu:

Birçoğu suç ve şiddet hakkında haber yapmak istiyor. Ancak Facebook'taki hesapları, saldırganların onları nispeten kolay bir şekilde bulmasına sebebiyet veriyor.

Gazetecileri Koruma Komitesi, Arévalo'nun muhtemelen yaptığı haberler sebebiyle öldürüldüğünü açıkladı.

8 gazeteciden en az üçünün gazetecilik faaliyeti sebebiyle öldürüldüğünü bildiren komite, geri kalan kişiler için soruşturma açılmasını istiyor.

Yerel basın mensuplarının genellikle "maaşlı profesyonel gazeteci" olmadığını söyleyen tarihçi Andrew Paxman şu ifadeleri kullandı:

Bu kişiler yine de gazetecilik yapan yurttaşlar. İfade özgürlüğünü kullanıyor ve korunmayı hak ediyorlar. Yerel yönetimlerden hesap sormaya çalışan bu kişiler zorbalığa uğruyorlar ve bazen öldürülüyorlar.

Facebook'un çatı şirketi Meta ise konu hakkında Vice'a yaptığı açıklamada, gazetecileri desteklemek için yatırım yaptıklarını bildirdi.

"Gazetecilere yönelik her türlü şiddet eylemini kınıyoruz"

Meta'nın adı açıklanmayan bir sözcüsü, gazetecilerin Facebook'tan ölüm tehditleri almalarıyla ilgili sorulara cevap vermezken "Gazetecilere yönelik her türlü şiddet eylemini kınıyoruz" ifadelerini kullandı. Sözcü, suçlarla ilgili kolluk kuvvetleriyle işbirliği yapmaya hazır olduklarını kaydetti.

Öte yandan suç örgütleri, yazılarını sansürlemeleri gerektiğini yoksa sonuçlarına katlanmalarını söyleyerek gazetecileri tehdit etmeyi sürdürüyor.

Örneğin Michoacán eyaletindeki Viagras çetesinin bir üyesi birkaç gün önce, yoldan geçen gazetecilere "Yayımladıklarınıza dikkat edin" dedi. Çetenin liderlerinden biri de "Facebook'tan sizi takip edip bulabilirim" diye konuştu.

 

Independent Türkçe, Vice, BBC, DW

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU