Erdoğan'ın başdanışmanı Çevik: "BAE'yle ilişkilerimizde parlak bir gelecek bekliyoruz"

"Türkiye'yle BAE arasındaki ilişki çok eskiye dayanıyor"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnoun bin Zayed Al Nahyan'la görüşmesinin yankıları sürerken, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İlnur Çevik'ten de iki ülkenin ilişkileriyle ilgili çarpıcı açıklamalar geldi.

BAE Politika Merkezi'nin düzenlediği 8. Abu Dabi Stratejik Forumu'na katılan Çevik, "Türkiye'yle BAE arasındaki ilişki arkadaşlığa ve çok eskiye dayanıyor" dedi.

BAE devletiyle bağlantılı olduğu iddiasıyla Türkiye'de hakkında erişim engeli bulunan Al-ain News'a konuşan Çevik, ilişkilerin iyileştirilmesi için gerekli altyapıyı inşa etmeyi hedeflediklerini aktardı.

Şu anda çok iyi gidiyoruz. Bu altyapının ve daha iyi ilişkilerin inşasında çok iyi işler çıkarıyoruz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İki ülke arasındaki ilişkilerde bir süredir durgunluk yaşandığını kaydeden Çevik, tarafların ilişkileri geliştirmek üzere anlaştığını ve karşışıklı delegasyonlar göndererek çok olumlu bir rotaya girdiğini vurguladı:

Türkiye'yle BAE arasındaki ilişki uzunca bir süredir çok iyi değil. Fakat şimdi iki taraf da bu ilişkilerin geliştirilmesi gerektiği konusunda anlaştı. Bu ilişkiler düzeltilmeli. Bunun için çalışıyoruz.

Çevik ayrıca, iki ülkenin ilişkilerinin dostluğa ve tarihsel bağlara dayandığına dikkat çekti.

"Ben Abu Dabi 20. yaşını kutlarken de buradaydım, şimdi neredeyse 50. yaşında yine buradayım ve çok büyük başarılar elde edildi" diyen Çevik, sözlerini şöyle sürdürdü:

Ve bence geçmiş geçmişte kalmalı. Artık geleceğe bakmalıyız. Böyle bir kavuşmanın olabileceğini umuyorum ama öncelikle altyapıyı inşa etmemiz gerekiyor.

Türkiye-BAE ilişkilerinde yeni bir sayfa mı açılıyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 18 Ağustos'ta BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnoun bin Zayed Al Nahyan'ı kabul etmesiyle başlayan diplomasi trafiği, 31 Ağustos'ta ülkenin fiili lideri Veliaht Prens Muhammed bin Zayed el Nahyan'la yapılan telefon görüşmesiyle devam etmişti.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan kısa açıklamada, "Görüşmede iki ülke ilişkileri ve bölgesel konular ele alındı" ifadeleri yer almıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da aynı gün BAE'li mevkidaşı Abdullah bin Zayid Al Nahyan'la telefonda görüşmüştü. Görüşmede ikili ilişkilerin ele alındığı bildirilmişti.

Söz konusu gelişmeler Ankara ve Abu Dabi'nin ilişkilerinde yeni bir sayfa açtığı şeklinde yorumlanmıştı.

 

Independent Türkçe, Al-Ain News, BBC Türkçe, AA

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU