Ölümü göze alarak köpekbalıklarının çevresinde dolaşan küçük balıkların gizemi çözüldü

Araştırmacılara göre bu olgu "doğadaki şimdilik tek örnek"

Bilim insanları küçük balıkların neden av olmayı göze alarak köpekbalıklarının yakınında dolaştığını ve onlara neden sürtündüğünü araştırdı.

Miami Üniversitesi Köpekbalığı Araştırma ve Koruma Program’ından araştırmacıların elde ettiği bulgulara göre birçok balık türü, üzerlerine yapışan tahriş edici maddelerden veya parazitlerden kurtulmak için köpekbalıklarının pürüzlü derilerini ve pullarını fırça olarak kullanıyor.

Biyologlar bu tehlikeli davranışa daha önce de tanık olmuştu. Ancak yeni araştırmada yakından gözlemlenen davranışın düşünüldüğünden çok daha yaygın olduğu ortaya çıktı.

Araştırmacılar, büyük beyaz köpekbalığı veya balina balığı gibi türlere tek seferde 100 kadar balığın sürtünebildiğini tespit etti.

Hakemli bilimsel dergi Ecology, The Scientific Naturalist’te yayımlanan araştırmanın ortak yazarı Lacey Williams, "Balıkların kuma veya kayalık alt tabakalar gibi cansız nesnelere sürtündüğü yeterince belgelenmişti" diye konuştu:

Köpekbalıklarına sürtünme olgusu ise avın aktif biçimde bir avcıyı aradığı ve ona sürtündüğü, doğadaki tek örnek gibi görünüyor.

Güney Afrika'daki Plettenberg Körfezi'nde büyük beyaz köpekbalıklarına dair veri toplayan araştırmacılar, bu davranışı önce drone’larla gözlemledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daha sonra bu olayın münferit bir hadise olup olmadığını görmek isteyen araştırmacılar, internetteki ve arşivlerdeki görüntüleri taradı.

Araştırma sonucunda dünya genelinde 13 farklı noktada 47 sürtünme vakası tespit edildi. Bu davranış 12 balık ve 8 köpekbalığı türünde gözlemlenmişti.

Araştırmanın bir diğer yazarı Neil Hammerschlag, "Köpekbalığı derisi, onlara sürtünen balıklar için bir zımpara kağıdı görevi gören ve dermal dişler adı verilen küçük diş benzeri pullarla kaplıdır" ifadelerini kullandı:

Köpekbalığı derisine sürtünmenin parazitlerin veya diğer tahriş edici maddelerin giderilmesinde hayati bir rol oynadığından şüpheleniyoruz. Bu davranış böylelikle balıkların sağlığını ve zindeliğini koruyor.

Bilim insanları ayrıca karada yaşayan bir hayvanın bu amaçla başka bir canlıya sürtündüğü bir örneğin de şimdiye dek görülmediğini vurguluyor.

Bu nedenle araştırmacılar bulguların gelecekteki araştırmalara da fikir vermesini umuyor.

 

Independent Türkçe, Livescience, Forbes

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU