Fransız Katolik Kilisesi, cinsel istismar mağdurlarına tazminat ödemek için varlıklarını satacak ya da kredi çekecek

Son 70 yılda yaklaşık 330 bin çocuk, rahiplerin uyguladığı cinsel istismarın mağduru olmuş

Fransız Piskoposlar Konferansı Başkanı Eric de Moulins-Beaufort, 5 Ekim 2021'de bağımsız bir komisyonun hazırladığı rapor hakkında Paris'te konuşma yapmıştı (AP)

Fransız Katolik Kilisesi, son 70 yılda rahiplerin cinsel istismarına uğrayan binlerce mağdura tazminat ödemek için mülklerini satacağını açıkladı.

Duyuru, Kiliselerde Cinsel İstismar Bağımsız Komisyonu'nun (CIASE) yürüttüğü kapsamlı soruşturmanın, Fransız kurumunda 1950'den bu yana tahminen 330 bin çocuğun cinsel istismar mağduru olduğunu ortaya çıkarmasından bir ay sonra yapıldı.

Fransa'daki en kıdemli piskopos olan Eric de Moulins-Beaufort pazartesi günü yaptığı açıklamada, kutsal Lourdes mabedinde düzenlenen üst düzey rahipler toplantısında kilisenin kurumsal sorumluluğunun kabul edildiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reims Başpiskoposu Moulins-Beaufort, Kilise'nin "tanıma ve tazminat ödeme yoluna gitmeye" karar verdiğini belirtti.

Başpiskopos, piskoposların kurduğu fonun "gayrimenkul ve diğer varlıkların elden çıkarılması yoluyla gerekli olduğu ölçüde" finansman sağlayacağını söyledi. Katolik Kilisesi'nin fon için gerekirse kredi almayı düşündüğünü de belirten Başpiskopos, fonun büyüklüğünden veya satılabilecek mülklerden bahsetmedi.

Moulins-Beaufort, her bir piskopos ve piskoposluk bölgesinin vakaları ayrı ayrı ele alış biçimini gözetebilecek ve denetleyebilecek özel temsilcilerin müdahil olması için piskoposların Papa'ya başvurmayı kararlaştırdığını da söyledi.

Ekimdeki soruşturma, Fransız kilisesinin "yıllarca derin, kati ve hatta zalimce bir kayıtsızlık" gösterdiğini, mağdurlara kalkan olmak yerine kendini korumayı sürdürdüğünü ve bunun, sistematik istismarın örtbas edilmesine yol açtığını ortaya koymuştu.

Bulguları "utanç anı" diye nitelendiren Papa Francis, o dönem dini kurumu sarsan cinsel istismar raporlarından dolayı üzgün olduğunu ifade etmişti.

Papa, "Mağdurlara, yaşadıkları travmalar nedeniyle üzüntümü ve acımı, kilisenin bu kadar uzun süredir bunu endişelerinin merkezine koyamamasından duyduğum utancımı, utancımızı, utancımı ifade etmek istiyorum ve dualarımı sunuyorum" demişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU