Apple üretiminin yüzde 30’unu Çin’den çıkarabilir

Japon yayın kuruluşu Nikkei’nin aktardığına göre ABD-Çin ticaret savaşlarından en fazla etkilenecek şirketler arasında yer alan Apple, yüzde 15 ila 30 oranındaki üretimini Çin’den Güneydoğu Asya ülkelerine taşıyabilir

Apple ürünlerinin kurulumunun yüzde 90’ı Çin’de gerçekleşiyor / Fotoğraf: Reuters

Japonya’nın en çok okunan gazetelerinden biri olan Nikkei Asian Review, ABD merkezli teknoloji devi Apple’ın üretiminin yüzde 15 ila 30’unu Çin dışına taşımayı planladığını yazdı. 

Gazetenin haberine göre Apple, en büyük tedarikçileri ile görüşerek üretim kapasitesinin Çin’den Güneydoğu Asya’ya taşınmasının maliyetinin hesaplanmasını istedi. 

Meksika, Hindistan, Vietnam, Endonezya ve Malezya yeni adresler arasında yer alırken, Vietnam ve Hindistan akıllı telefon üretiminin taşınmasında en favori gösterilen iki ülke. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

“Ticaret savaşı olsa da olmasa da taşınma olacak”

Nikkei’nin ulaştığı birden fazla kaynak Apple’ın yıllardır yaptığı gibi üretiminin çok büyük kısmını Çin’e bağlamanın risklerini değerlendirmeye başladığını söyledi.

Bunda ABD-Çin arasında büyüyen ticaret savaşları gerginliği de çok önemli bir etken. 

Nikkei, ismini vermek istemeyen bir Apple yöneticisinin “Çin’in düşen doğum oranı, yükselen işçi maliyetleri ve üretimi tek bir ülkede yoğunlaştırmanın riski bizi hiçbir yere götürmüyor. İki ülke arası ticarette 300 milyar dolarlık ilave gümrük vergisi olsun ya da olmasın, Apple üretimi çeşitlendirme yoluna gidecektir” dediğini kaleme aldı. 

5 milyon iş kolunun kaderi Apple’a bağlı

Çin, akıllı cihaz ve yazılım alanlarında küresel bir başarı yakalayan Apple’ın son 20 yıldır üretim üssü konumunda. 

Ülkedeki 5 milyon iş, Apple’ın Çin’deki varlığına bağlı.

Bunlardan 1,8 milyondan fazlası iOS uygulaması geliştiriciler ve yazılımcılardan oluşuyor.

Apple’ın Çin’deki çalışanlarının sayısı ise 10 bin. 

Nikkei’nin ulaştığı tedarikçilerden biri üretim merkezinin taşınmasının zaman alacağını, Çin’in üretim üssü olarak kalmaya devam edeceğini, etkilerinin ise iki ila üç yılda görüleceğini söyledi. 

Bir “pazarlık ekibi” kuruldu 

Japon gazetenin konuştuğu kaynaklar, Apple’ın harcamalar üzerine çalışan ekibini geçen yıl sonunda genişlettiğini söyledi.

30’dan fazla kişinin çalıştığı ekip, tedarikçilerle üretim planlarını, hükümetle de finansal teşviklerini masaya yatırıyor. 

Görüşülen tedarikçiler arasında iPhone montajı yapan, Tayvan merkezli şirketler Foxconn, Pegatron, Wistron, en büyük MacBook üreticisi Quanta Computer, iPad üreten Compal Electronics ve AirPods yapan Inventec, Luxshare-ICT ve Goertek de bulunuyor. 

 

Apple’ın ana akıllı telefon montajcısı Foxconn, haziran başında yaptığı açıklamada Apple’ın muhtemel bir yer değişikliği kararına hazır olduklarını belirtirken, diğer bazı tedarikçilerin Çin piyasasında müşteri arayışına girmesi gerekiyor. 

Apple ürünlerinin kurulumunun yüzde 90’ı Çin’de gerçekleşiyor.

Çin ve Hong Kong merkezli tedarikçilerin sayısı, ABD ve Japonya’dakilerin sayısını ilk defa geçen yıl geçti. 

Nikkei’nin ulaştığı kaynaklar, Apple’ın bugün bir yer seçmesi durumunda üretimi başlatmak için en az 18 aya ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

Zira Apple’ın karmaşık üretim sistemi nedeniyle “suyu test edecek” üretim hacmi bir hayli küçük olacak. 

“Apple için B planı gerekli”

Konuyla ilgili Apple bir yorum yapmayı kabul etmezken analistler, bu hamlenin mantıklı ve gerekli olduğunu söylüyor.

Çin merkezli GF Securities analistlerinden Jeff Pu, Nikkei’ye yaptığı açıklamada “Trump’ın gümrük vergisinde yüzde 25 artışa gideceği yönündeki uyarısının Apple’ı söz konusu kararı almakta tetiklediğine inanıyoruz” dedi.

“Her şey aynı kalacakmış gibi davranamazlar. Bir B planının devreye sokulması lazım” diyen Pu, Çin’den taşınmanın zaman alacağını da sözlerine ekledi. 

Pu’nun tahminlerine göre Çin’de üretilen iPhone’ların yüzde 37’si Kuzey Amerika’ya gidiyor. 

Çin’in sağladığı desteği diğer ülkeler sağlayamayabilir 

Kaynakların dikkat çektiği diğer bir konu da Çin’in Apple’a reddedemeyeceği teklifler sunabilmesi. 

2000’lerin başından bu yana Çin, ülkelerine giren şirketlere su, tesisat, yol, hatta çalışanları için yurt gibi konularda destek veriyor.

Daha basit ihracat ve ithalat süreçleri ve daha hafif istihdam koşulları sunan Çin’de, Apple gibi şirketlere yalnızca ülkeye girme kararı kalıyor. 

Kaynakların aktardığına göre diğer ülkeler daha az gelişmiş altyapı olanağı sağlayabilir.

Bazı tedarikçilerin için yer seçimi üç ile beş ay arasında değişebiliyor. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU