Özel jetiyle ABD Kongresi baskınına katılıp "Sarışınım, hapse girmem" diyen kişiye hapis cezası

Teksaslı emlakçı, mahkemede 180 derece döndü

Jenna Ryan, ABD Kongre baskınına dair başlatılan hukuki süreçleri önceden "cadı avı" olarak da tanımlamıştı (Twitter)

ABD Kongresi baskınına özel jetiyle giden, görünüşü ve sosyal statüsü nedeniyle da hapse girmeyeceğini söyleyerek tepki çeken Teksaslı emlakçı Jenna Ryan, hapis cezasına çarptırıldı.

Ryan, 6 Ocak 2021'de eski ABD Başkanı Donald Trump destekçilerinin ABD Kongre Binası'na düzenlediği baskına katıldıktan sonra, "Üzgünüm ama sarışınım, derim beyaz, müthiş bir işim ve önümde büyük bir geleceğim var. Hapse girmeyeceğim. Yanlış hiçbir şey yapmadım" diye tweet atmıştı.
 


Bunun üzerine tepki toplayan Ryan, ağustosta çıktığı mahkemede Kongre Binası'nda yürüyüş yapma ve gösteri düzenleme suçu işlediğini kabul etmişti.

4 Kasım'da düzenlenen mahkemedeyse Ryan 60 gün hapis cezasına çarptırıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Washington D.C Bölge Yargıcı Christopher R. Cooper, duruşmada Ryan'a "Öyle ya da böyle 6 Ocak olaylarının yüzlerinden biri haline geldin. Ülkemizin yaşananlara nasıl cevap verildiğinin kanıtı olarak sana bakacak. Bence bu ceza onlara durumu ciddiye aldığımızı, bunun demokrasimize bir saldırı olduğunu ve bir daha asla yaşanmaması gerektiğini göstermeli" dedi.

Ryan, mahkemeye verdiği mektubunda baskın döneminde "kendisini medyada, telefon aracılığıyla ya da e-posta göndererek taciz eden kişilere karşı savunduğunu" ileri sürdü.

Attığı tweetin aksine Ryan, mektubunda "Görünüşüm ve sosyal statüm nedeniyle cezadan muaf olduğumu düşünmüyorum" ifadelerine de yer verdi.



Independent Türkçe, Washington Post, Huff Post

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU