Yeni Şafak yazarı: Maarif davamızın zırt dediği yer

"Türkiye’deki genç işsizliğin kahir ekseriyeti ‘devlette ya da özel sektörde masa başı çalışmak isteyen’ insanların işsizliğidir"

Fotoğraf: AA

Yeni Şafak yazarı İsmail Kılıçaraslan, Türkiye’de “bu kadar üniversite mezunu gence ihtiyaç olmadığını” belirtirken  “Sorunun tam adı ‘nitelikli ara eleman, tekniker, usta bulamama’ sorunudur” dedi.

Kılıçaraslan, bugünkü köşe yazısında Türkiye’deki mevcut eğitim sistemine eleştiriler getirdi:

12 yıl zorunlu eğitim düzenlemesi de, “81 ile 81 üniversite” projesi de eğitimde istenen başarıyı sağlayan, sağlayabilen işler olmamıştır, olacağa da benzememektedirler.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“81 ile 81 üniversite” kısmına eleştirilerini devam ettiren Yeni Şafak yazarı, şu ifadeleri kullandı:

Açıkça görülüyor ki bu kadar üniversite mezunu gence ihtiyacımız yoktur. Belli ki ilgililer tarafından doğru planlama yapılmaksızın açılan fakülte ve bölümler, finalde “mezun olduğu alanda çalışamayan gençler” isimli devasa bir topluluk oluşturmuştur. Bu topluluk “ne pahasına olursa olsun kapağı devlete atalım” isimli zorlu bir oyunun aktörleri olmaktan öteye gidememektedir.

Açıkça görülüyor ki Anadolu şehirlerindeki nevzuhur üniversitelerin kahir ekseriyetinin eğitim kalitesi yerlerdedir. Bazı bölümlerin tek hocası vardır ve bütün derslere tek hoca girmektedir hala. Bazı bölümlerden herhangi bir “doçentin” dahi dersine girmeden mezun olan gençler vardır. Bu da Anadolu’daki nevzuhur üniversitelerden mezun olan çocukların niteliklerini ciddi şekilde düşürmektedir.

Bu kadar çok üniversite açmanın sorun yarattığını ifade eden Kılıçarslan, şöyle devam etti:

O sorunun tam adı “nitelikli ara eleman, tekniker, usta bulamama” sorunudur ve Edirne’den Erzurum’a, Kahramanmaraş’tan Antalya’ya hangi şehre gidip hangi masanın etrafında otursam işin dönüp dolaşıp geldiği yer burasıdır.

Kılıçarslan, “Türkiye’deki genç işsizliğin kahir ekseriyeti ‘devlette ya da özel sektörde masa başı çalışmak isteyen’ insanların işsizliğidir. Bunun adını tam böylece koymak gerekir” yorumunu yaptı.

 

Yeni Şafak, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU