Macron: Avustralya Başbakanı Morrison'ın bana yalan söylediğinden eminim

Morrison ise yalan iddiasını yalanladı

Avustralya'nın Fransız Naval Group'la imzaladığı anlaşma 90 milyar Avustralya doları (yaklaşık 645 milyar TL) değerindeydi (AFP)

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avustralya Başbakanı Scott Morrison'ın kendisine denizaltı anlaşması konusunda yalan söylediğini öne sürdü.

Macron dün İtalya'nın başkenti Roma'daki G20 Liderler Zirvesi'nde oturum arasında yaptığı açıklamada, Avustralya'nın Fransa'yla imzaladığı denizaltı sözleşmesini iptal ederek ABD ve Birleşik Krallık'la AUKUS Paktı adlı başka bir anlaşma yapmasına dair konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Avustralya'ya ve halkına fazlasıyla saygı duyuyorum" diyen Macron, bu saygının karşılıklı olması gerektiğinin altını çizdi.

Fransa Cumhurbaşkanı, bir gazetecinin "Scott Morrison'ın size yalan söylediğini düşünüyor musunuz?" sorusunu da yanıtladı. Macron, Morrison'ın yalan söylediğini düşünmekle kalmayıp bundan emin olduğunu ifade etti.

Morrison ise aynı gün yaptığı açıklamada, Macron'a yalan söylemediğini ve geleneksel denizaltıların Avustralya'nın ihtiyaçlarını karşılamayacağını daha önce bildirdiğini iddia etti.

Macron ayrıca denizaltı krizinin ardından ABD Başkanı Joe Biden'la ilk kez yüz yüze G20 zirvesinde görüştü.

Biden, basına kapalı yapılan görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Fransa'nın "en eski, en sadık ve en iyi" müttefikleri olduğunu kaydeden Biden, "AUKUS'u ele alış biçimimiz beceriksizceydi. Bunu çok büyük bir gururla yapmadık" diye konuştu.

Macron da denizaltı krizinden sonra ortak çalışma başlattıklarını ve iki ülke arasındaki iş birliğini güçlendirdiklerini söyledi.

Ne olmuştu?

Avustralya, Birleşik Krallık ve ABD geçen ay savunma paktı imzalamıştı. Anlaşma çerçevesinde nükleer başlıklı en az 8 denizaltı satın alma taahhüdü veren Avustralya, Fransa'yla 2016'da imzaladığı 12 geleneksel dizel elektrikli denizaltı sözleşmesini iptal etmişti.

Fransa, Avustralya'nın anlaşmadan çekileceğini çok geç haber verdiği gerekçesiyle sert tepki göstermiş ve Kanberra'yla ve Washington büyükelçilerini geri çekmişti. Paris daha sonra "ilişkiler yeniden tanımlanacak" diyerek büyükelçileri geri göndermişti.

 

Independent Türkçe, CNN International, AA, BBC Türkçe

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU