Birleşik Krallık'ta "kıyametvari" görüntüler: Binlerce ölü yengeç ve ıstakoz sahile vurdu

Hastalık, kirlilik ve hatta sismik araştırmalar, toplu ölümler için olası açıklamalar arasında kabul ediliyor

Bölge sakinlerinden biri, "Burada gerçekten çok ters giden şeyler var" dedi (Sharon Bell/NCJ Media)

İngiltere'nin kuzeydoğusundaki sahillere vuran binlerce ölü yengeç ve ıstakoz olayıyla ilgili soruşturmalar devam ediyor.

Kuzey Yorkshire'daki Saltburn'den Teesside'a ve County Durham'daki Seaham'a uzanan kumlarda sayısız deniz kabuklusu ortaya çıktı.

Manzaralar o kadar kötü ki eski bir milletvekili, bu manzaraları "kıyametvari" olarak niteledi.

Ölümcül hastalık, kirlilik ve hatta açık denizde petrol aranırken deniz yatağının patlatıldığı sismik araştırmalar, Çevre Kurumu'nun soruşturmasında muhtemel nedenler olarak değerlendiriliyor.

Canlılardan, sudan ve kıyı tortullarından alınan numunelerin tümü, analiz için devlet laboratuvarlarına gönderildi.

Çevre Kurumu sözcüsü, "Tees Halici ve komşu plajlarda neden yüzlerce ölü yengecin kıyıya vurduğunu araştırmak için ortaklarımızla birlikte çalışıyoruz" dedi.

Su, tortul, midye ve yengeç numuneleri toplandı ve hayvanların ölümlerinde bir kirlilik olayının etkili olup olmadığının değerlendirilmesi için analiz edilmek üzere laboratuvarlarımıza gönderildi. Hastalık analizleri için numuneleri Çevre, Su Ürünleri ve Kültür Balıkçılığı Bilimi Merkezi'ndeki laboratuvarlarla da paylaştık.

Çevre, Gıda ve Köy İşleri Bakanlığı sözcüsüyse, yerel evcil hayvan sahiplerinin endişelenmesi gerekip gerekmediği sorulduğunda, daha fazla bilgi elde edilene dek "dikkatli olma" çağrısında bulundu.

Bu olay ilk defa ekim başlarında Seaton Carew, Redcar ve daha kuzeydeki Seaham'da rapor edilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak bu tür toplu ölümler tamamen nadir olmasa (ve birçok sorundan kaynaklanabilse) bile bu kadar uzun süre devam etmesi rahatsızlığa neden oldu.

Bölge sakinleri daha önce hiç böyle bir şey görmediğini söyledi. Sahil köyü Marske'den Sharon Bell, Chronicle Live isimli yerel internet sitesine bazı yengeç yığınlarının "bel hizasında" olduğunu söyledi. Öte yandan İşçi Partisi'nin eski Redcar Milletvekili Anna Turley ise Twitter'da şunu sordu:

Neler oluyor? Bu gitgide kıyametvari bir hale geliyor.

Turley'nin halefi Muhafazakar Parti'den Jacob Young da önceki günlerde parlamentoda meseleyi gündeme getirdikten sonra durumu "bayağı endişe verici" olarak nitelemişti.

Bir teoride, toplu ölümün Northumberland'le Norveç'in batısı arasında uzanan ve yeni faaliyete geçen denizaltı elektrik kablolarıyla ilgili olabileceğini öne sürülürken, Ulusal Şebeke sözcüsüyse bunun pek mümkün olmadığını savundu.

Ulusal Şebeke'nin açıklamasında, "Kabloların... yengeçlere zarar verdiğine dair bir bilgimiz yok" dendi.

Kablolarımız yaklaşık 10 metre genişliğinde küçük bir alanı kaplıyor ve doğrudan Blyth'ten çıkıp Kuzey Denizi üzerinden Norveç'e gidiyor. Kablolar deniz yatağına iyice gömülü ve yaban hayatı tarafından parçalanması mümkün olmayan çelik teller de dahil birkaç katmandan oluşuyor.

Çevre Kurumu'nun soruşturmasının erken sonuçlarının gelecek hafta sunulması bekleniyor.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU