Roma'da "pozitif" görüşme… Biden'dan Erdoğan'a insan hakları ve hukukun üstünlüğü vurgusu

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre görüşmede S-400 konusundaki çekinceler gündeme geldi. Türkiye de görüşmenin pozitif geçtiğini ifade etti

Fotoğraf: AA

G20 Liderler Zirvesi kapsamında Roma’da bulunan Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden, görüşme gerçekleştirdi.

Basına kapalı görüşmeye, dışişleri bakanları Mevlüt Çavuşoğlu ve Anthony Blinken katıldı. Yaklaşık 70 dakika süren görüşmeyle ilgili konuşan Türk kaynaklar, "pozitif" bir havanın hakim olduğunu ifade ettiler.

Beyaz Saray'dan açıklama

Buluşmanın içeriğine dair ilk resmi açıklama Beyaz Saray'dan geldi. Buna göre Biden yapıcı ilişkileri sürdürme ve işbirliği alanlarını genişletme isteğini dile getirdi, Türkiye'nin Afganistan'daki NATO misyonuna uzun yıllar süren katkılarını takdir etti.

Liderler Suriye'deki siyasi süreci, Afganistan'a insani yardım gönderilmesini, Libya'daki seçimleri ile Doğu Akdeniz ve Güney Kafkasya'daki durumu ele aldı. Savunma ortaklığını ve Türkiye'nin NATO müttefiki olarak önemini vurgulayan Biden yine de Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alınmasından duyulan endişeleri dile getirdi.

Biden'ın görüşmede ayrıca güçlü demokratik kurumların, insan haklarına saygının, barış ve refah için hukukun üstünlüğünün önemine vurgu yaptığı ifade edildi.

F-16 ve F-35 gündemi

Anadolu Ajansı’nın (AA) haberine göre üüst düzey bir Amerikalı yetkili de Biden-Erdoğan görüşmesinde, F-16 ve F-35 konularının da gündeme geldiğini, ABD Başkanının bu konuda ülkesinde devam eden bir süreç olduğunu anlattığını söyledi.

Yetkili, Türk hükümetinin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son haftalardaki açıklamalarının, Türkiye'nin F-16'ları satın almak istediğini açıkça ortaya koyduğunu, Biden'ın bu arzuyu dikkate aldığını, ancak ABD'de içinden geçilmesi gereken bir süreç olduğunu ve bu süreci etraflıca ele almayı sürdürme konusundaki bağlılıklarını net bir şekilde ifade ettiğini aktardı.

Amerikalı yetkili ayrıca Türkiye'nin F-35'ler için ödediği parayı geri isteyip istemediğine ilişkin bir soruya, ABD Savunma Bakanlığından bir ekibin hafta içinde F-35 konusunda Türk tarafıyla çalışmaya başlamak üzere Türkiye'ye geldiğini anımsatarak,"F-35 konusundaki süreç devam ediyor" yanıtını verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye: Ortak mekanizma kurulacak

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, pozitif bir atmosferde gerçekleşen görüşmede, ikili ilişkiler ve bölgesel konular ele alındı.

Görüşmede iki lider, Türkiye-ABD ilişkilerini daha da güçlendirmek ve geliştirmek için müşterek irade beyanında bulundu. Bu doğrultuda ortak bir mekanizma kurulması konusunda mutabık kaldı.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması yönündeki ortak perspektif doğrultusunda karşılıklı atılacak adımların müzakere edildiği görüşmede, NATO ittifakı ve stratejik ortaklık zeminine vurgu yapıldı.

Görüşmede, iklim değişikliği konusunda karşılıklı atılan adımlardan duyulan memnuniyet de dile getirildi.

"20 dakika" denilmişti

ABD Başkanı'nın programında Erdoğan ile yapacağı görüşmenin 20 dakika olacağı belirtmişti. Ancak görüşme, belirtilen sürenin 3 katını da aşarak 1 saat 10 dakikada tamamlandı.

Üçüncü görüşme

İki ismin ilk telefon görüşmesi Biden’ın ABD Başkanı seçilmesinden aylar sonra, nisanda, gerçekleşmişti. Biden ve Erdoğan, haziranda da Belçika'nın başkenti Brüksel'de NATO Zirvesi kapsamında ilk kez yüz yüze görüşmüştü.

Erdoğan, Macron ile görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Roma'daki G20 Liderler Zirvesi temasları kapsamında, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüştü.

Zirvenin yapıldığı Nuvola Kongre Merkezi'nde iki lider basına kapalı, baş başa bir araya geldi.

Görüşme, 50 dakika sürdü.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU