Türkiye, 2021’de 'en büyük 20 ekonomi' olan G-20 liginden düşebilir

Dünya Ekonomik Görünüm raporunda Türkiye'nin GSYH'sının bu yıl 649 milyar dolar, 2021'de ise 652 milyar dolar olması bekleniyor. Bu veriler gerçekleşirse Türkiye uzun yıllar sonra ilk kez en büyük 20 ekonomi listesinin dışında kalacak

Bu yıl pandemi nedeniyle online olarak yapılan Suudi Arabistan'ın ev sahipliğindeki zirvenin 2019 yılı toplantısı Japonya'nın Osaka kentinde düzenlenmiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan da katılmıştı / Fotoğraf: AA

Türkiye ekonomisi, ilk çeyrekte ağırlıkla baz etkisi kaynaklı olmak üzere yüzde 4,5 büyüme kaydettikten sonra salgının ilk dalgasının yaşandığı ikinci çeyrekte yüzde 9,9 küçüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Üçüncü çeyrekte ise bindirilmiş kredi kampanyaları ve yine baz etkisinden gelen olumlu katkıyla yüzde 6,7 büyüdü. Öncü veriler, son çeyrekte ise yüzde 1-1,5 arası bir büyümeye işaret ediyor. Böylece, yılın tamamındaki büyüme oranı da yüzde 0,60,7 seviyesinde gerçekleşebilecek.

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Dünya Ekonomik Görünüm Ekim-2020 raporunda Türkiye’nin GSYH’sının bu yıl 649 milyar dolara ineceği tahmin edildi.

tablo.jpg
Tablo: Dünya Gazetesi

 

Dünya gazetesinden Talip Aktaş’ın haberine göre, 2021 tahmini ise 652 milyar dolar… Bu büyüklükteki GSYH ile Türkiye, dünyanın en büyük ekonomileri arasında 20’nci sıraya gerileyecek. 2021’de ise 21’inci sıraya inerek, uzun yılların ardından ilk kez en büyük 20 ekonomi listesinin dışında kalacak.

Türkiye en büyük 20 ekonomi olmasa da G20’de kalacak

Türkiye dünyanın en büyük 20 ekonomi içinde yer almasa da G20 listesinde kalmaya devam edecek. Zira, G20 grubunda tek kriter ekonomilerin büyüklüğü değil; yanı sıra bölgesel dengelerin temsili de gözetiliyor.

G20 nedir, üyeleri kimler?

20'ler Grubu (G20) 19 devlet ve Avrupa Birliği'nden oluşur. G20 ülkeleri dünya nüfusunun yaklaşık üçte ikisini barındırır. Küresel gayrı safi hasılanın yüzde 80'i bu ülkelerde yaratılır.

G20 üyesi 19 ülke şöyle: Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Almanya, Fransa, Büyük Britanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, Türkiye ve ABD

Avrupa Birliği grubun 20'inci üyesidir.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU