Uzaylılardan geldiği sanılan gizemli radyo sinyalinin kaynağı çok yakında çıktı

Söz konusu radyo sinyali bilim camiasında büyük heyecan yaratmıştı

Hubble Uzay Teleskobu, sinyalin geldiği düşünülen, 4,24 ışık yılı uzaktaki Proxima Centauri yıldızını böyle görüntülemişti (NASA)

Güneş Sistemi’nin ötesinden geldiği düşünülen ve uzayda akıllı yaşam arayan gökbilimcileri heyecanlandıran radyo sinyallerinin "yanlış alarm olduğu" ortaya çıktı.

İncelemeler, sinyallerin aslında insan kaynaklı olduğunu gösterdi.

Avustralya’daki Parkes Gözlemevi'nde bulunan Murriyang radyo teleskobu, 2019'da merak uyandıran bu radyo sinyallerini tespit etmişti. Sinyallerin Güneş'in en yakın komşusu Proxima Centauri yıldız sisteminden geldiği düşünülmüştü.

Bu yıldız sistemindeki kırmızı cücenin yörüngesinde iki gezegen yer alıyor. Bunlardan birinin suyun sıvı halde kalabileceği "yaşanabilir bölgede" bulunduğu düşünülüyor. Breakthrough Starshot adı verilen bir teknoloji girişimi, gelecekte yaşam aramak için bu gezegene küçük bir uzay aracı göndermeyi hedefliyor.

İşte bu nedenle söz konusu radyo sinyali bilim camiasında büyük heyecan yaratmıştı.

Ancak uluslararası bir araştırma ekibinin hakemli bilimsel dergi Nature’da yayımlanan iki makalesinde (1 ve 2) sinyalin uzaylılardan gelmediği ortaya kondu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

California Üniversitesi, Berkley’de görev alan ve iki makalenin de ortak yazarı Sofia Sheikh, "Bu, muhtemelen Dünya yüzeyindeki teknolojilerde meydana gelen insan kaynaklı bir radyo paraziti" diye konuştu.

2019’da tespit edilen sinyaller, uzayda yaşam arayan astronomların "tekno-imza" dediği, zeki canlıların teknolojik araçlarından gelmesi beklenen sinyal biçimine çok benziyordu.

Bu nedenle araştırmacılar Kasım 2020'de ve Ocak ve Nisan 2021’de bu sinyalleri tekrar alıp alamayacaklarını görmek için Parkes teleskobuyla gözlemler yaptı. Fakat sinyaller yeniden alınamadı.

Sonunda verilerini buldukları başka sinyallerle karşılaştıran ekip, bunların tümünün birer parazit olduğu sonucuna vardı.

Araştırmacılar söz konusu parazitlerin neyden kaynaklandığını henüz belirleyemedi ama onları gitar amplifikatörlerine benzeterek açıkladı.

Elektronik sinyalleri arttırmak için kullanılan amplifikatörlerin rock parçalarında gitar notalarını bozması gibi bu sinyaller de birbirini değiştirmiş ve belirsizleştirmişti.

Makalelerin bir diğer ortak yazarı Dr. Danny Price, bu süreci "intermodülasyon" diye adlandırdıklarını ifade etti:

Kasten yapıldığını düşünmüyoruz, bu sadece düzgün çalışmayan bir amplifikatör.

 

Independent Türkçe, Nature, The Guardian

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU