Kürtler "kendine" marka tescilledi: Gidecek bir yer bulamıyorsam 'QENDİMe' giderim

Diyarbakır'dan Van'a, Van'dan Batman'a kadar birçok kentte gündelik hayatta kullanılan "kendime" kelimesi genç bir girişimci tarafından marka olarak tescillendi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Kürt gençleri arasında sıklıkla kullanılan bir kelimedir "kendime". Gündelik yaşam içerisinde "Kendime geziyorum", "Kendime gidiyorum""Kendime okuyorum" gibi ironik bir şekilde kullanılan "kendime", sosyal medyada da sıkça espirisi yapılan bir kelime olarak karşımıza çıkıyor.

Batman başta olmak üzere birçok kentte kullanılan bu kelimeyi, Batmanlı genç girişimci Kadri Güneş, marka olarak tescilledi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nden iki yıl önce mezun olan 27 yaşındaki Kadri Güneş, özel bir firmada muhasebe bölümünde işe başladı.

Muhasebecilikle geçemini sağlarken, diğer yandan da hayallerinin peşinden gitmek için çalışmalara başladığını anlatan Güneş, bunun içinse ilk iş olarak marka tescil ettirmekle işe başladığını söyledi. 
 

QENDİM (3).jpeg
Batmanlı genç girişimci Kadri Güneş / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"İŞKUR insanları, mutsuz eden işlere yönlendiriyor"

Okuldan mezun olur olmaz iş bulma konusunda birçok genç gibi kendisinin de zorlandığını dile getiren Güneş, iş ararken İŞKUR'un çalışma şeklini yerinde incelediğini ve Kurum'un insanları, mutsuz eden işlere yönlendirildiğine dikkati çekti.

Amacının bir insan kaynakları ofisi açmak olduğunu anlatan Güneş, işe ise marka tescili yaptırarak başladığını belirtti.

Geçtiğimiz yıl marka tescili için Türk Patent ve Marka Kurumu'na başvuru yaptığını anlatan Güneş, prosedür olarak geçen sürenin uzunluğuna işaret ederek, şunları söyledi:

Sadece markayı tescil ettirmek için bir yıl bekledim. Sadece bu işlem dahi, biz gençlerin önüne engel değil de nedir?..


"Qendime'nin bir felsefesi var"

Gündelik hayat akışı içerisinde "Kendime ayakkabı aldım", "Kendime Diyarbakır Caddesi'nde geziyorum", "Kendime yemek aldım" şeklinde cümleleri etrafında sıklıkla duyduğunu anlatan Güneş, bunu bir marka olarak tescillettirme girişimini ise şöyle açıkladı:

"Ben de 'kendime düşünürken', gideyim en iyisi 'kendime bir marka alayım' diye niyetlenip, sonra gidip 'kendime marka satın aldım'.
 

QENDİM (2).jpeg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

'Qendime' markasının bir felsefesi de olduğunu anlatan Güneş, sloganının "Gidecek bir yer bulamıyorsam QENDİMe giderim" olduğunu belirtti.

İnsanların istediğinde başarmak için önünde engel olamayacağını savunan Güneş, şunları söyledi:

Bugün gençler mutsuz. Acaba bu mutsuzluğun nedeni nedir? Bunu durup durup kendimize sormamız gerekiyor. Ben 27 yaşındayım ve aylık kazancımla yaşı benden daha büyük bir arabayı kendime alamıyorum.


Amacının, gençleri mutlu edecek projelere imza atmak olduğunu söyleyen Güneş, "Markayı kendime tescil ettirdikten sonra bunu kullanmak isteyenler oldu. Para teklifleri yapıldı ama şimdilik bunları reddettim. Fakat tişörtlere bastırmak isteyenlere herhangi bir talebim olmaz. Amacım bunun öncelikle yaygınlaşmasıdır" dedi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU