ABD Dışişleri Bakanlığı: 18 Ekim'de ortaya koyduğumuz açıklama, Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesiyle tutarlı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, Biden yönetiminin ortak öncelikler üzerinde Türkiye'yle iş birliği arayışında olduğunu bildirdi

Fotoğraf: AA

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, “18 Ekim'de ortaya koyduğumuz açıklamanın Viyana Sözleşmesinin 41. maddesiyle tutarlı olduğunu dile getiriyoruz” dedi.

Price, günlük basın brifinginde Türkiye ile ilgili gündemdeki son gelişmeleri değerlendirdi.

Türkiye ile iş birliği yapmaya devam edeceklerini vurgulayan Price şöyle konuştu:

Biden yönetimi ortak öncelikler üzerinde Türkiye ile iş birliği yapma arayışındadır ve bir NATO müttefikimiz olarak herhangi bir anlaşmazlığın çözümü için diyalog yolunu kullanmaya devam edeceğiz. Önümüze bakmanın en iyi yolunun, ortak çıkar alanlarında iş birliği yapmak olduğuna inanıyoruz ve Türkiye ile pek çok ortak çıkarımız olduğunu biliyoruz.

Price, ABD'nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield'ın halen görevine devam ettiğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son açıklamalarını gördüklerini ve hukukun üstünlüğü ile insan haklarına saygı konusunu küresel anlamda dile getirmeye devam edeceklerini belirtti.

ABD'li sözcü şunları kaydetti:

18 Ekim'de ortaya koyduğumuz açıklamanın Viyana Sözleşmesinin 41. maddesiyle tutarlı olduğunu dile getiriyoruz. Küresel ölçekte insan haklarına saygı için hukukun üstünlüğünü yaygınlaştırmaya olan bağlılığımızı teyit ediyoruz ve Türkiye ile Viyana Sözleşmesinin 41. maddesine uygun şekilde diyaloğumuzu sürdürmeye devam edeceğiz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Atıf yapıldı, Erdoğan olumlu buldu

Osman Kavala’nın hakkında verilen tahliye kararlarının uygulanmasını isteyen 10 ülke arasındaki ‘‘büyükelçi krizi’’ yapılan karşılıklı açıklamalarla sona erdi.

ABD Büyükelçiliği Türkçe ve İngilizce yaptığı paylaşımda ‘‘ABD 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yöneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi'nin 41. Maddesine riayet etmeyi teyit eder" ifadelerini kullandı.

Yapılan açıklama Hollanda, İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka, Kanada, Yeni Zelanda, Fransa ve Almanya büyükelçilikleri tarafından da Twitter’da paylaşıldı. 

Açıklamaya iktidardan ilk tepki AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’ten geldi.

Çelik, ‘‘Milletimizin ve devletimizin ülkemizde görev yapan diplomatlara karşı misafirperverliği dünyaca ünlüdür. Kurallara riayet ederek ülkemizle kendi ülkeleri arasındaki bağları güçlendirmek için çalışan diplomatlar her zaman takdir edilmektedir’’ dedi.

Anadolu Ajansı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni açıklamadan memnun olduğu belirtti.

Kabine sonrası açıklama

Aynı büyükelçilikler tarafından yapılan yeni bir açıklamayla Türk yargısına ve Türkiye’ye yönelik bühtandan geri dönüldüğüne işaret eden Erdoğan, "Viyana Sözleşmesi'nin 41'inci maddesine, yani ülkelerin kanunlarına ve nizamlarına uyulacağı, içişlerine karşılamayacağı taahhüdüne bağlılıklarını ifade eden bu büyükelçilerin artık Türkiye'nin egemenlik hakları konusundaki beyanlarında daha dikkatli olacaklarına inanıyoruz. Ülkemizin bağımsızlığına ve milletimizin hassasiyetlerine saygı duymayan hiç kimsenin, sıfatı ne olursa olsun bu ülkede barınamayacağını da ayrıca ifade etmek istiyorum" şeklinde konuştu.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU