Erdoğan: Ülkemizin bağımsızlığına ve milletimizin hassasiyetlerine saygı duymayan hiç kimse, sıfatı ne olursa olsun, bu ülkede barınamaz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Büyükelçilerin artık Türkiye'nin egemenlik hakları konusundaki beyanlarında daha dikkatli olacaklarına inanıyoruz" dedi

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Osman Kavala açıklamalarının tepki görmesinin ardından büyükelçiliklerin “Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi'nin 41. Maddesi'ne riayet etmeyi teyit eder" açıklamasına ilişkin açıklama yaptı.

Erdoğan yapılan ilk açıklamayı "hadsiz ve talihsiz" olarak niteleyerek, “Herhangi kişi ya da konuyu değil doğrudan ülkemizin yargısını ve egemenlik haklarını hedef almıştır” dedi.

“Aynı büyükelçilikler tarafından yapılan yeni açıklamayla yargımıza ve ülkemize yönelik bühtandan geri dönülmüştür” ifadelerini kullanan Erdoğan, “Bu büyükelçilerin artık Türkiye'nin egemenlik hakları konusundaki beyanlarında daha dikkatli olacaklarına inanıyoruz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısının ardından açıklamada bulundu.

Büyükelçilerin açıklamalarını değerlendiren Erdoğan, “Türkiye'nin nezaketini zaaf görerek eski alışkanlıklarına yönelenler, yaptıkları yanlışı kabul etmedikleri sürece hak ettikleri cevabı alacaklardır” dedi.

Erdoğan şöyle devam etti:

Bağımsız ve tarafsız yargımızla, yargı mensuplarımıza yönelik bu saygısızlığa gereken cevabı vermek devletin başı olarak herkesten önce bizim görevimizdir. Kendi yasama ve yürütme organlarımızın bile anayasa gereği işine karışamadığı yargımızı, bir grup büyükelçinin sigaya çekmesine tahammül edemeyiz. Ülkemizin bağımsızlığına ve milletimizin hassasiyetlerine saygı duymayan hiç kimse, sıfatı ne olursa olsun, bu ülkede barınamaz. Bu tavır hakimlerimiz, savcılarımız ve avukatlarımızla birlikte tüm yargı mensuplarımıza yapılmış büyük hakarettir. Kimse kusura bakmasın.

“Sömürgecilere rahatsızlık vermeyi sürdüreceğiz”

Öte yandan konuşmasını başında Afrika ziyaretini değerlendiren Erdoğan, “Afrikalı dostlarımızla ortak bir gelecek inşa etmeyi, dolayısıyla sömürgecilere rahatsızlık vermeyi sürdüreceğiz” dedi.

Muhalefete tepki: Her evde araba var; nasıl görmemezlikten geliyorsunuz?

Muhalefete yönelik eleştirileri sürdüren Erdoğan, "Şu anda bakıyorsunuz her evde araba var, kapıcısında araba var. Şu anda 2. el araba yetişmiyor zaten. Böyle bir durum var. Bunları nasıl görmemezlikten geliyorsunuz?" diye sordu. 

"Bunu TV ekranlarından vatandaşa anlatır, kandırabilirsiniz. Ama bizi kandıramazsınız" ifadelerini kullanan Erdoğan "Nerede ne satılıyor, bunları gayet iyi biliyoruz" diye konuştu.

"Fırsatçılık yapanlara göz açtırmayacağız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Maliyetlerdeki yükselişin ötesinde fırsatçılık yapanlara da göz açtırmayacağız. Bu konudaki denetimleri ve müeyyideleri sıkılaştırıyoruz" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU