Gebze'deki Flormar işçilerinin eylemine ABD'den destek

Sendikalaştıkları için işten çıkarılan Flormar işçilerin eylemine 229'uncu günde ABD'li bir gruptan destek geldi

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde  devam eden direnişi destekleyen ABD'nin Sosyalizm ve Özgürlük Partisi üyeleri New York'un Bronx bölgesinde yer alan bir Flormar mağazası önünde toplandı. Fotoğraf: Youtube

Kozmetik ürünleri firması Flormar’ın işten çıkardığı çalışanlarının yaklaşık 9 aydır sürdürdüğü eyleme ABD’den destek geldi.

Sosyalizm ve Özgürlük Partisi’nin (PSL) destekçilerinin oluşturduğu “Flormar Çalışanlarıyla Dayanışma ABD Komitesi” üyesi bir grup,  New York’un Bronx bölgesinde yer alan Bay Plaza Alışveriş merkezi önünde toplandı. 

Pankartla alışveriş merkezindeki Flormar mağazası önüne giden grubun sözcüsü firma yönetimine yönelik “Sendikalaşmaya çalışan kadınları kovmakta ‘güzel’ olan hiçbir şey yok. Sizler 10 milyonlarca dolar kazanırken çalışanlarınıza birkaç sent vermenizde ‘güzel’ olan hiçbir şey yok” diyerek seslendi. 

Protestoculardan biri Flormar’ın ABD’de üç mağazası olduğunu söyleyerek “Hepsi kapanana kadar eylemlerimize devam edeceğiz” dedi. 

Güvenlik güçlerinin eylemcileri engellemesiyle grup dağıldı. 
 


Sendikalaştılar diye işten çıkarıldılar 

Flormar işçilerinin eylemi, Gebze Organize Sanayi Bölgesi fabrikasının önünde 15 Mayıs’tan bu yana devam ediyor.

Ocak 2018’de daha iyi çalışma koşulları için Petrol-İş Sendikası’na üye olmuş, sendika işyerinde çoğunluğu sağlayarak yetki belgesini alınca sendikalı işçiler işten çıkarılmıştı. Bunun üzerine fabrika önünde 132 işçi eyleme başlamıştı. 

Günde 10 saat çalıştıklarını, molaları bir dakika geçince hakarete maruz kaldıklarını söyleyen işçiler, istifa etmeleri için baskı gördüklerini söylüyor. 

İşten çıkarılanların eylemi #FlormarDeğilDirenişGüzelleştirir hashtagiyle birlikte sosyal medyada da yer etmişti. 
 


Yüzde 51'i Fransızların 

İtalya’da kurulan Flormar’ın Türkiye’deki hikâyesi 1974’e kadar uzanıyor. 

Tekstil firması Şenbay Gömlekleri’nin sahibi Sami Şenbay, o dönem Milano’daki Flormar ile karşılaşıyor ve bir süre sonra patent sözleşmesi yapıp lisanslı üretime geçiyor. 

O dönem İtalya’da çok iyi bir noktada olup, 36 ülkeye ihracat yapan şirket 1984’te kapanma noktasına geliyor.

Şenbaylar bunun üzerine 1986’da markanın tüm dünya haklarını satın alıyor. 

2012’ye gelindiğinde şirketin yüzde 51 hissesi Fransız kozmetik markası Groupe Rocher’e devrediliyor. 

 

Türkiye piyasasının yüzde 21'i Flormar'ın 

2008 yılından itibaren yurtdışına ağırlık veren Flormar, dünyanın 93 ülkesinde 250 şehrine yayılan 650 mağazaya sahip ve Türkiye’nin renkli kozmetik pazarının yüzde 21’ine hâkim. 

Yıllık 120 milyon adet üretim hacmine sahip Flormar ayrıca, Türkiye'nin ilk 500 ihracatçısı arasında yer alıyor. 

DAHA FAZLA HABER OKU