NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: S-400, NATO'nun hava ve füze savunma sistemlerine entegre edebileceğimiz bir şey değil

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Savunma tedarikleri ulusal kararlardır. NATO için önemli olan onların NATO ile birlikte çalışabilir olmasıdır" diye konuştu

Fotoğraf: AA

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargahında düzenlenen NATO Savunma Bakanları Toplantısının bitiminde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Türkiye'nin S-400 dışında başka askeri araçlar için de Rusya'ya yönelme ihtimali" ile ilgili bir soru üzerine Stoltenberg, "Bu, bu toplantıda tartışılan bir konu değildi" dedi.

"Savunma tedarikleri ulusal kararlardır"

Stoltenberg şöyle devam etti:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Savunma tedarikleri ulusal kararlardır. NATO için önemli olan onların NATO ile birlikte çalışabilir olmasıdır. S-400 bir Rus sistemi ve NATO'nun hava ve füze savunma sistemlerine entegre edebileceğimiz bir şey değil. Mesajımız buydu. Ayrıca alternatif sistemler bulma çabalarını nasıl destekleyebileceğimize baktık ve bu çabalar devam edecek.

Stoltenberg, NATO ülkelerinin savunma bakanlarının toplantıların ilk gününde yeni ve kapsayıcı bir savunma planını onayladığını, İttifakın kabiliyet hedefleri üzerinde uzlaştığını, Rusya ve Afganistan gibi konuları ele aldıklarını belirtmişti.

Stoltenberg, Bakanların Afganistan konusunda alınan dersleri değerlendirdiğini de belirtti.

"Taliban'ı Afganistan'ın uluslararası teröristler için güvenli bir sığınak haline gelmemesi, insan hakları ve güvenli geçişler konusunda verdiği sözlerle ilgili nasıl sorumlu tutabileceğimiz konusunda müttefiklerimiz ve partnerlerimizle görüşüyoruz." diyen Stoltenberg, müttefiklerin son haftalarda binlerce Afgan'ın güvenli şekilde yerleştirilmesi için verdiği desteğe teşekkür etti.

S-400 krizi

Türkiye'nin Rusya!dan S-400 hava asvunma sistemleri alması ABD ile krize neden olmuş, ABD, Türkiye'yi F-35 projesinden çıkarmıştı.

Joe Biden’in ABD Başkanı seçilmesinin ardından ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü olarak görevlendirilen John Kirby, yaptığı açıklamada Türkiye'ye Rusya'dan satın aldığı hava savunma sistemi S-400'lerden vazgeçmesi çağrısı yaparak, “ "Bu konudaki duruşumuz değişmedi. Türkiye'ye S-400 sistemini elinde tutmama çağrısı yapıyoruz" demişti. Washington, füzeleri aldığı için Ankara'ya yaptırım başlatırken ve yeni bir silah sistemi satın alması halinde yeni yaptırımlar uygulayacağını açıklamıştı.

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU