IMF raporu: Afganistan'daki ekonomik durum, Türkiye ve Avrupa'yı etkileyecek sığınmacı krizini tetikleyebilir

IMF tarafından Afganistan ekonomisi ile ilgili yapılan değerlendirmede, "Yaşam standartlarında ortaya çıkan düşüş milyonları yoksulluğa itiyor. Bu insani bir krize yol açabilir" denildi

Fotoğraf: Reuters

Uluslararası Para Fonu (IMF), Taliban'ın yönetime geldiği Afganistan'da ekonominin daha kötüleşebileceğini ve bunun bölge ülkelerini de etkileyeceğini bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sputnik Türkçe'de yer alan habere göre, IMF'nin açıkladığı ekonomik görünüm güncellemesinde, Afganistan ekonomisinin bu yıl yüzde 30 daralabileceği ve bu durumun komşu ülkelerin yanı sıra Türkiye'yi ve Avrupa'yı da etkileyecek bir sığınmacı krizini daha da tetikleyebileceği kaydedildi.

"İnsani krizlere yol açabilir"

IMF'nin raporunda, Afganistan'ın dış yardıma bağımlı ekonomisinin 'ağır mali ve ödemeler dengesi krizleriyle karşı karşıya' olduğu belirtilerek, "Yaşam standartlarında ortaya çıkan düşüş milyonları yoksulluğa itiyor. Bu insani bir krize yol açabilir" ifadelerine yer verildi.

"Kamu kaynaklarına ekstra yük"

IMF, Afganistan'daki kaosun potansiyel rakamlara olan etkisine ilişkin herhangi bir tahminde bulunmasa da 'Afgan mültecilerde bir artışı körüklediğini' söyledi.

Raporda, "Büyük bir mülteci akını, mültecilere ev sahipliği yapan ülkelerin kamu kaynaklarına yük bindirebilir, işgücü piyasasındaki baskılarını tetikleyebilir ve sosyal gerilimlere yol açarak uluslararası toplumun yardıma olan ihtiyacının altını çizebilir" denildi.

 

Independent Türkçe, Sputnik Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU