36 yıl önce Eminönü'nden şimdi de Rami'den gönderiliyorlar… Rami esnafına verilen süre doldu, yıkım hız kazandı

Yıllar önce İstanbul'un kalabalık semti Eminönü'nden Rami'ye nakledilen gıda toptancıları bir kez daha taşınıyor. Rami Kuru Gıda esnafının, bu defa da gideceği yer Başakşehir'in Şahintepe Mahallesi. Yıkımın hızlandığı Rami'de kalan esnaf, duruma tepkili

İstanbul Eyüpsultan'daki Rami Kuru Gıda Hali'nde faaliyet gösteren toptancı esnafı yine endişeli. 

36 yıl önce Eminönü'nden Rami'ye gönderilen esnaf, bu defa da Başakşehir'de inşa edilen Şahintepe Kuru Gıda Hali'ne taşındı. 

Rami'de inşa edilen dünyanın en büyük kütüphanesi projesi nedeniyle boşaltılma kararı verilen eski çarşıda ise yıkım sürüyor. 

Yıkım ve taşınma kararına rağmen bir kısım esnaf, taşınmak istemiyor.

İlk olarak İstanbul Valiliği İl Kültür Müdürlüğü tarafından 30 Ağustos'a kadar verilen taşınma süresi 14 Ekim'e kadar belli aralıklarla uzatıldı.

Mahkemeden yıkımı durdurma kararı çıktı

Fakat taşınmak için ek süre talebinde bulunan esnaf, yıkımın durdurulması için mahkemeye başvurdu.

Mahkeme, binden fazla dükkanın bulunduğu Rami Kuru Gıda Hali'nde yalnızca 16 dükkan için yıkımı durdurma kararı verdi.

Daha önce boşaltılan dükkanlar yıkılırken boşaltılmayan dükkanlardaki malların bir kısmı ise esnaf tarafından kamyonlar ile taşındı.

Esnaf, maddi açıdan büyük zarar gördüğünü belirterek ek süre verilmemesine tepki gösteriyor.

Karara rağmen hala dükkanlarını boşaltmayan az sayıda da olsa esnaf bulunuyor.

Olası gerginlik ve hırsızlık ihtimaline karşı bölgede çevik kuvvet ve zabıta ekipleri görev yapıyor.

Ekipler, dükkan sahipleri dışında girişlere izin vermiyor.

Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle esnafın yerinden yurdundan edilmesine tepki var. 

Bunlardan biri de 37 yıldır toptan gıda çarşısında ticaret yapan Hayati Arı. 

 

Hayati Arı
Hayati Arı / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Halin kurucularından olduğunu söyleyen Arı, çarşının çok önemli değerler ürettiğini, kısmi de olsa bir kamu görevi ifa ettiğini savundu. 

"Başakşehir'deki yerin ne yolu var ne de altyapısı var"

Kendileri gibi çarşıda faaliyet gösteren esnafın ekonomide bir denge görevi yaptıklarını belirten Arı, "Özellikle gıda sektöründe. Üretici ile tüketici arasında köprü görevi gören önemli bir pozisyonumuz vardı" dedi. 

Arı'ya göre, Başakşehir'de yapılan yeni gıda çarşısı çok uzak. Ne altyapısı var ne de yolu. Üstelik uzak. Arı bu durumu, "Bu yorgun ekonomide benim müşterim oraya nasıl gelsin?" diyerek tepkisini gösterdi. 

"İTO'da kaydı olmayanlara dükkan satıldı"

Başakşehir'de yapılan yeni gıda çarşının toptancılık sektörünü yok edeceğini ileri süren Arı, "Amaç, kendilerine göre fiyat politikalarını oluşturmak. Yılbaşına kadar kendimizi hazırlayalım diye devletimizden bir süre istedik. Meşru bir zeminde gidelim. Ancak bize bu süreyi vermediler. Rakamları telaffuz etmek istemiyorum ama maddi zararım çok astronomik" diye konuştu.

Arı aynı zamanda, yeni yapılan çarşının projesinde İstanbul Ticaret Odası (İTO) kaydı olmayan kişilere dükkanların satıldığını iddia etti.

"Kapılar yüzümüze kapandı" 

Arı gibi meslektaşı Abdullah Kızıltaş da tepkili. Rami'deki halde 36 yıldır esnaflık yaptığını belirten Kızıltaş da başvurdukları kapıların yüzlerine kapandığını belirtti. 

 

Abdullah Kızıltaş
Abdullah Kızıltaş / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Taşınmak için ek sürenin verilmemesi nedeniyle büyük zarara uğradıklarını aktaran Kızıltaş, "Bizi perişan ettiler. Bize bir süre versinler malımızı kurtaralım istedik, ona da müsaade etmediler. Kepçeyle giriştiler başımıza yıktılar. İçeride malımız kaldı, kurtaramadık" ifadelerini kullandı.

"İstanbul'dan Ankara'ya taşınmıyoruz" 

İstanbul Gıda Toptancı Tüccarları Derneği (İGTOD) Başkanı Mustafa Karlı ise aksi görüşte. 

Karlı'ya göre dernek yönetimi, Başakşehir'deki yeni alana taşınmalarını tamamladı bile. 

Yeni çarşının uzak iddialarının gerçeği yansıtmadığını ifade eden Karlı, Rami'deki çarşıdan sadece 20 kilometre öteye taşındıklarını kaydetti. 

"İstanbul'dan Ankara'ya taşınmıyoruz" diyen Karlı, "2011 başında bu projeyi başlattım. Projeyi başlattığımızda bu sitenin yapılıp Rami Kuru Gıda'nın taşınacağı kesindi zaten" diye konuştu

 

Mustafa Karlı
Mustafa Karlı / Fotoğraf: Indepedent Türkçe

 

"Karar bütün siteyle ilgili değil"

Yıkımı durdurma kararına da değinen Karlı, "3-5 kişi ferdi yürütmeyi durdurma kararı almış. Sanki bütün site için yürütmeyi durdurma kararı alınmış gibi aktarıldı. Böyle bir şey yok. Hiçbir esnafımızın sıkıntı yaşamasını arzu etmiyorum" dedi. 

"Herkese dükkan verdik, hava parası alarak sattılar" 

İstanbul Ticaret Odası'na kayıtlı olmayan kişilere dükkan satıldığı yönündeki iddiaları da cevaplayan Karlı, şöyle konuştu: 

Yeni gıda çarşısını Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) iştirakı Emlak, Planlama İnşaat ve Proje yaptı. Üye kayıt defteri üzerindeki üye sayısına göre proje hazırlandı. Bütün üyelerimize burada bir dükkan hakkını verdik. Ama dükkanlarını hava paralarıyla başkalarına sattılar. Biz değil onlar sattı. Öyle bir yalan söylediler ki! Dükkanların yüzde 80'ini biz dışarıya satmışız ve insanlara rant sağlamışız. Kesinlikle yalan. Biz bir tek dükkan dışarıya satmadık. Üye kayıt defterinde Rami Kuru Gıda sitesindeki üyelerimizin tamamına bu proje sunuldu. Üye sayısına göre proje yapıldı. Fazla dükkan da yapılmadı.

Projede bin 100'e yakın üyeden 963'nün yerini aldığını dile getiren Mustafa Karlı, "Aşağı yukarı 80 küsur kişi yer almak istemedi. 963 kişiye göre proje yapıldı. Ekstra hizmet binaları ile birlikte bin 138 dükkan yapıldı. Bu hizmet binaları; cami, restoran, yönetim binası, depo… Biz bir tek dükkan bile fazla yapmadık ve bir tek dükkan üye dışında satmadık" bilgilerini paylaştı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU