Trabzonspor-Fenerbahçe maçının hakem kararları tartışılıyor... "Tutarsız kararlarıyla kötü bir görüntü sergiledi"

Trabzonspor'un Fenerbahçe'yi 3-1 mağlup ettiği karşılaşmaya hakem kararları damga vurdu. Süper Lig'in eski hakemleri Deniz Ateş Bitnel ile Seçim Demirel, Ali Şansalan'ın maçtaki kararlarını Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Ali Şansalan, Trabzonspor-Fenerbahçe maçındaki kararları nedeniyle tartışmaların hedefinde / Fotoğraf: AA

Süper Lig'de zirvenin el değiştirdiği Trabzonspor-Fenerbahçe maçına hakem Ali Şansalan damga vurdu.

9. hafta karşılaşmasında lig ikincisi Trabzonspor, Şenol Güneş Spor Kompleksi'nde lider Fenerbahçe'yi konuk etti.

Bordo-mavililer 1-0 geriye düştüğü maçtan Bakasetas (2) ve Yusuf Sarı'nın golleriyle 3-1 galip ayrıldı.

Konuk Fenerbahçe'nin tek golünü 3. dakikada Diego Rossi kaydetti.

Alınan bu sonucun ardından puanını 21'e yükselten Trabzonspor, Süper Lig'de zirveyi Fenerbahçe'den devraldı.

Sarı-lacivertliler 19 puanda kalarak ikinci sıraya geriledi.

 

 

"Ali Şansalan değil Ali maç alan"

Oldukça çekişmeli geçen müsabakaya hakem Ali Şansalan'ın verdiği kararlar damga vurdu.

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, maçın bitmesinin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamalarda Şansalan'ın verdiği kararları eleştirdi:

Bu takım burada 80 dakika 10 kişi oynadı, terinin son damlasına kadar savaştı. 80. dakikaya kadar maç ortadaydı. Ne olduysa orada oldu... Bunlar kaos ortamı mı yaratmaya çalışıyor? Ali Şansalan değil Ali maç alan. Fenerbahçe camiası artık ayaklanma zamanı! Ne gücümüz varsa omuz omuza vereceğiz ve bu gücü yıkayacağız. Yürüyüş ise yürüyüş! Sosyal medya ise sosyal medya! Artık ayaklanma zamanı. İki senedir doğrandık! Öyle ya da böyle bu sistem değişecek. Biz şampiyon olacağız. Bunu yazın kafanıza!

 

 

Öte yandan karşılaşmanın bitmesinin ardından Fenerbahçe Kulübü'nün Twitter hesabından yapılan maç sonu paylaşımında hakem Ali Şansalan'ın kırmızı Kim-Min Jae'ye kırmızı kart gösterdiği kareye yer verildi.

Fenerbahçeli taraftarlar, Ali Koç'un da daveti üzerine Sabiha Gökçen Havalimanı'na giderek İstanbul'a dönen takımı coşkulu şekilde karşılayarak destek oldu.

"Futbolculara yaklaşımından psikolojik olarak etkilendiğini beden dilinden gördük"

Süper Lig'in eski hakemleri Deniz Ateş Bitnel ile Seçim Demirel, tartışmalı maçtaki hakem kararlarını Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

FIFA kokartlı eski hakem Bitnel, Trabzonspor-Fenerbahçe maçının hakemi Ali Şansalan'ın maç yönetimini şöyle yorumladı:

Hakem maça çok gergin çıkmıştı. Muhtemelen daha önceki açıklamalar, yaşanmışlıklar hakemi etkilemiş bunu gördük. Trabzonspor camiası iki sene önce, Fenerbahçe camiası 2-3 hafta önce Ali Şansalan hakkındaki açıklamalar hakemin kafasını karıştırmış. Bu gergin ortamda futbolculara yaklaşımı psikolojik olarak etkilendiğini beden dilinden gördük. Trabzonsporlu futbolculara ve Nwakaeme'ye yaklaşımı çok naif ve sakinken, Fenerbahçeli her futbolcuya sinirli ve agresif davranması bunun etkisiydi.

 

Deniz Ateş Bitnel-AA.jpg
Deniz Ateş Bitnel / Fotoğraf: AA

 

"Nwakaeme'nin sarı kart görmemesi bu maçtaki en büyük sıkıntılardan biri" diyen Bitnel, sözlerini şöyle sürdürdü:

İlk itirazında kendisine hırsla yaklaştığında sarı kart çıkarsaydı maçın kontrolünü eline alacak ve herhangi bir sıkıntı yaşamayacaktı. Maç içinde verdiği kararlar da bu kadar tartışılmayacaktı. Nwakaeme'ye bu kadar itiraz ediyorken hatta kart göstermesi konusunda ısrarcı beden dili olmasına rağmen kart göstermezken elini arkadan bağlayan Gustavo'ya sarı kart vermesi en büyük çelişkiydi. Adaletsizlik buradan başladı.

"Pozisyonun devam ettirilmesi daha doğru olurdu, Şansalan burada yanlış yaptı"

Geceye damga vuran Kim Min-Jae'nin ikinci sarı kart gördüğü pozisyonu Ajax-Beşikttaş maçında Kenan Karaman'ın iptal edilen golündeki pozisyonla örneklendiren Bitnel, şu ifadeleri kullandı:

Kenan Karaman'ın Ajax maçında faul gerekçesiyle iptal edilen golüne tüm Türkiye'nin olduğu gibi ben de 'gol iptali yanlış' dedim. Kim'in pozisyonu da Kenan'ın pozisyonuna benziyor. Oyuncu rakibiyle bir ikili mücadeleye giriyor. İkili mücadele sonunda yandan rakibine bir teması var. Oyuncu dengesini kaybedip düşüyor bir itme söz konusu değil. Mücadele sırasında etki ve oyuncunun uyguladığı kuvvet sonrasında rakibi düşerken elinin açılması gayet normal. Bu bir mücadele. Şuna değineyim: UEFA ve FIFA'nın talimatında 'Maçın içinde vereceğiniz karar siyah-beyaz olabilecek kararlar olsun, tartışılmasın. Özellikle ikinci sarıdan oyuncu atıyorsanız bu yüzde yüz olsun. Ya da bir penaltı veriyorsanız kesinlikle tartışılmasın' deniliyor. Şimdi burada bazıları 'doğru' bazıları 'yanlış' diyorsa pozisyonun devam ettirilmesi daha doğru olurdu. Dolayısıyla Ali Şansalan burada yanlış yaptı. 

"Eğer izleme tavsiyesi yapılsaydı pozisyon bu kadar tartışmalara yol açmazdı"

Şansalan'ın bir diğer hatasının da kart gösterme şekli olduğunu aktaran Bitnel, "Bir diğer hatası da kart gösterirken uyguladığı beden dili. 'Seni yakaladım' havasında sinirli bir şekilde gidip oyuncuya kart göstermesi de çok fazla tepki alıyor. Bu tepkilerde de insanlar haklı. Diğer taraftan diyelim ki pozisyon faul. O zaman pozisyon bariz gol şansı. Yani direkt kırmızı kart olması gerekirdi. Burada VAR hakemi Halil Umut Meler'in elini taşın altına koyup izleme tavsiyesi vermesi gerekiyor. Çünkü ikinci sarıdan atılma ile direkt kırmızıdan atılma arasında fark var. Eğer bu tavsiye yapılsaydı belki de hakem izledikten sonra faulün de yanlış veya basit olduğunu düşünüp direkt hakem atışıyla oyunu başlatırdı. Pozisyon da bu kadar tartışmalara yol açmazdı" şeklinde görüş bildirdi.

 

Szalai-AA.jpg
Şansalan, Szalai'nin pozisyonunda VAR müdahalesiyle karar vermesi nedeniyle eleştiriliyor / Fotoğraf: AA

 

"Şansalan kontrolü o kadar kaybetti ki tartışmasız penaltı kararına bile 'devam' dedi" 

Bitnel, Trabzonspor'un ikinci yarıda kazandığı penaltıyı ve Szalai'nin sarı kart görmesiyle ilgili şunları kaydetti:

Ali Şansalan kontrolü o kadar kaybetti ki yüzde yüz, tartışmasız penaltı kararına bile devam dedi. Tartışma yok. Szalai arkadan sarılmış, arkadan topa vurmaya çalışırken rakibe vuruyor. Pozisyon penaltı. Bunu özellikle söylüyorum ayakla topa vurmaya çalışırken rakibe vuruyor. Bir oyuncu ne kadar sarılmış olsa da ayaktan hamle de var. Topla mücadele içerisinde topa hamle yaparken rakibine müdahale ediyor. Bu durumda penaltı verildiği zaman bariz gol şansı kriterleri ortadan kalkar. Bu durumda sarı kart gösterilmesi doğru karar, kırmızı ortadan kalkar burada doğru yaptı. Ancak bu kararı da kendisi vermeli, VAR müdahalesiyle bu karar verildi!

 

Seçim Demirel-Independent Türkçe.jpg
Seçim Demirel / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Tutarsız kararları ve otorite zafiyetiyle çok kötü bir görüntü sergiledi"

Süper Lig'in eski hakemlerinden Seçim Demirel, iki takım arasındaki zorluk derecesi yüksek maça Ali Şansalan'ın atanmasını "büyük bir hata" olarak nitelendirdi ve şöyle konuştu:

Hakemi genel olarak başarısız buldum. Özellikle tutarsız kararları ve otorite zafiyetiyle çok kötü bir görüntü sergiledi. Bununla birlikte kullandığı beden dili, son derece antipatikti. Bu konuda mutlaka destek alması gerekiyor.

"Hakem Kim’in pozisyonunu devam ettirseydi daha doğru olurdu"

Tartışmaların odak noktasında yer alan Kim Min-Jae'nin ikinci sarıdan atıldığı pozisyonu yorumlayan Demirel, "Her maç kendine özeldir, bazı maçlarda ikili mücadeleler çok fazladır. Hakemin de buna yönelik bir oyun anlayışı, oyun tarzı vardır. Oynatırsınız daha çok topun oyunda kalmasını sağlarsınız ya da maçın gidişatına göre daha çok düdük çalarak oyunu daha çok kesersiniz. Bu şekilde maçı kontrol altına alırsınız kurallar çerçevesinde tabii ki. Dün akşam maç çok güzel başladı. Her iki takım da çok iyi mücadele ediyordu. İkili mücadeleler çok fazlaydı ve maçın gidişatına baktığımızda Kim’in pozisyonunu bence hakem devam ettirseydi daha doğru olurdu. Kaldı ki maç içerisinde de bu tarz pozisyonları devam ettirdi" şeklinde görüş belirtti.

 

Kim Min-Jae-AA.jpg
Kim Min-Jae'nin ikinci sarıdan kırmızı kartla oyundan atılması tartışmaları beraberinde getirdi / Fotoğraf: AA

 

"Pozisyona faul çalınıyorsa ikinci sarıdan değil direkt kırmızı kart ile atılması gerekiyordu"

"Aynı pozisyonu ceza alanı içerisinde penaltı olarak değerlendirir miydi? Cevap hayır olur" diyen Demirel, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu pozisyona faul çalınıyorsa da zaten mutlaka bir kart çıkması gerekiyordu. Pozisyon oluşumu itibari ile tamamen bariz gol şansı kriterlerine uygun. İkinci sarıdan değil direkt kırmızı kart ile atılması gerekiyordu oyuncunun ama hakem ikinci sarıdan atmayı tercih etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Trabzonspor’un kazandığı penaltı ve VAR müdahalesi doğru"

Karşılaşmanın ikinci yarısında Trabzonspor'un kazandığı penaltıyı da yorumlayan Demirel, şu ifadeleri kullandı:

Trabzonspor’un kazandığı penaltı tabii ki doğru herkes tarafından da kabul gördü. VAR müdahalesi de doğru fakat kesinlikle hakemin görüp değerlendirebileceği bir pozisyondu. Hakem görüp değerlendirse çok daha güzel olurdu. Sonuçta doğru bir karar çıktı. 'Orada kartın rengi ne olurdu' sorusuna gelince ceza alanı içerisinde tutma, çekme, itme gibi topla oynama niyeti olmadan yapılan müdahalelerde penaltıyla beraber kırmızı kart da veriliyor. Ancak top oynama niyetiyle bir rakibe bir müdahalede bulunuyorsanız o zaman sadece penaltı olarak değerlendiriliyor. Kırmızı kart sarıya dönüyor. Dün akşamki pozisyonda oyuncu tam kalenin önünde ve topa çok rahat bir şekilde vuracakken rakibi tarafından arkadan tutularak düşürülüyor. Benim şahsi fikrim kırmızı kart daha doğru olurdu.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU