İstanbul Park'ın Formula 1 takvimine geri alınması için formül aranıyor

Pisti işleten Vural Ak, "Türkiye yıllık 30 milyon dolarlardan yarışı alabilir. Turizm ve Ulaştırma Bakanlıkları bu konuda istekliler ve çözüm bulabilecekler gibi görünüyor" dedi

İstanbul Park'ı 9 yıldır işleten iş insanı Vural Ak, sözleşmenin 2023’te son bulacağını, süre bittiğinde pisti sahibine teslim edeceğini açıkladı / Fotoğraf: AA

Dünya genelinde en çok ilgi gören otomobil yarışı Formula 1"in Türkiye"deki pisti İstanbul Park"ı, 9 yıldır işleten iş insanı Vural Ak, İstanbul Ticaret Odası (İTO) liderliğindeki tüzel kişilikle sözleşmesinin 2023"te son bulacağını, süre bittiğinde pisti sahibine teslim edeceğini açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Vural Ak, "İstanbul Park ile kira sözleşmemiz 2023'te bitiyor. Bugüne kadar kira (Yıllık 9 milyon TL+KDV) ve diğer harcamalar için toplam 75 milyon dolar harcamış durumdayız. Her yıl ne yaparsak yapalım, bir kere bile kirasını çıkaramadık. Diğer işlerimiz çok şükür iyiydi ve bu kadar harcamaya rağmen yola devam ettik. Gençler için büyük "yarış" organizasyonları yapacaktık ama ilgili federasyonun akıl dışı engelleriyle karşılaştık. Öyle ki, benim yarış lisansımı bile iptal ettiler. Pisti, iki yıl sonra bırakacağız. Devam etmek gibi bir fikrimiz yok" dedi. Ak'a neden devam etmeyi düşünmediğini sorduğumuzda ise, "Bir tane ömür var. Her gün düz duvara tırmanılmaz. Ben esas iş olarak arabacıyım. Bir de tersane yatırımı yapmıştık. Bundan sonra tekne yapar, arabaya binerim" diye konuştu.

50 bin yabancı ziyaretçi çekiyor

Türkiye'nin vaktiyle çok doğru bir kararla Formula 1 yarışları için İstanbul Park pistini inşa ettiğini, 2005-2012 arası yarışların 7 yıl düzenli olarak gerçekleştiğini hatırlatan Vural Ak, şu bilgileri aktardı:

"Yıllık 13,5 milyon dolarlık bedelle yapılıyordu. Maalesef sonra bu mali yük karşılanamadı ve takvimden çıkıldı. Formula 1 yarışları şu anda 22 ülkede yapılıyor ve yarış takvimine girmek için 12 ülke de sırada bekliyor. Takvimdeki ülkeler, yıllık 30 ila 85 milyon dolar para ödüyor. Böyle bir parayı bizim ülkemizde bir şirketin ya da kurumun ödemesi çok zor. Kamu-özel sektör birlikte Formula 1 için bir formül bulunursa, ülke kazanır. Çünkü, bir yarış için yaklaşık 40-50 bin yabancı ziyaretçi geliyor. Bunların konaklama ve diğer harcamaları 250 milyon doları buluyor. Bu rakamın sadece KDV'si 40-50 milyon dolar. İlk gün 500 milyona yakın, sonra da üç aylık tekrar yayınlarla iki milyara yakın izlenme oluyor. İstanbul, Türkiye ve Türk bayrağı dünya gündemine giriyor"

"Formula 1 patronu ile Ankara'yı görüştürdüm"

Formula 1'in 2022 takvimi hafta sonu açıklandı. Türkiye listede yer almadı. Geçen yıl da Türkiye'nin sonradan listeye eklendiğine dikkat çeken Vural Ak 10 yıllık anlaşmanın yapılması durumunda Türkiye'nin yarış takvimine kalıcı olarak gireceğini söyledi:

Vural Ak, "Türkiye 2005-2012 arasında 7 yıl düzenli olarak yarışları yaptı. O dönemde yıllık ödeme 13.5 milyon dolardı. Şimdi rakamlar yüksek. Yaklaşık 30 milyon ila 85 milyon dolar arasında değişiyor. Türkiye 30 milyon dolarlarda yarışı alabilir. Formula 1 patronu Stefano Domenicali Türkiye için çok olumlu. 10 yıllık sözleşme olursa Türkiye'ye öncelik tanıyacaklar" dedi.

Son iki yarışı pandemi nedeniyle ortaya çıkan fırsat sayesinde daha düşük fiyata yaptıklarını anlatan Ak, "Ancak yarış takvimine kalıcı girmek için devletin devreye girmesi gerekiyor. Bunun için Formula 1 patronu ile Ankara'yı görüştürdüm. Turizm ve Ulaştırma Bakanlıkları bu konuda istekliler ve çözüm bulabilecekler gibi görünüyor. Özel sektör ile kamu birlikte bu işi yapabilir. Biz iki yıldır bu işin olabileceğini gösterdik. Önümüzdeki yıl pandemi kalkarsa en az 50 bin turist gelir. Bu da Türkiye'ye 250 milyon Euro gelir anlamına gelir" diye konuştu.

 

Dünya, Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU