İBB ile TÜGVA arasında yeni kriz yaratan bina, İstanbul'da Mehdi'yi bekleyen ve poligamiyi savunan "itaatkar eşler kulübünün" lokantasıydı

Sonradan TÜGVA'ya tahsis edilen binada işletilen lokantanın Malezya'yı birbirine katan cemaatle bağlantısı... Mehdi'nin Arap olmayan bir ülkeden çıkacağını bekliyor ve çok eşliliği savunuyorlar

Bir işadamı tarafından alınarak restore edilen bina bir süre tatlıcı olarak faaliyet gösterdikten sonra Nur Muhammed Lokantısı oldu. Bina 2018'de istimlak edilerek TÜGVA'ya tahsis edildi / Fotoğraf: Independent Türkçe

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) arasındaki gerginlik, Büyükada Vapur İskelesi'nin ikinci katıyla sınırlı kalmadı.

İBB, TÜGVA'ya 25 yıllığına tahsis edilen başka bir binanın da belediyeye geri verilmesini istedi. 

Tartışmaya konu olan bina, tarihi yarımadaya açılan Edirnekapı'da. 

1565 yılında yapılan Mihrimah Sultan Camii'nin karşısında, 1836'da inşa edilen Aya Yorgi Kilisesi'nin ise yanında bulunan bu bina, 2018 yılında istimlak edildi,

Bu bina, İBB Meclisi tarafından 25 yıllığına TÜGVA'ya tahsis edildi. 

Bina TÜGVA'ya tahsis edilmeden önce burada bir restoran faaliyet gösteriyordu: Nur Muhammed Lokantası.

Lokanta, Edirnekapı'daki yerlerini kaybettikten sonra Sultanahmet'teki yeni yerine taşındı.

Restoran, Malezya'da yasaklı bulunan Erkam cemaatinden ayrılan "Global İhvan" adında bir şirketler grubuna ait. 

Grubun birçok ülkede ticari yatırımları bulunuyor.

 

Edirnekapı bina.jpg
2018'de istimlak edilerek TÜGVA'ya tahsis edilen bina o zamandan bu yana atıl halde / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Arap olmayan topraklarda Mehdi'yi bekliyorlar

Dini motivasyonu, Mehdi'nin Arap olmayan bir ülkeden çıkacağı fikri üzerinden şekillenen Erkam cemaati bu nedenle Orta Asya ve Türkiye'ye yönelmişti. 

Cemaatin kurucusu Eşari Muhammed, İslam dininin peygamberi Hz. Muhammed'in dünyada fizikken bulunduğunu ve onunla görüştüğünü iddia ediyor.

Bu görüşlerini Malezya kamuoyuna bir kitapla duyurmasının ardından söz konusu kitap toplatıldı. Cemaat 1994 yılında, daha önce aralarında dostluk bağı olan Malezya hükümetince yasaklandı. Ama Erkam cemaati yeraltında güçlü bir örgütlenme kurdu, bürokrasi ve orduda yayıldı.

Cemaatin mensuplarının bir kısmı Tayland'a kaçtı ve bu durum Tayland ile Malezya arasında diplomatik krizin doğmasına neden oldu.

Malay yetkililer, bu cemaatin Tayland'da askeri eğitim aldığına ve militanların ordu içindeki cemaat mensuplarıyla temasta olduklarına inanıyordu.

Malezya Deniz Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Abdulaziz Vahab'ın bu cemaatin yeraltı örgütlenmesine üye olduğu ortaya çıktı.

Vahab itirafçı olarak örgüte dair bildiklerini anlattı. 

 

Ekran Resmi 2021-10-16 14.21.16.png
Erkam cemaatinin kurucusu Eşari Muhammed / Fotoğraf: Üstaz Halim Arşivi

 

"İtaatkar Eşler Kulübü"

Zaman içinde cemaat ekonomisini, ana yapıdan ayrıldığını savunan Global İhvan adındaki holding ele aldı.

Holding, 2011'de "İtaatkar Eşler Kulübü" kurdu. Cemaat üyelerine 4 eş vaat eden kulüp, bu evliliklerden doğan her çocuk için de para yardımı yapmaya başladı.

İtaatkar Eşler Kulübü, kadınlara evlerinde "fahişe gibi davranmalarını" ve "kocalarının arzularına cevap vermelerini" öğütleyen bir örgütlenme. 

2011'de New Straits Times'a konuşan kulüp kurucusu Rohaya Muhammed, "Yatakta birinci sınıf bir fahişeden daha iyi davranan bir kadınla evli olan adamın başıboş kalması için neden yok" demişti. 

Bu kulüp, Erkam cemaatinin diğer faaliyetleri gibi Malezya hükümetini kızdırmıştı. 

Grubun yayınladığı "İslami Seks" kitabı ülkede yasaklanmış, BBC'ye konuşan hükümetin Kadın Bakanı Şehrazat Abdülcelil, bu kulübü İslam'ın ve Malezya'nın imajına zarar vermekle suçlamıştı. 

Kulübün buna yanıtı ise "Asya'da genişleyeceğiz" şeklinde oldu.

"Eşimi ve çocuklarımı Malezya'ya kaçırdılar"

Türkiye'de imamlık yapan ve Malay bir kadınla evlenen Recep Uğuz, kişisel bloğunda bu örgütlenme ilgili bilgiler veriyor.

Örgütün kurucusu Eşari ile iki defa baş başa görüştüğünü yazan Uğuz, bu cemaatin Malezya'daki en büyük cemaat olmasına rağmen kimsenin hakkında bilgisi olmadığı görüşünde. 

Malezyalı eşi aracılığıyla cemaatin idari kadrosuyla tanıştığını dile getiren Uğuz, cemaatin sapkın fikirlerini reddettiğini, para, eş, villa ve araba teklifi aldığını ama bunu da kabul etmediğini söylüyor. 

Cemaatin eşini ve 4 çocuğunu Malezya'ya kaçırdığını yazan Uğuz şu ifadeleri kullanıyor:

"Eşimi bir avukat ile boşayıp kendi üst adamlarından birisi ile dördüncü eşi olarak evlendirdiler ve iyi bir intikam aldılar. Çocuklarımı da kendi özel örgüt okullarına ayrı ayrı yerleştirip beyinlerini yıkayarak mankurtlaştırdılar."

Independent Türkçe'nin görüşme teklifini, "bizi tanımadığı için" reddeden Uğuz, "(Onlar) FETÖ'den çok daha acımasız ve tehlikeli. Bu kadarı yeterli" demekle yetindi. 

 

Recep Uğuz.jpeg
Recep Uğuz, eşi ve dört çocuğunun bu cemaat tarafından Malezya'ya kaçırıldığını söylüyor / Fotoğraf: Facebook

 

CEO'nun da 4 eşi var

İtaatkar Eşler Kulübü'nü kuran Global İhvan'ın CEO'su Lokman Hekim, 2015 yılında South China Morning Post'a konuşmuş ve muhabir Marta Kaszselan'a 4 eşinden olan 27 çocuğunun fotoğraflarını göstermişti. Hekim, 4 eşiyle objektife poz da vermişti. 

Global İhvan'ın Türkiye'deki işletmesi ise uzun süre, Edirnakapı'daki bu binada faaliyet gösterdi.

Yahudi bir işadamı tarafından alınarak restore edilen bu bina bir süre tatlıcı olarak çalıştı.

Daha sonra Global İhvan'ın restoranı haline geldi.

Tarihi yarımadaya Edirnekapı'dan girenlerin ilk gördüğü yerlerden biriydi.

Nispeten ucuz menüsü, dünya mutfağından farklı tatlar denemek isteyenleri kendine çekti. 

 

Lokman Hekim SC.jpeg
Global İhvan'ın CEO'su Lokman Hekim ve 4 eşi /  Fotoğraf: SCMP

 

İBB istimlak edip restoranı çıkardı

2018'de İBB burayı kamulaştırarak restoranı işletenlere "çıkın" dedi ve bina o yıl TÜGVA'ya 25 yıllığına tahsis edildi. 

23 Şubat 2018 günü Facebook sayfalarından bir duyuru yayımlayan Nur Muhammed Lokantası, "Lokanta binasını İstanbul Belediyesi Meclis Kararı ile boşaltmamız gerektiğini sizlere duyurmak isteriz. Çok yakında sizleri bilgilendireceğimiz yeni bir lokasyonda hizmet veriyor olacağız" dedi. 

 

Ekran Resmi 2021-10-16 14.15.06.png
Restoran, 2018'de yeni binasına taşındı / Fotoğraf: Google

 

Dediğini de yaptı ve Sultanahmet'te 5 katlı bir bina kiraladı. 3 yılı aşkın bir süredir ise Sultanahmet'teki yeni yerlerinde faaliyetine devam ediyor.

Mekanda sadece lokanta değil sauna ve masaj salonu da var.

Independent Türkçe, haber yayınlanmadan 24 saat önce lokanta yetkililerine telefon, e-posta ve sosyal medya kanallarıyla ulaşmaya çalıştı ama herhangi bir yanıt alamadı.

Edirnekapı'daki bina ise 3 yıldan fazladır harabe bir halde yeni kimliğine kavuşmayı bekliyor. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU