Bakan Dönmez: "Türkiye pahalı gaz alıyor" iddiası hiçbir gerçek veriye dayanmıyor

"Avrupa ile kıyaslandığında, Türkiye, doğal gaz ve elektriği en ucuz kullanan ülkeler arasındadır"

Fotoğraf: AA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin diğer ülkelere kıyasla daha pahalıya doğalgaz aldığına yönelik açıklamalara tepki gösterdi ve “Bu iddia hiçbir gerçek veriye dayanmıyor” görüşünü dile getirdi.

Azerbaycan ile anlaşma

Dönmez, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin Azerbaycan ile 2024 sonuna kadar geçerli olacak ve Bakü-Tiflis-Erzurum Hattı’ndan gelecek 11 milyar metreküplük ilave doğalgaz ticaret anlaşması yaptığını duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Türkiye Petrolleri ve BOTAŞ satılmayacak”

Bakan Dönmez, Türkiye Petrolleri ve BOTAŞ'ın satılacağı iddialarının "mesnetsiz ve gerçek dışı" olduğu görüşünü dile getirerek "Ne Türkiye Petrollerinin ne de BOTAŞ’ın satılması kesinlikle söz konusu değildir. Böyle bir gündem hiçbir zaman olmadı" dedi.

1300 dolara doğalgaz alımı

BOTAŞ'ın 1300 doların üzerinde doğalgaz aldığına ilişkin bir iddianın da bulunduğuna dikkati çeken Dönmez, gazın önemli bir kısmının uzun dönemli sözleşmelerle temin edildiğini aktardı. Dönmez, uzun dönemli kontratlardaki fiyatların uluslararası piyasadaki mevcut göstergelerle uyumlu olduğunu ve zikredilen seviyenin altında olduğunu vurguladı.

"Türkiye gazı pahalıya alıyor" şeklindeki açıklamalara değinen Dönmez, şunları kaydetti:

Bu iddia da yine hiçbir gerçek veriye dayanmamaktadır. Uzun dönemli alım satım sözleşmelerinin fiyat mekanizmaları başta Avrupa ülkeleri olmak üzere uluslararası piyasa fiyatlarına bağlı olarak güncellenmektedir. Hatta Avrupa ile kıyaslandığında, Türkiye, doğalgaz ve elektriği en ucuz kullanan ülkeler arasındadır.

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU