Merkez Bankası'ndaki operasyona muhalefetten tepki: "Faiz, kur ve enflasyon arasındaki ilişkiyi bilememenizin bedelini millet mi ödeyecek ?"

Merkez Bankası’nın iki başkan yardımcısı ve bir PPK üyesinin görevden alınması ile dolar kuru 9,19 seviyesini gördü. Muhalefet karara tepki gösterdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile görüşmesinin ardından, TCMB'de iki bşkan yardımcısı ve bir PPK üyesi görevden alındı / Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcıları ile Para Politikası Kurulu (PPK) üyesi görevden alınırken, yerlerine yeni atamalar yapıldı.

Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararına göre; Merkez Bankası Başkan Yardımcıları Semih Tümen ve Uğur Namık Küçük ile Para Politikası Kurulu üyesi Abdullah Yavaş görevden alındı. Başkan Yardımcılığına Taha Çakmak getirilirken, Para Politikası Kurulu üyeliğine ise Yusuf  Tuna atandı.

Karar sonrası ABD Doları Türk Lirası karşısında 9.19 seviyesine çıkarak bir rekor daha kırdı.

Merkez Bankası’nda gece yarısı yapılan görevden alma kararlarına muhalefetten tepkiler yükselmeye başladı.

Kılıçdaroğlu: Bu açıkça millete zulümdür

Twitter hesabından bir açıklama yapan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Merkez Bankası'nda yapılan görevden almalra dair şu ifadeleri kullandı:

"Erdoğan ve Merkez Bankası Başkanı el ele verdi, halkımızı fakirleştiriyorlar. Bu açıkça millete zulümdür. Şunu da söyleyeyim, Merkez Bankası Başkanı'nın bu ihanette sorumluluğu gitgide artıyor. Unutmayacağım bunu!"

Öztrak: Başını acemi berbere teslim eden, cebinden pamuğu eksik etmesin

"TCMB Başkanı görevden alma yazılarını Saraya elden götürmüş. Son 3 yılda 4 TCMB Başkanı görmüştük. Şimdi 5 ayda görevden alınan Başkan Yardımcısı gördük. Boşuna demiyoruz: Türkiye yönetilmiyor. Savruluyor" diyerek karara tepki gösteren CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Merkez Bankası’ndaki görevden almaların ardından dolar kurunda yaşanan artışın grafiğini ise "Atalar boşuna dememiş; "Başını acemi berbere teslim eden, cebinden pamuğu eksik etmesin" Dolar 10 liraya koşuyor" notuyla paylaştı.

Babacan: Gece yarısı kararlarıyla ülkeye zarar vermeye son verin

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, karara sosyal medya hesabından tepki göstererek, "Bağımsız olması gereken bir kurum, tek bir kişinin elinde oyuncak oldu. Önerimi tekrar ediyorum: Sayın Erdoğan, uğraşmayın getir götürle. Varlık Fonu’nda yaptığınız gibi, Merkez Bankası Başkanlığı’na da kendinizi atayın. Gece yarısı kararlarıyla ülkeye zarar vermeye son verin" çağrısında bulundu.

Davutoğlu: Faiz, kur ve enflasyon arasındaki ilişkiyi bilememenizin bedelini millet mi ödeyecek?

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da karara tepki gösterdi.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Davutoğlu, şu mesajı paylaştı:

"Beş ay önce atadığınız Merkez Bankası Başkan yardımcısını değiştirmenin cehaletinize çözüm mü olacağını zannediyorsunuz ? Faiz, kur ve enflasyon arasındaki ilişkiyi bilememenizin bedelini millet mi ödeyecek ? Yeter artık! Milletin geleceğini karartmayın !"

Yılmaz: Bırak dağınık kalsın

Eski Merkez Bankası Başkanı ve İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz da Merkez Bankası’nda yapılan yeni görevlendirmelere tepki gösterdi.

"128 milyar dolar rezervi harcayarak yapılan deneyle "faiz sebep enflasyon sonuç" teorisi ispat edilemedi ama; Cumhurbaşkanı "gelişmekte olan ülkelerde MB yönetim değişiklik hızı ile enflasyon oranları arasında pozitif ilişki vardır" teorisini doğruladı. Nobele aday olabilir" paylaşımı yapan Yılmaz, bir sonraki paylaşımında ise "Bundan sonra en doğru para politikası hiç bir şey yapmamak. Bırak dağınık kalsın" ifadelerini kullandı.

İnce: Yazık bu memlekete

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce de, "Az önce Zaytung haberi esprisi yapmıştım. Programdan sonra baktım gerçek olmuş. Merkez Bankası’nda 3 isim görevden alınmış. Faizi düşürdükleri için mi alındı? Faizi yükseltmek istedikleri için mi alındı? Bilene, anlayana aşk olsun. 1 dolar 9.16 TL. Yazık bu memlekete!" diyerek karara tepkisini dile getirdi.

Görevden alma nedeni son faiz indirimi mi?

Reuters'a bilgi veren kaynaklara göre, piyasanın iktisadi gerekçelerle açıklamakta zorlandığı faiz indirim kararına Eylül ayında da itiraz eden Küçük, ABD'de yaşayan ve sadece PPK kararları için Türkiye'ye gelen ve birçok karara katılmayan Yavaş ve başkan olmak istediği basında yer alan Tümen TCMB'den gönderilmiş oldu.

TCMB çalışanlarının verdiği bilgiye göre ABD'de yaşayan ve sadece PPK toplantıları için Türkiye'ye gelen Yavaş Kovid-19 geçirdiği için Eylül ayı kararında Türkiye'de bulunmuyordu ve 100 baz puan faiz indirim kararında ismi yer almadı.

Gergerlioğlu: Ekonomi yönetilemiyor

 HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, "Türkiye öylesine garip, hukuk dışı bir ülke oldu ki gece yarıları Merkez Bankası görevlileri görevlerinden alınıyor" diye konuştu.

Dolardaki artışa dikkati çeken Gergerlioğlu, "Vatandaş perişan, ekonomi felç. Beceremiyorsanız bırakın gidin" ifadesini kullandı. Adeta devalüasyon yaşandığını, doların bugün hangi seviyeye gideceğinin belli olmadığını ve herkesin diken üstünde olduğunu öne süren Gergerlioğlu, ekonominin yönetilemediğini söyledi.

Erdoğan, Kavcıoğlu ile görüşmüştü

TCMB'deki görev değişiklikleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile akşam saatlerinde yaptığı görüşme sonrasında geldi. Cumhurbaşkanlığı Twitter hesabından Erdoğan ile Kavcıoğlu'nun birlikte çekilmiş fotoğrafı paylaşılırken görüşmenin içeriğine dair açıklama yapılmamıştı.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU