1300 yıllık buz tabakasından kayak takımı çıktı

"İnanılmaz bir keşif"

Bunun gibi Demir Çağı kayaklarına dair kanıtlar nadir olsa da İskandinavya'da kayak tarihinin en az 4 bin yıllık geçmişi var (Secrets of Ice)

Norveç'te bir buz tabakasının erimesiyle bilim insanları, yaklaşık bin 300 yıldır el değmeden duran tabakanın içinde iyi korunmuş bir çift kayak tahtasını ortaya çıkardı.

Buluntular, tarih öncesi dönemden bugüne kadar gelen en iyi korunmuş kayak tahtası çifti olabilir.

Kayak tahtalarının ilki, 7 yıl önce Norveç'teki Digervarden buz yamacında, arkeolog ekibi Secrets of the Ice (Buzun Sırları) tarafından keşfedilmişti.

Uydu görüntüleri, söz konusu buz tabakasının bu yaz bir kez daha büyük ölçüde geri çekildiğini gösterince ekip, 20 Eylül'de kazı alanına döndü ve kayak tahtasının kayıp çiftini aramaya başladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tahtanın 7 yıl önce bulunduğu alandan sadece 5 metre uzakta ikinci tahta da keşfedildi.

Teknoloji sitesi CHIP’in aktarımına göre ikinci kayak tahtasını buzdan çıkarmak zor oldu. İlk seferde tahtayı çıkaramayan ekip, havanın daha iyi olduğu bir günü kolladı ve sonunda ikinci kayak tahtası da ortaya çıkarıldı.

Kayak tahtasının uzunluğu 187 santimetre, genişliği ise 17 santimetre ölçüldü. İkinci tahta ilkinden daha uzun ve daha genişti.

Öte yandan benzer malzemelerden yapılmış olmaları ve üzerlerindeki onarım izleri iki tahtanın bir takımın parçası olduğunu gösteriyor. 

Arkeolog ekibinden Lars Pilø, "Yeni bulunan kayak tahtası, ilkinden daha iyi korunmuş" dedi ve ekledi:

İnanılmaz bir keşif.

Arkeologlar, şimdi de yaklaşık bin 300 yıl önce Digervarden Dağı'nda bu tahtaların neden terk edildiğini merak ediyor.

Uzmanlara göre kayakçı, kar yağışı nedeniyle aniden seyahatinden vazgeçmiş olsaydı bölgeye döndüğünde tahtaları bulabilmesi için onları muhtemelen dik bırakırdı.

Oysa bu kayak tahtaları düzensiz biçimde bırakılmıştı. Bu da iki olasılığı gündeme getirdi: Ya tahtalar küçük çaplı bir çığla gömülmüştü ya da kayakçı yaralanıp hayatını kaybetmişti.

Araştırmacılar bu soruların cevabından henüz emin değil ama dağ çevresindeki buzu yakından izleyerek inceleme yapacakları belirtiliyor.

 

Independent Türkçe, CHIP, Gizmodo

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU