Kızı Ivanka'yı Dünya Bankası'nın başına geçirmek isteyen Donald Trump son anda engellenmiş

"Bunun gerçekleşmesine ramak kalmıştı"

Anketlere göre Donald Trump, ABD'de Cumhuriyetçi seçmenler arasında popülerliğini koruyor (AP)

Eski Başkan Donald Trump, kızı Ivanka'yı Dünya Bankası'nın başına atamayı teklif edince eski Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in duruma müdahale etmek zorunda kaldığı bildirildi.

The Intercept'in pazar günü yayımladığı haberde alıntıladığı iki isimsiz kaynağa göre, Ivanka Trump'ın küresel finans kurumunun başına geçmesine dair değerlendirmeler daha önce zannedildiğinden daha ciddi şekilde ele alınmış.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Habere göre Trump, kızının Dünya Bankası başkanı olmasını "çok istemiş" fakat Mnuchin, Ivanka'nın liderlik rolüne yükselmesini engellemiş.

Haber sitesinde, elverişli konumdaki bir kaynağın "Bunun gerçekleşmesine ramak kalmıştı" dediği aktarıldı.

Ocak 2019'da Jim Yong Kim'in istifa edip Wall Street'e taşınma kararını açıklamasıyla boşalan makam için, bildirilenlere göre Donald Trump'ın aklına gelen ilk isim baş danışmanlarından biri olan Ivanka Trump'tı.

Jim'in bu önemli rolden aniden ayrılması Beyaz Saray'da kaos yaratmış ve eski başkana uluslararası finans kurumunu yeniden şekillendirme fırsatı vermişti.

Haberde "Beyaz Saray bankanın yeni liderini seçmek için harekete geçerken, Trump için çok kıymetli birinin adı ortalıkta dolanmaya devam etti: kızı Ivanka Trump" ifadeleri yer alıyor.

The Atlantic dergisiyle 2019'da yaptığı bir röportajda Trump "Ivanka'yı Dünya Bankası için düşündüğünü... harika iş çıkaracağını" çünkü "sayılarla arası çok iyi olduğunu" söylemişti.

Dünya Bankası'nın en üst makamı için aday, kurumun yönetim kurulu tarafından seçiliyor. Aday adayları ABD tarafından belirleniyor.

Eski Beyaz Saray Sözcüsü Jessica Ditto, finans kurumu için bir girişim olan "Ivanka Fonu"nu kurduğu için Ivanka Trump'ın Dünya Bankası'nın başına geçme vasfı olduğunu söylemişti. Ditto, "Ivanka son iki yıldır Dünya Bankası yönetimiyle yakından çalıştı" demişti.

Fakat habere göre o dönemde Mnuchin, kendisini genellikle başkanla "müthiş derecede ters tepen hamleleri" arasına yerleştiriyordu.

Eski Hazine Bakanı'nın bir Hollywood yapımcısı olarak geçirdiği dönem ve Trump'ın bu nedenle onun onayını almayı "çok istemesi", Mnuchin'e zorlu kararlar almada üstünlük sağladı.

Eski hazine bakanı ve ardından genel sekreter olan Mick Mulvaney, Ivanka'dan Dünya Bankası'nın yeni başkanını seçmek için yapılan bir iç araştırmaya öncülük etmesini istemiş.

Ivanka Trump, 2019'da, Başkan'ın baş danışmanı olarak "çalışmaktan memnun olduğunu" söyleyerek Dünya Bankası'na liderlik etme fırsatını umursamamıştı.

Uluslararası ilişkilerden sorumlu eski Hazine Müsteşarı David Malpass, Dünya Bankası'nın yeni başkanı olarak seçildiğinde Ivanka Trump, Malpass'ın "Dünya Bankası için olağanüstü bir lider" olacağını söyleyen bir açıklamada bulunmuştu.

Ivanka Trump, başkana danışmanlık yapmadan önce Trump Organisation'da geliştirme ve satın almalardan sorumlu başkan yardımcısı olarak görev yapıyordu.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU