Trump, ABD'ye gelen Haitili göçmenlerin AIDS hastası olduğunu iddia etti

Eski Başkan: 50 ülkenin hapishanelerini boşaltarak mahkumları ABD'ye gönderdiğini duydum

ABD'de geçen ay yapılan bir anket Donald Trump'ın, Cumhuriyetçiler arasında popülerliğini artırdığını göstermişti (AP)

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Meksika sınırına gelen Haitili göçmenlerin AIDS hastası olduğunu öne sürdü.

Trump, Fox News'e perşembe yaptığı açıklamada pek çok ülkenin hapishanedeki mahkumları ABD'ye gönderdiğini de iddia etti.

ABD İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas, Teksas'ın Meksika sınırındaki bölgesi Del Rio'ya eylülde 30 bin göçmenin geldiğini söylemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Göç Örgütü'nün 4 Ekim'de paylaştığı verilere göreyse ABD, 19 Eylül'de başladığı tahliye uçuşlarıyla 7 bin 99 Haitiliyi sınır dışı etti. Bununla birlikte binlerce göçmen kendi isteğiyle Meksika'ya dönerken, bazıları da mülteci olarak kabul edilip edilmeyeceğini öğrenmek üzere ABD'de bekliyor.

Öte yandan 21 Eylül'de AP haber ajansına konuşan iki ABD'li yetkili, pek çok Haitili göçmenin serbest bırakıldığını duyurmuştu. Adı açıklanmayan yetkililerden biri, salınanların sayısının binleri bulduğunu ifade etmişti.

Fox News'ten Sean Hannity'ye konuşan Trump, "Haiti'den yüz binlerce insan geldi. Bu ülkenin büyük bir AIDS sorunu var" dedi:

Gelenlerin çoğu muhtemelen AIDS olacak. Bu kişiler ülkemize geliyor ve bu konuda hiçbir şey yapmıyoruz. Herkesin girmesine izin veriyoruz.

Trump ayrıca kendi döneminde göçmen karşıtı söylemleri yüzünden bazı ülkelerin, mahkumları ABD'ye gönderdiğini iddia etti:

50 ülkenin hapishanelerini boşaltarak mahkumları ABD'ye gönderdiğini duydum… Gelecek 40 yıl boyunca mahkumlara bakmak istemiyorlar.

Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı, yaklaşık 11,5 milyon nüfuslu Haiti'de 150 bin kişinin AIDS'e yol açan HIV virüsü taşıdığını tahmin ediyor. Verilere göre ülkede HIV oranı gitgide düşüyor.

ABD-Meksika sınırına gelenlerin çoğunun, 2010'da Haiti'deki depremden sonra ülkeden kaçıp Güney Amerika'ya dağılan Haitililerden oluştuğu da düşünülüyor.

 

Independent Türkçe, New York Post, Daily Beast, CNBC

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU