Müstehcen yazıların bulunduğu antik mezarın gizemi çözüldü

Nestor'un Kadehi diye bilinen kil kapta kupadan içen kişinin güzellik ve aşk tanrıçası Afrodit'e karşı arzu duyacağını belirten üç satır yer alıyor

Nestor'un Kadehi'ne dair gizemi aydınlatan yeni keşif, Antik Yunan'da cenaze geleneğine yönelik ipuçları sunuyor (PLOS ONE)

Bilim insanları uzun yıllar önce ortaya çıkarılan ve uzmanların aklını karıştıran Antik Yunan mezarının beklenenden "daha kalabalık" olduğunu keşfetti.

Daha önce mezarda tek bir kişinin, daha doğrusu bir çocuğun bulunduğu düşünülüyordu. Ancak mezardaki kemiklerin yeni analizi, burada üç yetişkinin yattığını ortaya çıkardı.

Aslında söz konusu bulgular, arkeologların aklını uzun süredir kurcalayan gizemin aydınlatılmasını da sağladı.

Zira mezarda müstehcen yazıtların bulunduğu bir kupanın bulunması soru işaretleri yaratmıştı. Nestor'un Kadehi diye bilinen kil kapta kupadan içen kişinin güzellik ve aşk tanrıçası Afrodit'e karşı arzu duyacağını belirten üç satırlık bir eser yer alıyordu.

Bilim insanları bir çocuğun mezarında neden bu tür yazıların yer aldığını anlayamamıştı.

İtalya'daki Padua Üniversitesi Kültürel Miras Bölümü'nden doktora sonrası araştırmacı ve çalışmanın başyazarı Melania Gigante, "Soğumuş bir vakayı yeniden ele aldığımızı söyleyebiliriz" dedi.

Kupanın gizemi

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mezar, İtalya'daki Ischia adasındaki Antik Yunan kenti Pithekoussai’de keşfedilmişti. M.Ö. 8. yüzyıla tarihlenen mezar, arkeologların 1952 ve 1982 arasında gün yüzüne çıkardığı yaklaşık bin 300 mezardan biriydi.

6 Ekim’de hakemli bilimsel dergi PLOS One’da yayımlanan araştırmaya göre "Kemasyon 168" ismi verilen mezarda bulunan kupa, Yunan yazısının hayatta kalan en eski örneklerinden birini teşkil ediyordu.

Kupanın üzerinde yer alan metinde şöyle yazıyordu:

Ben Nestor'un kadehiyim, benden içmek güzeldir. Kim bu kadehi boş içerse güzel taçlı Afrodit'in arzusu onu hemen yakalayacaktır.

İyonyalı şair Homeros da İlyada eserinde yalnızca kahraman Nestor'un kaldırabileceği bir altın kupadan bahsetmişti. Bu nedenle yazıtın Homeros’un şiirine gönderme olduğu düşünülüyor.

Kemiklerden bazıları hayvanlara ait

Arkeologlar mezarda 195 kemik parçası tespit etmişti. Bunları incelemek için çeşitli mikroskopi yöntemlerine başvuran araştırmacılar, 175 parça üzerinde bazı kesin sonuçlar elde etti.

Bulgulara göre kemiklerin sadece 130'u insana aitti. 45 kemik parçası hayvanlardan kalmıştı. Bu kemiklerin bir kısmının koyunlara, diğer kemiklerinse köpeklere ve kuşlara ait olabileceği düşünülüyor.

İnsanlara ait kemiklerdeki dokuları inceleyen araştırmacılar, bu parçaların üç yetişkine ait olduğunu fark etti.

Araştırmacılar, yetişkinlerin kaç yaşında olduğunu veya akraba olup olmadığını belirlemenin mümkün olmadığını ifade etti. Ancak bulgular mezarda bir çocuğun yattığı düşüncesini kesin olarak çürüttü.

Araştırmacı Gigante konuyla ilgili şu açıklamada bulundu:

Ne yazık ki numunelerin büyük ölçüde parçalanması ve yanması nedeniyle daha fazlasını söyleyemiyoruz.

 

Independent Türkçe, Livescience, PLOS ONE

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU