Prens William'dan iklim krizi uyarısı: Herkes sorunun da çözümün de parçası olabilir

Cambridge Dükü, "Bireyler, okullar, topluluklar, işletmeler ve liderler olarak her birimizin üzerine düşeni yapması gerekiyor" dedi

(AFP)

Cambridge Dükü, iklim kriziyle mücadele söz konusu olduğunda halkın üzerine düşen rolü oynamasının önemine dair konuştu.

Prens William, kendi adıyla anılan çevreci Earthshot Ödülü'nün töreni öncesinde yayımlanan 5 bölümlük yeni BBC belgeselinin parçası olarak, herkesin "üzerine düşeni" yapması gerektiğini açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Belgeselin son bölümünde William, "Bir yol ayrımındayız, mevcut yoldan devam edersek çevremizdeki doğal dünya ve bununla birlikte potansiyel olarak, şu anda kıymetini bilmediğimiz her şey giderek zayıflayacak" diyor.

Ama diğer yolu seçersek, en büyük sorunlarımıza çözüm bulmaya çalışırsak, çocuklarımız ve torunlarımız için farklı bir gelecek, daha iyi bir gelecek yaratabiliriz.

Hem insanlığın hem de doğanın zenginleştiği, hayatımızı yaşama şeklimizin iklimle uyum içinde işlediği bir yol.

Atıklarımızın yükünden arınmış ve her birimize, her bir nefeste temiz hava sunan, zenginleşen okyanusların bulunduğu bir gelecek.

Prens William, elle tutulur değişim elde etmekten bahsederek şunları ekledi:

Bu ulaşabileceğimiz bir gelecek ama ancak şu an hamle yaparsak ulaşabiliriz.

Önümüzdeki 10 yıl boyunca Earthshot Ödülü, gezegenimizin karşı karşıya kaldığı en büyük çevresel zorluklara yönelik 50 yenilikçi çözümü kutlayacak, savunacak ve derecelendirecek.

Ama gerçekte, bu 50'den çok daha fazla çözüm gerektiriyor.

Bireyler, okullar, topluluklar, işletmeler ve liderler olarak her birimizin üzerine düşeni yapması gerekiyor.

Tercihlerimizi ve alışkanlıklarımızı değiştirerek, kendi kişisel Dünya-hedeflerimizi (Earthshots) belirleyerek ve bu hedeflere ulaşarak dünyayı yeniden değiştirebiliriz.

Bugün istemeden de olsa hepimiz sorunun parçası olabiliyoruz ama bugünden itibaren birlikte çalışıp hep birlikte çözümün parçası olabiliriz.

William, halkı gezegeni iyileştirmeye teşvik etmenin bir yolu olarak, adını Apollo'nun takma ismi "Moonshot" olan Ay'a inişlerinden esinlenerek alan Earthshot ödülünü önceki aylarda başlatmıştı.

Beş kategoride insanlar, gezegenin karşı karşıya kaldığı çeşitli çevresel zorlukların üstesinden gelmeyi sağlayacak çözümler sundu.

Daha sonra 5 kategoriden de birer kazanan seçilecek ve bunların her birine fikirlerini gerçeğe dönüştürmesi için 1 milyon sterlin (yaklaşık 12 milyon TL) verilecek.

BBC dizisi pazar günü başlıyor ve Earthshot Ödülü'nün kazananları 17 Ekim'de açıklanacak.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU