İran nükleer müzakerelere başlamak için 10 milyar dolarını geri istiyor

Dışişleri Bakanı Abdullahiyan: Böylece "Biden, Trump'tan farklı" diyebiliriz

Batılı ülkeler, İran'a nükleer görüşmelere dönmesi yönünde çağrı yapıyor (AP)

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, nükleer müzakerelere dönmek için ABD'den, yaptırımlar yüzünden dondurulan 10 milyar doların (yaklaşık 88 milyar 600 milyon TL) serbest bırakılmasını istedi.

İran devlet televizyonuna cumartesi yaptığı açıklamada Abdullahiyan, geçen ay New York'ta düzenlenen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda ABD'lilerin kendileriyle farklı kanallardan iletişime geçmeye çalıştığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Bloke edilen en az 10 milyar doları serbest bırakarak Amerika'nın, niyetinin ciddi olduğunu göstermesini istediğimizi söyledim" diyen Abdullahiyan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Böylece 'Biden (ABD Başkanı Joe Biden), Trump'tan (eski ABD Başkanı Donald Trump) farklı' diyebiliriz.

Abdullahiyan, daha önce Batılı ülkelerle nükleer görüşmelerin "çok yakında" başlayacağını söylemişti. Dışişleri Bakanı bu ifadesini yinelerken bir kez daha kesin tarih vermekten kaçındı.

Nükleer anlaşma müzakereleri

2015'te varılan nükleer anlaşma, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Birleşik Krallık, Fransa, Rusya ve Çin'in yanı sıra Almanya ve AB'yle İran arasında imzalanmıştı.

Anlaşmayla İran'ın nükleer faaliyetlerinin denetlenmesi ve düzenlenmesi, bunun karşılığında yaptırımların kaldırılması hedeflenmişti.

ABD, Donald Trump döneminde 2018'te tek taraflı olarak anlaşmadan çekilmiş ve İran'a yönelik yaptırımları yeniden uygulamaya başlamıştı.

ABD'de göreve gelen Joe Biden yönetimiyse Tahran'ın anlaşmadaki taahhütlerini yerine getirmesi halinde anlaşmaya geri döneceklerini duyurmuştu.

İran anlaşmadan çekilen taraf olarak öncelikle ABD'nin anlaşmaya dönmesini ve yaptırımlarını kaldırması gerektiğini açıklamıştı.

Taraflar, Avusturya'nın başkenti Viyana'da bu yılın nisan ayında müzakerelere başlamıştı. Görüşmelerin 6. oturumu haziran ayında sonra ermişti.

Yetkililer ilerleme kaydedildiğini açıklasa da bu tarihten itibaren görüşmeler İran'daki seçim sebebiyle tıkanmıştı.

İran daha sonra Reisi ağustosta göreve başlayana kadar görüşmelerin devam etmeyeceğini açıklamıştı.

24 Eylül'de "Nükleer müzakereler çok yakında başlayabilir" diyen Abdullahiyan, bir gün sonra şöyle konuşmuştu:

İnsanlar ‘Ne kadar yakında? 'Yakında' günler, haftalar veya aylar anlamına mı geliyor?' diye sorup duruyor. 'Yakında' İran ve Batı'da çok farklı şeyler ifade ediyor.

 

Independent Türkçe, Reuters, DW

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU