Bilim insanlarından bir ilk: Kasırganın merkezine drone gönderildi

Sörf tahtasına monte edilmiş drone'lardan elde edilen veriler "bu güçlü fırtınalara dair anlayışımızı değiştirecek"

Drone, Sam Kasırgası'nın doğrudan merkezinden görüntü yakaladı (Saildrone)

Bilim insanları, robotik bir sörf tahtasına monte edilmiş bir drone'u Sam Kasırgası'nın merkezine göndererek "bu güçlü fırtınalar hakkındaki anlayışımızı değiştirecek" görüntüler yakaladı.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nden (National Oceanic and Atmospheric Administration -NOAA) ve Saildrone'dan uzmanların çektiği dünyada bir ilk niteliğindeki video, 4. Kategori kasırganın merkezinden, kasırga Atlantik Okyanusu'nu geçerken girdaplar oluşturan denizleri, saatte 193 km hızla esen rüzgarları ve kararmış gökyüzünü gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NOAA yaptığı açıklamada, Saildrone Explorer SD 1045 tarafından çekilen görüntülerin bilim insanlarına "dünyanın en yıkıcı güçlerinden birinin tamamen yeni bir görünümünü” sunduğunu belirtti.

Aşırı rüzgar koşullarında çalışmasını sağlayan bir "kasırga kanadı”yla donatılan drone, "sayısal kasırga tahmin modelleri için gerçek zamanlı gözlemler” topladı. Bunlar, dev ve yıkıcı tropik siklonların nasıl büyüdüğü ve yoğunlaştığı hakkında fikir verecek.

Saildrone Exlporer SD 1045, 2021 kasırga sezonunda Atlantik Okyanusu'nda faaliyet gösteren 5 drone'dan biri.
 


Saildrone'un kurucusu ve CEO'su Richard Jenkins, "Saildrone, kasırganın merkezine doğru ilerleyerek şimdiye kadar hiçbir araştırma gemisinin cesaret edemediği bir yere gidiyor ve bu güçlü fırtınalar hakkındaki anlayışımızı değiştirecek veriler topluyor" dedi.

Arktik ve Güney Okyanusu'nu fethettikten sonra, kasırgalar Saildrone'un hayatta kalabilirliğini gösterdiği sınır noktasıydı. Dünyadaki en zorlu hava koşullarında çalışabilen bir araç tasarlamış olmaktan dolayı gurur duyuyoruz.

Atlantik Okyanusu, hazirandan kasım sonuna kadar süren 2021 kasırga sezonunda 21 fırtına yaşadı.

Birkaç kasırga bu yıl ABD'de anakaraya ulaşarak büyük hasara, uzun süreli elektrik kesintilerine ve devasa su baskınlarına neden olmuştu.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU