Yoga eğitmeni, ejderha pozunu gösterirken öğrencisinin bacağını kırdı

Çin'in doğusundaki bir hastanede 16 gün kalan öğrenci şimdi tazminat istiyor

(Pexels)

Çin'de bir stüdyoda verilen rahatlatıcı yoga dersi, belirli bir duruşu yapmaya çalışan bir öğrencinin bacağının kırıldığı bir kazayla sonuçlandı.

Kendisinin ilk özel yoga dersi sırasında uyluk kemiği kırılan kadın öğrenci, yerel basına Çin'in doğusundaki Anhui eyaletinde bulunan stüdyoya dava açtığını söyledi.

Kadının kimliğine dair yalnızca soyadı Wang'ı paylaşan yerel medyaya göre olay ağustosun sonuna doğru yaşandı.

İlk defa Xinan Evening News tarafından haberleştirilen olayda adı yalnızca Li olarak verilen eğitmen, Wang'ın kalça fleksörleri ve quad kaslarını rahatlatan bir kalça açma duruşu olan ejderha duruşuna çalışmasını istemişti.

Ejderha duruşunun siyatik ağrıya iyi gelip bacaklar ve kalçalardaki gerginliği gidermesi gerekiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Wang'ın "Uyluğumu aşağı bastırıyordu ve çok fazla bastırıyordu. Aniden şiddetli bir ağrı hissettim ve hiç hareket edemedim” ifadelerini kullandığı aktarıldı.

Li, Wang'a duruşunu düzeltmeden önce sol bacağının yanlış pozisyonda olduğunu söylemişti.

Yoga eğitmeni kısa süre içinde bir ambulans çağırarak Wang'ı yakındaki bir hastaneye götürdü ve doktorlar uyluk kemiğinde bileşik kırık oluştuğunu doğruladı. Haberlerde Wang'ın ameliyata alınması gerektiği belirtildi.

16 gün hastanede yatan kadın hâlâ yürüyemediğini iddia etti.

Yoga stüdyosu, Wang'a tıbbi masrafları için 50 bin Çin Yuanı (yaklaşık 70 bin TL) öderken, kadın gelecekteki tedaviler için tazminat talep ettiğinde daha fazla ödeme yapmayı reddetti.

Wang, "Tıbbi tedavi için kendi cebimden 6 bin yuan (yaklaşık 8 bin TL) ödedim çünkü hastane 56 bin yuan (yaklaşık 75 bin TL) talep etti ve yoga stüdyosu da bunun sadece 50 bin yuan (yaklaşık 70 bin TL) kadarını karşıladı" dedi.
 


Kadın, "Dahası, gelecekte rehabilitasyon için başka masraflar çıkacak ve bu yaralanma nedeniyle işim de etkilenecek. Makul bir tazminat istiyorum" diye ekledi.

Devlete bağlı haber ajansı Şinhua'nın bildirdiğine göre Çin'deki ortopedistler yoga yaralanmalarıyla ilgili vakaların sayısında bir artış görüyor fakat birçoğu kırık bir uyluk kemiği kadar ciddi bir yaralanmayla karşılaşmadığını söyledi.

Zhejiang Üniversitesi'ne Bağlı Birinci Hastane'deki doktorlar her ay çoğu genç kadınlardan oluşan üç ya da 4 benzer vaka gördü. Bu rakamlar bir yıl öncesine göre çok daha fazla.

Wang'ın yaşı yerel basında çıkan haberlerde açıklanmadı.

2019'da 55 yaşındaki Çinli bir kadının, katıldığı bir yoga seansında kalıcı bir yaralanma geçirdikten sonra neredeyse 21 bin 320 sterlin (yaklaşık 255 bin TL) kazandığı benzer bir daha olay yaşanmıştı.

Resmi rakamlara göre 2017 sonunda Çin anakarasında 20 milyon kişi yogayla uğraşıyordu. Yetkililer bu rakamın 2030'a kadar 100 milyonu aşacağını tahmin ediyor.

BBC, Birleşik Krallık'taki önde gelen fizyoterapistlerden Benoy Matthews'un "vücutlarını çok fazla zorladıkları için ciddi kalça sorunları yaşayan (çoğu da ameliyata girmesi gereken) yoga eğitmenlerinin sayısında artış yaşandığına" tanık olduğunu söylediğini aktardı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU