Havana Sendromu Balkanlar'a sıçradı: CIA, Sırbistan'daki görevlisini tahliye etti

Gizemli rahatsızlığın sebebi tam olarak bilinmiyor

İlk kez Küba'daki ABD Büyükelçiliği'nde görülen Havana Sendromu Kolombiya, Avusturya, Almanya, Vietnam ve Hindistan'da da rapor edilmişti (AFP)

Dünyanın pek çok yerinde ABD personelini etkileyen gizemli hastalık ilk kez Balkanlar'da da görüldü.

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (Central Intelligence Agency - CIA), Havana Sendromu semptomları yaşayan çalışanını bir süre önce Sırbistan'dan tahliye etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'nin prestijli gazetelerinden Wall Street Journal'ın (WSJ), eski ve görevine devam eden ABD'li yetkililere dayandırdığı özel habere göre bu, görülen son Havana Sendromu vakası.

Antarktika hariç her kıtada 2016'dan bu yana en az 200 ABD'li diplomat, Havana Sendromu semptomları bildirdi.

Bu gizemli rahatsızlığın kurbanları garip biçimde perdeli sesler duyduklarını, kendilerini bir enerji huzmesi içinde gibi hissettiklerini ve baş dönmesi, mide bulantısı ve hatta travmatik beyin hasarı gibi nörolojik semptomlar yaşadıklarını söylüyor.

İlk kez Küba'daki ABD Büyükelçiliği'nde görülen rahatsızlığın nedeni kesin olarak bilinmiyor. Ancak ABD Ulusal Bilimler Akademisi aralıkta, yönlendirilmiş darbeli mikrodalga enerjisinden şüphelendiklerini açıklamıştı.

Kaliforniya Üniversitesi Berkeley Kampüsü’ndeki Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı, farklı radyo frekanslarının navigasyon, televizyonla radyo yayınları, kablosuz iletişim gibi alanlarda olduğu gibi endüstriyel, bilimsel ve tıbbi kullanım için de kullanıldığını bildiriyor. Mikrodalga enerjisi, radyo frekansının bir alt kümesi olarak kabul ediliyor.

Konuyla ilgilenen personel sayısı artırıldı

Sırbistan'dan önce, CIA Başkanı William Burns'le bu ay Hindistan'a seyahat eden bir görevlide de Havana Sendromu belirtileri görülmüştü.

WSJ'e konuşan ve adı açıklanmayan kaynaklar, hem yurtiçinde hem de yurtdışında şüpheli vakaların bildirilmeye devam ettiğini ifade etti.

Yazıda, hastalık yüzünden Dışişleri Bakanlığı ve CIA görevlilerinin moralinin bozulduğu ve yurtdışı görevlerine soğuk bakmaya başladığı öne sürüldü.

Joe Biden yönetiminden bir kaynak birinci önceliklerinin, saldırıların kökenini bulmak olduğunu kaydetti.

CIA sözcüsü de Tıbbi Hizmetler Bürosu'nda konuyla ilgilenen personel sayının üç katına çıkarıldığını duyurdu. Ayrıca Usame bin Ladin'in yerinin bulunmasında kilit rol oynayan kimliği gizli bir üst düzey CIA yetkilisinin temmuzda, Havana Sendromu'na odaklanan görev gücüne liderlik etmesine karar verilmişti.

 

Independent Türkçe, Wall Street Journal

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU