Müzenin verdiği paraları alan sanatçı, sergiye "Parayı Al ve Kaç" isimli boş tablolar gönderdi

Sanatçının aldığı paraları 16 Ocak'a kadar geri vermesi gerekiyor

Jens Haaning, müzenin kendisine verdiği paranın nerede olduğuna dair bir açıklama yapmadı (Twitter)

Danimarka'da bir sanatçı, müzenin çalışmalarında kullanması için verdiği parayı alıp karşılığında boş tablolar gönderdi.

Aalborg bölgesindeki Kunsten Modern Sanat Müzesi, sanatçı Jens Haaning'den, 2010'da çıkardığı "Danimarka'da Yıllık Ortalama Gelir" ve "Avusturya'da Yıllık Ortalama Gelir" adlı iki eserini yeniden hazırlamasını istedi.

56 yaşındaki sanatçı, söz konusu işlerde iki ülkenin ortalama gelirlerini, tablolar üzerinde gerçek para banknotları kullanarak göstermişti. 2010'da tamamlandığında Danimarka'yla ilgili olan çalışmanın üzerinde 328 bin Danimarka Kronu (yaklaşık 450 bin TL), Avusturya'yla ilgili olandaysa 25 bin Euro (yaklaşık 260 bin TL) yer alıyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Müze direktörü Lasse Andersson, tabloların yeniden oluşturulması kapsamında Haaning'e 534 bin Danimarka Kronu (yaklaşık 740 bin TL) verdiklerini ve gerekli olması halinde 45 bin Danimarka Kronu daha (yaklaşık 60 bin TL) daha ek bütçe ayırdıklarını belirtti.

Öte yandan Haaning, geçen hafta hiç beklenmedik bir hamleyle müze yetkililerini şoke etti. Sanatçı, serginin küratörüyle iletişime geçerek "Parayı Al ve Kaç" adlı yeni bir iş hazırladığını belirtti ve nakit parayla dolu olması gereken iki tabloyu da müzeye bomboş şekilde gönderdi.

Sanatçı, yayımladığı basın bülteninde işlerin "sanat endüstrisinde daha eşitlikçi normlar oluşturmak amacıyla sanatçıların haklarına ve çalışma koşullarına dikkat çektiğini" söyledi.
 

jens-haaning-tablo.jpg
Haaning'in "Avusturya'da Yıllık Ortalama Gelir" çalışması (Jens Ziehe/Sabsay Gallery)


Haaning, "Herkes daha çok paraya sahip olmak ister. Toplumumuzda farklı endüstrilere farklı değerler biçiliyor. Bu eserler temelde sanatçıların çalışma koşullarıyla ilgili. Bizim de parçası olduğumuz yapıları sorgulama sorumluluğumuzun bulunduğuna dair bir beyan. Eğer bu yapılar tamamen mantıksızsa, o zaman bunlarla bağımızı koparmalıyız. Bu evliliğiniz ya da işiniz veya yani herhangi bir toplumsal yapı olabilir" dedi.

Andersson, Haaning'in saygı duyulan ve sıradışı çalışmalarıyla bilinen bir sanatçı olduğunu söylerken, yapılan anlaşma gereğince serginin kapanmasının planlandığı 16 Ocak 2022 tarihine kadar söz konusu paranın müzeye geri verilmesi gerektiğini de belirtti.



Independent Türkçe, CBS, Washington Post

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU