"Yurtsuzlar" nöbetine polis müdahalesi: Yaklaşık 80 öğrenci gözaltına alındı

İstanbul Kadıköy ve İzmir'de fahiş yurt ücreti ve kiraları protesto eden öğrencilerden 80'i gözaltına alındı. Öğrenciler müdahale sırasında ve sonrasında polisin şiddet uyguladığını kaydetti

Fotoğraf: Twitter

Üniversitelerin açılmasının ardından yurt ücretlerinin artması ve yüksek ev fiyatları nedeniyle barınma sorunu yaşayan öğrencilerin eylemleri Türkiye'nin farklı yerlerinde devam ediyor.

Kadıköy Moda'da ve İzmir'de devam eylemlere müdahale eden polis yaklaşık 80 öğrenciyi gözaltına aldı.

Müdahaleyi "Yurtsuzlar" adlı Twitter hesabından paylaşan öğrenciler polisin gözaltına alınan arkadaşlarına şiddet uyguladığını kaydetti.

İzmir'de de müdahale ile karşılaşan öğrencler şunları kaydetti:

İzmir’de yurtsuz üniversiteliler insanca yaşama talepleri için direnişlerinin 8. gününde işkenceyle gözaltına alındı. Gözaltı aracında polis işkenceye devam ediyor.

 

Sosyal medyada tepki

Öğrencilere yapılan müdahalenin ardından çok sayıda sosyal medya kullanıcısı #YurtsuzlarGözaltında etiketine yazarak yaşananlara tepki gösterdi.

Yurtsuzlar hesabından sabah saatlerinde yapılan paylaşımda ise gözaltına alınanların parça parça serbest bırakılmaya başlandığı kaydedildi.

Valilikten açıklama

İstanbul Valiliği de yaptığı açıklamada şunlara yer verdi:

Kadıköy ilçemiz Moda-2 Parkı’nda dün akşam saat 21.30 sıralarında KYK Yurtlarını protesto etmek amacıyla toplanan, slogan atmak ve pankart açmak suretiyle gösteri yapan (36) kişiye, güvenlik güçlerimizce yasal olmayan eylemin sonlandırılması için uyarılarda bulunulmuştur. Gösteri yapan şahısların bu uyarılara riayet etmemesi nedeniyle (17) kadın, (11) erkek olmak üzere toplam (28) şahıs yakalanmıştır.

Doktor raporları alınarak adli işlemleri tamamlanan şahıslar Cumhuriyet Savcısı talimatıyla serbest bırakılmışlardır.

Bakan Soylu'dan açıklama

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da konuya ilşkin yaptığı açıklamada "24 ildeki eylemlere 2243 kişi katıldı, bunlardan 310'u öğrenci. Bu öğrencilerin tamamına yakınının yurt başvurusu bulunmuyor" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Gezi olaylarına benzetmişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada "Bazı park, bahçelerde bankların üzerinde yatanların bir kısmının öğrencilikle alakası yok. Bunlar kendilerine göre güya sözde öğrenci. Bunlar aynen Gezi Parkı olayı neyse bunun bir başka versiyonudur" ifadelerini kullanmıştı.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU