Trump döneminde ABD-Meksika sınırında ailelerinden koparılan 303 çocuğun ebeveynleri hâlâ bulunamadı

2017 ve 2018 yılları arasında zorla ayrılan aileleri yeniden birleştirmek amacıyla haziranda yeniden birleştirme görev gücü kurulmuştu

12 çocuğun ebeveynlerine dair hiçbir bilgi bulunamadı (AP)

ABD makamları, Trump yönetimi altında ABD-Meksika sınırında ailelerinden koparılan 303 çocuğun ebeveynlerini aramaya devam ediyor.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, agresif göçmenlik politikalarını Beyaz Saray'daki döneminin alameti farikası haline getirmişti. Bu politikanın bir kısmını sınırda sığınmayı neredeyse durduran ve yetişkinlerin sınır dışı edilmesini sağlayan "sıfır toleranslı" aile ayrılığı oluşturuyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Joe Biden, Beyaz Saray'a geldikten sonra yönetimi, 2017 ve 2018 yılları arasında ABD Gümrük ve Sınır Devriyesi tarafından zorla ayrılan aileleri yeniden birleştirmek amacıyla bir yeniden birleştirme görev gücü kurmuştu.

Görev gücü haziranda yaptığı açıklamada tahminen 3 bin 913 çocuğun ailesinden koparıldığını, ebeveynlerin çoğunun Trump dönemindeki sınır dışı etme uçuşlarında ABD'yi terk ettiğini duyurmuştu.

ABD'li yetkililer şubatta 600 ila 700 çocuğun hâlâ ebeveynsiz olduğunu ve görev gücünün yeniden birleşme üzerinde çalışmaya başlamasından bu yana 50 aileyi yeniden bir araya getirdiğini söyledi. Daha fazla aileyse mahkeme yoluyla tekrar bir araya geldi.

CNN, Adalet Bakanlığı'nın bu hafta mahkemeye gönderdiği dosyaya dayanarak cuma günü yaptığı haberde, bu sayının 303 çocuğa düştüğünü bildirdi.

ABD'de olmadığı düşünülen 218 ebeveyn için arama çalışmaları devam ediyor. 73 kadar ebeveyn veya bakıcınınsa ABD'de olduğu düşünülüyor fakat henüz izleri bulunmadı.

NBC News, 12 çocuğun ebeveynlerine dairse hiç bilgi bulunmadığını bildirdi.

Ağustosta, yeniden birleştirme görev gücü sınırda ebeveynlerinden koparılan "neredeyse tüm" çocukları tespit ettiğini söylemişti. O sırada 337 çocuk hâlâ ebeveynsizdi.

Bu, geçen ay 34 çocuğun ebeveynlerinin bulunduğu anlamına geliyor.

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU), Biden yönetimini aileleri ve çocukları yeniden birleştirmek için yavaş davranmakla eleştirdi.

ACLU'nun aile ayrılığına bakan baş avukatı Lee Gelernt yaptığı açıklamada 303 sayısının "sorunu olduğundan çok az gösterdiğini" ve pek çok ailenin halen bir arada olmadığını söyledi.

The Independent'a konuşan Gelerent, "303 ailenin yerini bile bulamadık fakat yerini tespit ettiğimiz yüzlerce aile de halen ayrı durumda" dedi.

Umudumuz, Biden yönetimiyle yaptığımız müzakereler yoluyla, temas kurduğumuz aileleri hızla yeniden birleştirmeye başlayabilmek.

Söz konusu durum, Biden son haftalarda 16 binden fazla kişinin geldiği Teksas eyaletine bağlı Del Rio'daki sınırda ağırlıklı olarak Haitililerden oluşan göçmen akınının ele alınmasıyla ilgili mercek altındayken gündeme geldi.

Bu göçmenlerin birçoğu sınır dışı edildi ve diğerleri, ABD ve Meksika'yı ayıran Rio Grande kıyılarında kurulan geçici göçmen kampındaki bir haftalık kaostan sonra işlem yapılan tesislere transfer edildi.

The Independent, yorum için ABD Dışişleri Bakanlığı'na ulaştı.

The Associated Press'ten de yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU