Haitili göçmen sorununu çözemeyen Biden yönetimi, gözünü Guantanamo'daki kampa dikti

"Demokratlar 2007'de Guantanamo'yu kapatacağız demekten, Haitililer için kullanacağız, demeye geçti"

Guantanamo, 11 Eylül saldırılarının ardından terör suçlularının tutulmasıyla biliniyor (AP)

Meksika sınırında çoğu Haitili olan göçmenlerin sayısının artmasıyla boğuşan ABD, Küba'daki Guantanamo Körfezi'nde 1991'de kurulan bir göçmen gözaltı kampının yeniden işlemeye başlaması için 17 Eylül'de ihale açtı.

Kübalı sığınmacıların tutulması için açılan kamp, kapatılana kadar yaklaşık 34 bin Kübalıyı ve bir o kadar da Haitiliyi barındırıyordu. Kampa, eski ABD Başkanı Barack Obama'nın kararıyla 2017'den beri göçmenler gönderilmiyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Guantanamo'daki kamp 2001'deki 11 Eylül saldırılardan bir yıl sonra yüksek güvenlikli hapishane olarak da kullanılmaya başlanmıştı. ABD Başkanı Joe Biden kampı kapatmak istese de Guantanamo'da hala 39 tutuklu var.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı'na bağlı Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi 17 Eylül'de açtığı ve 1 Ekim'de başvuruları kapanacak ilanla Göçmen Operasyonları Merkezi'ni işletecek bir yüklenici arıyor.

İlanda tesisin 120 kişilik kapasiteye sahip olduğu ve günlük 20 kişinin olmasının beklendiği yazıldı. Yüklenicinin 400 göçmene kadar hazırlıklı olması gerektiği kaydedildi.

En az 50 gardiyan isteyen Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi, bunların yüzde 10'unun akıcı şekilde İspanyolca ve Haiti Kreyolu konuşması gerektiğini bildirdi.

Öte yandan Guantanamo'daki göçmen kampına yönelik ihalenin haberleri tepki çekti.

Göçmen hakları aktivisti Erika Andiola bugün, "Bu olamaz. Şu an çok öfkeliyim. Joe Biden, sana yazıklar olsun" diye tweet attı.

Gazeteci Glenn Greenwald da şöyle yazdı:

Demokratlar 2007'de 'Guantanamo kampını kapatacağız' demekten, 2021'de 'Guantanamo kampını Haitili göçmenler için kullanalım' demeye geçti.

İç Güvenlik Bakanlığı'ndan Marsha Espinosa ise aynı gün yaptığı açıklamada hiçbir Haitilinin, Guantanamo'daki kampa gönderilmeyeceğini ve ihalenin rutin bir işlem olduğunu duyurdu.

"Binlerce Haitili serbest"

Teksas eyaletinin Meksika sınırındaki bölgesi Del Rio'da son günlerde çoğu Haitili yaklaşık 15 bin göçmen toplanmıştı. Yetkililer 19 Eylül-21 Eylül arasında bini aşkın Haitilinin sınır dışı edildiğini açıklamıştı.

Sınır dışı işlemlerinin hızlandırılması hedeflense de AP haber ajansına konuşan ABD'li iki yetkili, pek çok Haitili göçmenin serbest bırakıldığını söyledi. Adı açıklanmayan yetkililerden biri, salınanların sayısının binleri bulduğunu ifade etti.

 

Independent Türkçe, Guardian, RT, AP, New York Times, NPR

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU